Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jakou fixu? Je rozdíl, jestli to byl akrylový popisovač, lihovka nebo centropen. Centropen bych neřešila, z toho nic nebude, to ostatní ano.
Každopádně pro tyhle případy doporučuju toto: Toxikologické informační středisko
Hmmm, fixy -obycejny, lihovky, pastelky, tužky, voskovky, tempery vodovky, křídu klasickou na tabuli i venkovní, modelinu, krémy proti opruzeninam, tělový mlíka, opalovaci, proti vráskám, kameny, trávu, kůru, písek, bláto, dcera je velký ochutnavač… zatím žije a je zdravá jako řípa ![]()
@TRG píše: Více
Ne že bych chtěla rýpat, ale Centropen je výrobce, který vyrábí vše uvedené a taky i mnoho dalšího.
@Catalina123 píše: Více
Naprostá pravda.
Oprava: dejme tomu Centropen 7790. ![]()
@Anonymní píše: Více
No… Tak pošli foto, nebo si to vygoogli. Štětečková může být problém a nemusí. Jde o náplň a ta se dává do štětečkových ve všech možných variantách. Mám doma štětečkovou akrylovou, lihovou i obyčejnou inkoustovou.
Kupujte dětem jen fixy přímo pro děti s označením C E - zjistěte si, jak to vypadá, dá se to splést s China export. Nikdy nějakých pochybných značek, ne u Vietnamců. Třeba výše zmíněný Centropen tyto fixy vyrábí, ale jsou samozřejmě i jiné vhodné značky.
@Catalina123 píše: Více
Tak tak. Není C E jako CE. ( https://komorazt.cz/…mena-stejne/ )
@Anonymní píše: Více
Za mých mladých let jsme fixy cucali všichni.
Ono to dobře chutnalo. Tak uvidím, co mě kvůli tomu ještě na stará kolena čeká. ![]()
@Catalina123 @TRG To ale není zárukou zdravotní nezávadnosti, jen toho, že se to shoduje s evropskou normou.
@Havlova píše: Více
No, já pochopila, že se bavíme o tom, že „fixy pro děti C E“ by měly být netoxické, vypratelné, mít přiměřeně velké komponenty (podle toho, pro kterou věkovou skupinu jsou OK; možná neexistujou fixy vyloženě vhodné pro roční děti, když nad tím tak přemýšlím) a „fixy pro děti CE“ mají jedinou záruku, a to že jsou z Číny. ![]()
Každopádně zakladatelka má dost informací. ![]()
@Vladusxx píše: Více
Fixy netuším, ale hodně jsem hlídala v naší době anilinové barvy. Tenkrát se daly koupit. Malá krabička, zářivé barvy. Takže ty šly z domu. Jinak jo, děcka ochutnala taky kdeco.
@TRG bohužel ani to označení nezaručí, že nejsou čínské. Ty padělky oni vyrábí úplně se vším, i s označením.
@inkakřivák píše: Více
Anilinky (v krabičce jako vodovky) se doteď prodávají, naše děti to používají ve škole, tomu pigmentu se nic nevyrovná, ani pračka! ![]()
Mám na ně nostalgické vzpomínky, děda je míval právě v takové malé hezké krabičce, měl k tomu tenký štěteček a maloval s nimi ilustrace do knížek.
A je asi pravda, že vyhnout se nějakému padělku je umění. Zrovna tuhle jsem přemýšlela, jak moc bezpečné jsou všechny ty fixy a jiné výtvarné potřeby, co mají za pár korun v Actionu.
Stalo se to opakovaně a dnes ve větším množství.. jsem z toho špatná, roční si zuzlala fixu starší ségry.. neuhlidala jsem.. mám strach jestli jí může být něco z toho do budoucna, vím že některé barvy jsou rakovinotvorné apod.. stalo se tohle někomu