Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo, vodovky neměly nikdy takové zářivé barvy. To až teď, ty umělecké, to je radost.
Jistě se dají koupit i dobré naše pastelky a fixy. Ale musí to člověk hlídat. Takové ty levné věci, to je všechno Asie. Ale tak pokud to máš už pro větší děti kolem těch šesti let, ti už většinou barvy nežerou. Takže to moc neřeším.
@Anonymní píše: Více
Moje dítě má 10 let, je postižené. Nedávno okousalo sběratelské dvě kartičky „breinrotů“, snědlo z nich asi pětinu. Zjistila jsem to, až když to bylo snědené. Tam jsou i zlaté barvy. Taky jsem se bála, ale je to v pohodě.
Mě snědla dcera kus voskovky na vanu (takové to malování do koupelny). Volala jsem tehdy na toxikolickou linku. Poradili, dopadlo to dobře.
@Havlova píše: Více
Barvy s anilinem jsou jedovaté pořád, anilinky = jed, to časem nezmizne 😁
@Catalina123 píše: Více
No, anilin je samozřejmě jedovatý. Jen u těch barev už zůstal jen ten název a anilin v nich není. ![]()
@Aries6 píše: Více
Ježkovyvoči, co ti řekli? Mě by tohle nenapadlo řešit.
Myslela bych si, že když je to pro děti do vany a rozpustné ve vodě, tak je to (minimálně do značné míry) neškodné. Jednou jsme to měli, nikdo to teda nežral, ale pak jsem to vyhodila, protože mě to nebavilo mýt z vany a hlavně ze spár mezi dlaždičkami. ![]()
@TRG hele, první dítě, stres. Zeptali na typ a značku a došli jsme k tomu, ze se nic neděje. Vzali si r. c. a nazdar.
Myslím že dTest jednou dělal testy fixu a I Centropen pro děti neprošel.
Zkusím pohledat.
Jinak anilin tu už byl vysvětleny. ![]()
Mě třeba děsí akrylové barvy (Action, Tedy atd.), s kterýma malují malé děti mých kamarádek.
Dostali jsme je darem též a tedy ty fakt nepoužiji…
https://www.dtest.cz/…ch-fixu-2019
Našla jsem třeba toto. Ale myslím že jsem ještě někde něco četla. ![]()
@Ťarbík01 píše: Více
Vsak jim je schovej, až budou větší a nebudou chtít ochutnat.