Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hodně věcí se přenáší+ momentální počasí dětem taky moc nepřidá. Zkuste u sebe zapracovat na vyčerpání které popisujete- dejte ho třeba na chvíli babičce, tatínkovi, do školky apod a odpočiňte si od něj. Proberte to s pediatrem, ten nejlépe dokáže posoudit, zda je nutné něco podniknout, nebo je syn ok.
@Anonymní píše:
Ahojte maminkymam 2,5 leteho syna a skoro cely den se porad kvulu necemu vzteka, porad jenom knoura a mrci a je prehnane citlivy na podnety.jsem uz z neho strasne vycerpana a je mi hrozne kdyz pak kolem sebe vidim ty roztomile vysmate deticky.uz s nim nechci ani nikde chodit, všude jenom ostuda.ahc jo už fakt nevím co s ním. Nejhorši je že se s ním ani moc nedomluvím, njede mu moc rozumět a někdy mi přijde že ani pořádně nerozumí na co se ho ptam…Zeptám se ho třeba jak ses vyspinkal a on mi odpovi(ni, tady)a ukaze na postylku. pritom si myslim ze uz by mel odpovedet spravne kdyz to slysi kazdy den a prijdu po spani k nemu a rikam jak ses vyspinkal, dobře? Mám strach aby se z toho nevyklubal nějaký lehčí autismus
A základní věci rozumí? Třeba podej, přines, ukaž… Tohle pro ně může být složitější. Můj syn to taky nedává a prý pokud rozumí základy, tak to zatím řešit nemám.
Pokud neumí odpovědět, že se vyspal dobře, zkusila bych to tak, aby odpovídal ano ne - vyspinkal ses dobře? I když můj syn na podobné otázky taky neumí reagovat - vyspinkal ses dobře? ne. Vyspinkal ses špatně? Ne.
Podle mě ještě nechápou tak abstraktní věci jako dobře a špatně.
Jinak radu nemám. Mám doma něco podobného i ve stejném věku. Jak není podle něj, tak záchvat vzteku s letečákem - vezme to, co ho štve a mrskne tím. Nedávno během dne 3× odhodil hrnek s pitím, pak talířek s jídlem, protože jsem mu nechtěla přidat, dokud nedojí. Taky pořád ječí, válí se po zemi… Včera se třeba vzteky svlékl do naha a nechtěl se obléknout.
Jak mu něco zakážu, tak se do něčeho zakousne a trhá.
Taky se s ním nedomluvím, protože nemluví skoro vůbec. Používá asi 20 citoslovcí.
Beru to jako období vzdoru, ono to přejde.
Petra
@Anonymní píše:
Ahojte maminkymam 2,5 leteho syna a skoro cely den se porad kvulu necemu vzteka, porad jenom knoura a mrci a je prehnane citlivy na podnety.jsem uz z neho strasne vycerpana a je mi hrozne kdyz pak kolem sebe vidim ty roztomile vysmate deticky.uz s nim nechci ani nikde chodit, všude jenom ostuda.ahc jo už fakt nevím co s ním. Nejhorši je že se s ním ani moc nedomluvím, njede mu moc rozumět a někdy mi přijde že ani pořádně nerozumí na co se ho ptam…Zeptám se ho třeba jak ses vyspinkal a on mi odpovi(ni, tady)a ukaze na postylku. pritom si myslim ze uz by mel odpovedet spravne kdyz to slysi kazdy den a prijdu po spani k nemu a rikam jak ses vyspinkal, dobře? Mám strach aby se z toho nevyklubal nějaký lehčí autismus
To po něm chceš fakt moc, pokud zatím nemluví, Se nedivím, že se Ti vzteká, pokud na něj máš tajkovéhle nároky i v jiných věcech.
Ptáš se ho, jak se vyspinkal (to je příliš abstraktní a kvalitativní otázka), on ukáže na postýlku, protože rozumí pojmu spinkání.
Komunikovala bych s ním na takové bázi, aby mohl odpovídat ano ne nebo ukázat, co chce/potřebuje. Pak možná ubyde scénování. A dát mu prostor rozhodovat o věcech, o kterých rozhodovat může (typu, jestli chce ke svačině banán nebo jablko).
https://www.nevychova.cz/…ne-workshop/ v utery workshop s Katkou, celý den možnost zdarma sledovat, už se těším
To ue u nas to same taky jsem z ni vycerpana. Musime vydrzet. Jinak taky skoro nemluvi. Neboj ![]()
No me to prave prijde otazka umerna k veku
kdyz vidim okolo sebe kolikrta i mladsi deticky tak kolikrat hledim jak uz umi na vse odpovidat. dokonce mam znamou a kluk ji ve 2.5letech odpovida na otazky typu proc? atak…
i kdyz to srovnam se starsi dcerou od 2 let sem se s ni normalne domluvila…syn proste rozumi spis ty kratsi otazky ktere uz zna nazpamet ale jakmile vetu polozim jenom trosku jinak uz neumi odpovedet spravne pritom pointa je stejna…
Tak ja mam 2,5 lete dite a mluví skoro o vsem. Zadne slova, ale věty, básnicky, písničky.
