Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dítě, necelé tři roky, dnes po obědě nespalo a teď spí tuhé na gauči. Přemýšlím co dál. Vzbudit po půl hodině? Přenést už do postýlky a doufat, že bude spát do rána? Zuby jsem teď ve spaní vyčistila, celkem i důkladně, úplně tuhá je
. Dítě ráno vstává ve tři čtvrtě na šest. Já ve čtvrt. Kdyby spala do pěti, bylo by to fajn. Bojím se ale nějaké noční party.
Měla večeři? Pokud ano, je šance zle bude spát do rána pokud vstávala tak brzo ![]()
Nám se to občas taky stane a dopadne to jak kdy … někdy se vzbudí po hoďce a pak máme párty do noci, někdy to potáhne až do rána (ale to spíš když na ní něco leze nebo měla echt náročný den).
Hodně štěstí ![]()
Jestli jsi zvladla bez problémů vyčistit i zuby a nevzbudila se, tak tam naděje i je
držím palce
Nebuď ji. Mě předevčírem usnula sedmiletá v pět odpoledne, spala až do rána jako špalek. Vyklubala se z toho viróza.
Takhle těžko radit, nevíme, jaký je spáč. Nejmladší dcera, když usne večer před osmou, tak je po desáté vzhůru, minimálně do půlnoci má veselou náladu a uspat rozhodně nejde. Ale i obě starší bych budila, u nás by šance na spánek až do rána byla nulová. Noční párty naopak zaručena.
V tomhle případě jsem budila nejdýl za hodinu. Když jsme nechali spát, vstávaly nejdýl ve 4. Samozřejmě šly spát později…
Taky budím. Třeba po hodině. Vstáváme po 6 a odmítám být v noci vzhůru.
Záleží na dítěti. Jedno z mých dětí by klidně spalo celou noc, druhé by se probudilo o půlnoci a byla by party.
Plus nechat spát moje dítě po třetí hodině byť jen minutu, znamenalo posunutí večerky o 2-3 hodiny. Takže bych nečekala na nic a budila bych hned, jak bych si všimla, že spí.
No
naše mladší je spáč, kdybych ji nechala a jen přenesla, spi do rána. I nedávno se nám stalo, že vytuhla kolem 5h na gauči a já ji jen v 8h přesunula do postele a spala až do rána.
Zato starší, ta jakmile usnula takhle před večerem, věděla jsem, že to bude Eldorádo. Stačilo ji 30min spánku k tomu, aby pak litala do půlnoci
nebo v autě po výletě, na chvíli vytuhla a už vyndávání byl horor a rev, ale jak jsme došli domu, byla svěží a litala ![]()
Takže nedokážu poradit..
No, u nas by to kdysi byl prusvih a celonocni party. Ale ja mela nespave deti a tohle byla moje nocni mura. Ale urcite by se mi nepovedlo jim vycistit zuby. Tak drzim palce.
Když takhle usnuly moje děti, věděla jsem, že jdeme spát hodně po půlnoci a to i když jsem je vzbudila za půl hodiny
Asi nikdy se nepovedlo, že by spaly až do rána… takže my jsme za ty roky na noční akce zvyklí ![]()
Kdyz deti usnuly nezvykle brzy, nebo v neobvykly cas, vetsinou byly pak nemocne. Pokud teda predtim neponocovaly, nebo nedelaly neco echt fyzicky narocneho.
Muj syn by prospal celou noc
kolem tech 3 let, kdy odboural denni spanek chodil spat mezi 17:15-17:30 a spal do 5 rano, takze skvely