Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zdravím všechny. Mám dceru, za chvíli 22M, a trošku bojujeme se spánkem. Ráno budíme v 7, o víkendu spí do 8, to budí ona nás. Na spaní přes den musí jít nejpozději 11:30, jinak se převaluje, nejde jí usnout. Spi cca do 13:00. Někdy chodí spát i dřív, když je špatná noc, třeba dnes spala od 10:45-12:20. Odpoledne na ní kolem 17 hodiny vidím únavu. Protira očička, kňourá, polehává. Když ji dám ale takhle brzo spát, je schopná se vzbudit v 19 hodin a být úplně vyspinkaná, pak je schopna řádit do půlnoci. Nechávám ji teda vzhůru déle, aby šla spát už jako “na noc”. Ale teď k problému, je jedno, když ji dám spát v 7, 8, 9. Uspávání je na hodinu. Přes den je schopna usnout do 15 minut. I v těch 17. 00 by mi usnula hned, to vím. Během toho uspávání jakoby několikrát zabere, začne oddychovat, pak sebou trhne a zas začne kopat nohama, hrát si s dudlíkem, leze po mně, leze na 4. Uspávám kojením, jenže to taky už nejde tak dlouho, napije se na 10 vteřin a pak dělá blbosti…. Poraďte, co s tim?
Čerstvě dvouleťáka taky uspávám až hodinu, přestože přes den usne rychle. Prostě čekám, až se to zlepší samo. V patnácti mě na uspávání chtít nebude
Kojení na uspání jsem zrušila taky kvůli blbnutí. Nakojím ráno po probuzení, vyhovuje nám to více. Večer jsem prostě řekla, že mléko není, musí se vyrobit. Dítě to pochopilo hned, bylo to asi před půl rokem. Teď uspáváme zpíváním, hlazením, někdy stačí jen pouhá přítomnost rodiče. Uspávám právě teď. Jednou rukou hladím, druhou si hraju s mobilem (tak, aby to dítě nevidělo). Takže stručně, radu nemám, našla jsem si rutinu, která mi obvykle nevadí a čekám, čekám a čekám ![]()
Taky máme 22 měsíčního kluka a je to večer boj. Někdy se vzteká a chce odcházet, takže ho vracíme zpět do postýlky a je to běžně na hodinu. Nicmene on je problémový spáč už od narození, za noc je stále třeba 5× vzhůru na mléko a vstává velmi brzy 🙈
Mam 4 dcery. V tomto veku jsem je take uspavala dlouho. Kdyz vyjimecne usnuly uz za hodinu, tak jsem mohla slavit. A pokud usnuly pred 22. hodinou, tak uz jsem sla pro teplomer. Vstavaly v 7, behem noci se nekolikrat budily.
U nás taky normální.
Zpravilo se to ve 2 letech, kdy přes den přestala spát úplně.
To spí od 20:00-8:00 a uspávám max 10m.
Ale 1 denní spánek byl nejhorší, uspávala jsem 2 hodiny.
No, to buzení v noci ani nezmiňuju, to je taky lahoda, někdy i 10×, a to jako mimino spala 20:00-6:00 bez buzení. Takže co vidím, je to spíše o vývoji, holt budeme ještě chvíli trpět
starší v tomhle věku spal přes den klido 3 h a večer padl za vlast v 7, to byly časy. Dáma chce asi více péče. Díky všem ![]()
@Janča6 píše: Více
Jo a prvni 3 pres den nespaly od 3 mesicu ![]()
Nám se to teď u 21m strašně zlepšilo čtením pohádky. Přečtu pejska a kočičku, řeknu dobrou mám tě ráda. Ona taky. Párkrát si zkusí vyměnit dudlík a spí. Předtím přes hodinu, zpívání vyměňování dudliku, dohadování se. Taky pomohlo když jsem porodila druhé dítě a zjistila, že když řeknu že odejdu tak fakt odejdu a nechám ji tam samotnou. Předtím věděla že jenom blafuju a za dvě minuty se vrátím, tak stala v postýlce rozsvěcela světlo a tlemila se mi.