Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj už si nevim rady a nevím jestli něco delam špatne klukovi je 20měsícu a stale fnuka a řve
rano vtane v 6H ale z postele chodí okolo 8h do té doby je hodný jen vola schválně:( po snídani ho posílám si hrát do pokoje dříve si tam bez problému sám hrál ale ted neposlechne a řve na mne hají tak ho dám do postele a po pul hodine chce hracky, vyndám ho at si hraje a opět řev že ne že chce hají
a to zkouší pořád dolkola.. ja se naštvu vyndám ho z postele at si hraje a on řve a řve že není tak jak on chce zušim si snim hrát vše je ok pak mu řeknu at si hraje že jdu vařit opět řev hruza dříve to vubec nedelal když jsem vařila tak si sám hrál nebo prohližel knížky ted neustale řve i sousedi se přestali snáma bavit
prosim je to normalní auž nevím
@vveerrccaa Ja s malou neudelam vubec nic musim se ji plne venovat…Vstavam treba v pet abych vse udelala dokud spi. Nekdy jsem z toho vyrizena, ale je takova furt…
Kluk je vzhůru od 6ti hodin a ty se mu začneš věnovat v kolik hodin? ![]()
Podle popisu to vypadá, že se mu věnuješ až po několika hodinách a to ještě na chvíly a jdeš zase hned vařit.
Potom se vůbec nedivim, že je protivnej, když se nudí ![]()
Takto malé dítě si moc samo hrát nebude, potřebuje tvoji pozornost a ta mu chybí.
Dítě roste a mění se jeho povaha a návyky. Mně by taky nebavilo si porce hrát v pokojíku, když třeba u mámy v kuchyni je to mnohem zajímavější… zkus ho zapojit do svých činností-úměrně jeho věku. Přijde mi, ze jste každý jakoby sám ve svém prostoru.On v pokojíku, ty v kuchyni. Proč? Vem si ho k sobě, dej mu nějakou „důležitou práci“,povídej si s ním, zpívejte si…
Tak si to shrneme budí se v 6 a volá tě než se uvolíš vstát v 8, pak ho pošleš zase samotného pryč a on si vynucuje pozornost alespoň tak že chce ukládat.. pak ho zas vyhodíš do pokoje a vaříš.. takže ANO je normální, je to normální dítě co by chtělo pozornost maminky ![]()
Vstane v 6h pak na mne zavola tak tam jdu a dávám mu do postele hračky.., řeknu mu že jdu připravit papaní a z postele jde okolo 8 to si tam heraje a pak schválně vola a smneje se když tam jdu a ptam se co chce tak dela že spi:( děla hodne naschvály ja se mu snažím věnovat ale čím vác semu věnuji tím je kemne zlí a ubližuj mi
@vveerrccaa píše:
Vstane v 6h pak na mne zavola tak tam jdu a dávám mu do postele hračky.., řeknu mu že jdu připravit papaní a z postele jde okolo 8 to si tam heraje a pak schválně vola a smneje se když tam jdu a ptam se co chce tak dela že spi:( děla hodne naschvály ja se mu snažím věnovat ale čím vác semu věnuji tím je kemne zlí a ubližuj mi
Já mám pocit, že je to provokace.. ![]()
To on umi pekne provokovat ale nic nepomaha když si snim hraju otočí se kemne zady tak ja mu tam posadim plišáky at si hraje snima a jdu pryč. řeknu mu že se kemne otačí zády vysvetlim mu to ale on pak začne schválne řvát nevim co mam delat nechci aby byl rozmazlený přítel říka že už je rozmazlený pořád se hádáme zkrz vychovu.
@vveerrccaa píše:
To on umi pekne provokovat ale nic nepomaha když si snim hraju otočí se kemne zady tak ja mu tam posadim plišáky at si hraje snima a jdu pryč. řeknu mu že se kemne otačí zády vysvetlim mu to ale on pak začne schválne řvát nevim co mam delat nechci aby byl rozmazlený přítel říka že už je rozmazlený pořád se hádáme zkrz vychovu.
já myslela provokaci od tebe ![]()
@vveerrccaa Co to píšeš za blbosti, očekáváš že dítě v tomhle věku bude pořád v postýlce nebo samo v pokoji? Jinak jsi normální? Když vařiš může být s tebou v kuchyni, dej mu misky, vařečky, povidej si s ním… mam roční, u všeho mi asistuje, v postýlce si nehraje vůbec, je se mnou celý den, pořád se ji věnuju.
Napřed sem chtěla napsat, že to je celkem normální období - spojený s obdobím vzdoru. Prostě ho nic neba, chce to, hned zase ono, pak mu to není, vyřvává si jídlo, co potom nejí,…
ale u tebe to máte ještě o level složitější. Ty se mu totiž, dle popisu, moc nevěnuješ.
Jako dítko vstane v šest, ty ho vyndáš z postýlky až v osm, pak ho necháš samotného v pokojíčku „ať si hraje“ a když vyžaduje pozornost, tak ho dáš spát
![]()
Ten prcek potřebuje interakci, rozmazlený není, spíš naopak, ty s ním nepracuješ, nemůže se učit "sociálním návykům " (třeba i to, že někdy je čas si hrát sám, někdy vařit s mámou), a i přesto, že si žádá tvou přítomnost, tak ty na něj prdíš ![]()
Jako já sem taky někdy ráda, že se dítka „zbavím“, od mala jsem se snažila, ať si občas hraje sám, aby mi dal na chvíli pokoj a nechal mě hodinu na internetu
, ale pořád? To ti umyté nádobí a vycíděná podlaha stojí za to, že dvouletý dítě nemůže vytáhnout paty z pokojíku celé dopoledne?
Takže se mu věnuj a vychovávej ho, on ti to nejspíš oplatí tím, že se z něj stane vychované dítko, které si začne občas samo a spokojeně hrát v pokojíčku…
Náš malej se mnou vaří, co se udrží na nohou (a předtím seděl u linky a bubnoval vařečkama o podlahu
), hrozně ho to baví, takže cca dvakrát třikrát do týdne mi pomáhá komplet s obědem nebo večeří.
Dneska umí nakrájet brambory, míchá a sype koření do polévek a omáček, když ho nenechám obalovat řízky, tak je na mě napučenej, peču s ním, míchá mi všechna těsta a kaše ručním šlehačem, prostě je to šikula.
Jo, je při tom trochu bordelu, ale zase je zaměstnanej, spokojenej a učí se motorice i opatrnosti (škrabka, nůž, horká plotýnka, prskající olej,…). Co víc si přát?