Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dítě už 10. rokem dělá ve vzdělávacích zařízeních „NIC“ a k jídlu mělo „NEVÍM“. ![]()
@thalasan píše:
Můj tříletý taky vůbec netuší co dělal ve školce. Ukecany je dost, ale když ho vyzvednu po obědě, tak neví co jedl.Mě teda děsně s.ere a s tímto chování tchýně. Zeptá se co bylo ve školce a pak si strašně stěžuje, že jí nevypravi
že mu jsou 3 pro ni není důležité, prostě chce vědět co dělal celý den ve školce.
Jinak syn má takové záblesky, třeba se koupe a najednou si vzpomene co dělali treb apred měsícem, ale moc to nemá hlavu a patu a musím trochu zapojit fantaziiU nás dávají fotky a informace do skupinky na fb, když mu to ukážu, tak se někdy taky chytne
Máme to podobně, akorát syn je čtyřletý ![]()
Taky občas začne úplně mimo vyprávět něco ze školky, co se stalo bůhvíkdy. Prostě mu to něco připomene. No a nemá to hlavu ani patu ![]()
A ze školky mi neříká nic. Kromě toho, že ho Michal bouchal ![]()
Občas mi řekne, co měl k obědu, když se zeptám. Někdy neví. ![]()
A desetiletý mi toho taky moc nevypráví. Ve škole vždy dobrý nebo nic. Musím klást konkrétní otázky. Nejvíc se toho dozvím od ostatních maminek dětí ze třídy ![]()
@Jahru píše:
Moje dítě už 10. rokem dělá ve vzdělávacích zařízeních „NIC“ a k jídlu mělo „NEVÍM“.
Asi návštěvuje stejnou školu jako to moje. Tam je to ještě občas dobrý a občas hrozný ![]()
Asi bych se na to podívala z více úhlů.
Jak se dle učitelek projevuje, zapojuje, jak kounikuje s nimi, s jinými dětmi?
Ptáš se správným způsobem? Já se nejvíc dobrala toho, když jsem se v tomto věku ptala na konkrétní činnosti podle toho, jak dávala školka na web fotky.
Pokud jsem se jen běžně zeptala, co dělali ve školce zajímavého, co se jim líbilo, s kým/čím si hráli, co bylo na svačinu/oběd, jedno dítě v tomhle věku odpovídalo „Nic“ nebo maximálně „Hráli jsem si“, případně na velmi konkrétné otázky (Přidal jsi si, byli jste na zahradě) Jo/Ne.
Druhé dítě mě po několika takových dotazech sprdlo „Mami proč tě to zajímá? Proč se mě furt každý den ptáš, co jsme dělali? Mě nebaví To to říkat dokola.“ ![]()
Prostě objektivně posoudit, zda je dítě na dostatečném mentálním levelu (některé děti holt dozrajou k nějaké smysluplné verbální konverzaci a sdílení až třeba ve 4 letech), jestli se pohybuje celkově v širší normě, jestli není omezené tím, že vyrůstá v prostředí omezeného jazykového, jestli není omezené nějakou „vadou“ (opožděný vývoj řeči, dysfázie, mutismu apod.).
Nemáš skutečně jen třeba přehnaná očekávání?
Syn je ve 4. třídě a nikdy mi neřekl, co se kde dělo. On není sdílný.
Synovec na otázku, co bylo k jídlu, odpovídal, že rohlík a brambory. Pořád. Po 5 letech se ho už všichni přestali ptát.
Mladší syn neuměl mluvit a stejně mi odpovídal a povídal, co se dělo ve školce.
Takže je to v dítěti. Nesdílne dítě nepredelas.