Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky poraďte prosím, čím zabavit velmi živou holčičku (24 měsíců) přijde mi, že už si s ní neumím hrát, nic mě nenapadá. Nejradši by byla furt venku na prolízačkách, klouzačkách a houpačkách. Dopoledne jsem s ní vždy doma a jak se nudí, tak vyžaduje televizi a byla by schopná na ni koukat i 2 hodiny, kdybych ji nějak nezabavila. Stále mi vaří na kuchyňce nebo mi češe vlasy a,,dělá culíčky". Ale přijde mi to furt dokola a stejně mi přitom přijde, že se nudí. Poraďte prosím
@Dana 07 Tak proč s ní nejdeš ven i dopoledne? Cestou nakoupíš nebo něco zařídíš a stavíte se na hřišti, nebo s sebou vezmete motorku/odrážedlo?
Moje dítě chodí ven většinou dopoledne i odpoledne. Mám teda kluka, ale doma spolu vaříme, uklízíme, prohlížíme knížky, stavíme puzzle nebo z dupla, jezdí si s vláčkodráhou, porcuje plastelínu. Taky je to furt dokola. jemu to nevadí, spíš to nedávám já. Proto s ním raději chodím co nejvíc ven (v zimě to teď teda bude o dost horší).
Já bych s ní šla i odpoledne ven, ale to bych jí už nedostala na oběd domu, a nestačila bych uvařit, mám ráda, když je jídlo čerstvé a né předvařené z předchozího dne. Vaření a uklízení taky děláme a na knížkách je taky hodně závislá, ale i tak mi přijde unuděná, je strašně aktivní spí jen 9 hodin denně, takže nemám skoro žádnou energii ![]()
@Dana 07 Tak když je ráda venku, tak s ní buď víc venku, to je přece jedině dobře. My třeba býváme se synem venku většinou dopoledne i odpoledne, kromě prolízaček je na programu odrážedlo, trampolína (tu nám do parku přes léto nainstalovalo město), malování křídami.
Doma: prohlížíme knížky, ne že by u toho syn posedl, čtený text ho nezajímá, ale prohlížíme obrázkové knížky o tom, co má rád (dopravní prostředky, zvířata), máme to roztahané po celé manželské posteli, on u toho skáče, tancuje, předvádí ta zvířata nebo auta… No dokáže se vyblbnout i u toho „čtení“. Jinak u něj hodně frčí Duplo a taky se dost zabaví pomáháním v domácnosti: nechávám ho dávat tabletu do myčky a zapínat ji, pomáhá mi sbírat a odnášet pověšené prádlo, odnáší věci do tříděného odpadu, nosí talířky s jídlem z linky na stůl, pomáhá mi dělat kávu a čaj (dokud nepřijde na řadu horká voda) atd. Chodíme na plavání, cvičení a sem tam do herniček nebo kaváren s dětskými koutky. Při tomhle programu televizi absolutně nestíháme ani my dospělí, synovi jsem ji zapnula párkrát v životě, když mi bylo špatně a potřebovala jsem si lehnout. Takže ji malý ani nevyžaduje, protože v podstatě neví, co to je.
@Svistice Vetřu se z dotazem: kdy si váš malý začal hrát s plastelínou? A umí si s ní už nějak hrát, nebo ji jen zmatlá dohromady? Přemýšlím, jak zpestřit domácí aktivity přes podzim a zimu, až třeba nebudeme tak moc venku, napadla mě právě ta plastelína, ale nevím, jestli na to není ještě malý a jestli mi ty barvičky jen nezmatlá dohromady. Budou mu 2 roky v listopadu.
@Dana 07 A co je špatného na tom, že by 2 hodiny koukala na televizi? ![]()
Já myslím, že být s ní venku 7 hodin bohatě stačí, většinou jdeme ven kolem půl 1 a jdeme domů po 7mé hodině. Přemýšlím nad tím Duplem, tak snad jí to trochu zabaví, strašně moc i střídá hračky, každý den bereme na procházku něco jiného přijde mi totiž, že chce všem hračkám postupně vše ukázat ![]()
@Dana 07 Ještě mě napadl kinetický písek, ten se synovi chystám koupit ke druhým narozeninám, až bude chladno a nebude moct vysedávat venku na pískovišti.
@krtek7489 No tak koukání na televizi dýl jak 15 minut rozhodně není vhodné pro tak malé dítě.
@Hoa Mai S tou plastelínou bych podle mě ještě počkala, malá jí zmatlala dohromady, vzala si jí ven a postupně jí roztrhala a vyházela u nás tedy ještě nezabodovala
@Dana 07 píše:
@krtek7489 No tak koukání na televizi dýl jak 15 minut rozhodně není vhodné pro tak malé dítě.
A to jsi slyšela kde?
Nechápu, co je nevhodného na koukání na televizi ![]()
@krtek7489 píše:
A to jsi slyšela kde?Nechápu, co je nevhodného na koukání na televizi
Ty jsi srandista, takhle pri nedelnim dopoledni ![]()
@krtek7489 Už si to moc nepamatuju, ale četla jsem to víckrát, zhoršuje to jeho pozornost v budoucnu, leda kdyby jsi s ním seděla u tý televizi a celou dobu jí vyprávěla co kdo dělá a proč, v tom by problém nebyl, ale na to fakt nemám dvě hodiny jí u televize vyprávět.
@Cuddy @Dana 07 Tak já nevím, moje děti od malička běžně koukají na televizi i několik hodin a nemyslím si, že by je to nějak ohrozilo nebo poznamenalo
Můj syn se dokonce díky AZ kvízu kdysi naučil číst ve 4,5 letech ![]()
@Dana 07 Taky mám skoro dvouleťačku a chodím s ní i dopoledne i odpoledne ven, prostě to má ráda… Vařím každý den čerstvé jídlo a mám ho ve 12.00 uvařeno. Prostě si oběd nachystám hned jak vstane, tak za hodinku jdeme ven, kolem 11 jsem doma a jídlo dovařím. To že mne to nebaví být s ní na hřišti je věc druhá, ale malá je šťastná…Tak nějak dělá vše co ty popisuješ, doma mi pomáhá v kuchyni(vytahuje hrnce a vše co ji přijde pod ruku)
K televizi odbíhá jen na reklamy…
Ani nevím co víc poradit, prohlížet knížky a číst, stavět s kostek atd… ![]()