Příspěvek upraven 19.03.17 v 15:45
@Anonymní píše:
No me to prave prijde otazka umerna k vekukdyz vidim okolo sebe kolikrta i mladsi deticky tak kolikrat hledim jak uz umi na vse odpovidat. dokonce mam znamou a kluk ji ve 2.5letech odpovida na otazky typu proc? atak…
i kdyz to srovnam se starsi dcerou od 2 let sem se s ni normalne domluvila…syn proste rozumi spis ty kratsi otazky ktere uz zna nazpamet ale jakmile vetu polozim jenom trosku jinak uz neumi odpovedet spravne pritom pointa je stejna…
Ale nemůžeš srovnávat tvého syna s jinými dětmi. Když na to prostě ještě nemá, tak na to nemá. Ohledně mluvení a vyjadřování se mezi těmi dětmi prostě obrovský rozptyl. Jedno ve dvou recituje a druhé je rádo, že dá před třetím rokem dohromady holou větu. A u obě jsou naprosto zdravé a v rámci širší normy. ![]()
Já se taky nehroutím, že moje dítě ve třech a půl letech tak maximálně čárá na papír. A jeho sestřenice ve stejném věku malovaly princezny. Prostě z něj asi akademický malíř nebude. Nebo k tomu dospěje třeba za rok a všechno dožene.
@Rakosnicek1983 no to je trosku problem s tou skolkou, miva jeste casto nehody a kaka vetsinou do kalhot ![]()
@Anonymní píše:
@Rakosnicek1983 no to je trosku problem s tou skolkou, miva jeste casto nehody a kaka vetsinou do kalhot
V soukromé školce plenka nevadí.
@kdochcekam Já nechci srovnávat, ale prostě někde jsou taky už hranice co je ještě normální…přijde mi že někdo radši nesrovnává vubec a někdo to zas řeší moc, chce to najít takový ten střed. Nehroutím se z toho akorát si to víc hlídám prostě, protože se mi tam něco nezdá, nemužu se toho pocitu zbavit. Mám podezření i na lehkou dysfazii protože použiva obe ruce a dost často to byva u nevyhranene lateralite
@JayLee píše:
nejaka lehci forma autismu nebo ADHD?![]()
co na to pediatr?
Prosím Tě, proč ADHD a proč auismus? Protože dvouapůl leté dítě neřekne „Dobré rano maminko, dneska jsem se vyspinkal do růžova?“ ![]()
Jako trochu soudnosti by to chtělo.
@Svistice Ježiš tady na tom emiminu je sranda ale…já sem ale neříkala nic o větě dobré rano maminko atd…ale mluvila sem pouze o odpovědi což měla spravně znít (dobře)nic víc a malý mi na to odpověděl(ni, tady)a ukazal na postylku takze to evidentne pochopil ze se ptam kde spal..A proc by to jako nemohlo byt třeba ADHD nebo lehčí autismus, ta tomu tak ruzumis? Kamoška má dítě a má ADHD a řeknu že oproti mému synovi je zlaté, asi tak.jo a jes´ště dodám že vychovou to určitě není jsem celkem dusledna
Ahojte maminky
mam 2,5 leteho syna a skoro cely den se porad kvulu necemu vzteka, porad jenom knoura a mrci a je prehnane citlivy na podnety.jsem uz z neho strasne vycerpana a je mi hrozne kdyz pak kolem sebe vidim ty roztomile vysmate deticky.uz s nim nechci ani nikde chodit, všude jenom ostuda.ahc jo už fakt nevím co s ním. Nejhorši je že se s ním ani moc nedomluvím, njede mu moc rozumět a někdy mi přijde že ani pořádně nerozumí na co se ho ptam…Zeptám se ho třeba jak ses vyspinkal a on mi odpovi(ni, tady)a ukaze na postylku. pritom si myslim ze uz by mel odpovedet spravne kdyz to slysi kazdy den a prijdu po spani k nemu a rikam jak ses vyspinkal, dobře? Mám strach aby se z toho nevyklubal nějaký lehčí autismus