Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím řešil někdo, komu dítě v 15m nic neříká? Vůbec neříká ani máma, táta, nenapodobuje žádné zvířecí zvuky, nic..jak jste to řešili? Čteme mu, zpívame, všechno..ale když si hraje, tak je zticha…jen se směje, výská, křičí,..
doktorka už nás chce poslat na vyšetření, tak jestli to měl někdo podobně a pak se dítko rozmluvilo? Ale opravdu myslím jen ty, kdo nerika vůbec nic
jsem z toho už trochu nešťastná…nejenom, že nechodí, ale ani nic nerika ![]()
Syn taky neříkal vůbec nic. Až jednoho dne, asi ve 27 měsících, začal mluvit a už pusu nezavřel. Asi si to prostě potřeboval nejdříve naposlouchat a pak s jistotou začal a rovnou i ve větách a souvětích.
U nás to tedy doktorka na 18mesicni kontrole neřešila a na 3lete už mu pusa jela o 106.
@novaa
A nerikala na 18m prohlídce, že je něco špatně nebo jestli to je normální? Doktorka to řešila už na roční prohlídce..teď na očkování se taky divila, že si třeba ani nežvatlá u toho, když si hraje…
Syn kamarádky má 16 měsíců, taky je při hře jen křičí a směje se. Nechodí, ani neleze, jen se plazí a teď se postaví o nábytek… On teda řekne dvě slova… Mama a dí(když enco chce).. Ale zvířecí zvuky ani nic takového taky nenapodobuje
@Margery31
Ne neřešila to, v roce vůbec a v 18 měsících hlavně, aby prý byla samostatná chůze a mluvení prý přijde.
Nevím no každé dítě je jiné, dcera začala mluvit v roce a v cca 15-16 měsících mluvila už hezky i ve větách.
Neboj on se to naučí. Pak budeš ještě vzpomínat, že byl zticha.
V 15 mesicich taky nic nerikal, doktorka na 18mesicni kontrole nic neresila, pry ma kazde dite sve tempo. Ted je mu 19 mesicu a „umi“ pak zvuku zviratek, kterym ale rozumim jen ja co tim mysli ![]()
Ja bych byla teda nervozni ze si nerika nic ani sam kdyz si hraje
Kdyz na neho zavolate jmenem, tak se otoci? Nebo rozumi, kdyz mu neco rikas? Myslim bez posunku/naznaceni.
@Margery31 a rozumí? Když řekneš třeba podej plinu, udělá to, když se zeptáš, kde má nějakou hračku, dudlík nebo cokoliv jiného, ukáže je? To je pro mě základ
že nemluví nemusí znamenat vůbec nic, ale v tomhle věku už musí chápat základní věci
náš třeba hubinu nezavře, ale něco kloudného z něj taky nevypadne.. nějaká máma, táta, nezájem. Když něco sletí na zem, je to bá, kocour je titi, cokoliv jde zmáčknout je mák
ale když mu řeknu, že musí poprosit, tak zasmrdla rukama, když řeknu dones plinu, tak donese a ještě si lehne, že jdeme prebalit atd
jediné krásné slovo co umí říct je ne ne
![]()
@Lubuch píše:
Ja bych byla teda nervozni ze si nerika nic ani sam kdyz si hrajeKdyz na neho zavolate jmenem, tak se otoci? Nebo rozumi, kdyz mu neco rikas? Myslim bez posunku/naznaceni.
Jj na jméno slyší, a když mu řekneme, že nene, tak zpozorní, že ví, že nesmí..
@martina.se píše:
@Margery31 a rozumí? Když řekneš třeba podej plinu, udělá to, když se zeptáš, kde má nějakou hračku, dudlík nebo cokoliv jiného, ukáže je? To je pro mě základže nemluví nemusí znamenat vůbec nic, ale v tomhle věku už musí chápat základní věci
náš třeba hubinu nezavře, ale něco kloudného z něj taky nevypadne.. nějaká máma, táta, nezájem. Když něco sletí na zem, je to bá, kocour je titi, cokoliv jde zmáčknout je mák
ale když mu řeknu, že musí poprosit, tak zasmrdla rukama, když řeknu dones plinu, tak donese a ještě si lehne, že jdeme prebalit atd
jediné krásné slovo co umí říct je ne ne
![]()
Ne vůbec, nepodavá nic účelně, když mu řekneme…jako sám od sebe nám něco podá nebo přinese, ale ne účelně když to po něm chceme…nedělá ani paci paci..jediné co, tak umí pápá
tím, že nechodí, tak ani plínu donést nemůže…
@Margery31 píše:
Ahoj,
prosím řešil někdo, komu dítě v 15m nic neříká? Vůbec neříká ani máma, táta, nenapodobuje žádné zvířecí zvuky, nic..jak jste to řešili? Čteme mu, zpívame, všechno..ale když si hraje, tak je zticha…jen se směje, výská, křičí,..doktorka už nás chce poslat na vyšetření, tak jestli to měl někdo podobně a pak se dítko rozmluvilo? Ale opravdu myslím jen ty, kdo nerika vůbec nic
jsem z toho už trochu nešťastná…nejenom, že nechodí, ale ani nic nerika
My takovou zkušenost teda nemáme, promiň že i tak píšu… Jen jsem chtěla napsat, že nám bylo řečeno, že to mluvení se řeší mezi 1,5 - 2 rokem, to by se děti měli nějak rozmluvit. U dcery se báli problémů s řečí a sluchem kvůli VVV, ale zatím to vypadá v pohodě. A slyší dobře?
@Anonymní píše:
My takovou zkušenost teda nemáme, promiň že i tak píšu… Jen jsem chtěla napsat, že nám bylo řečeno, že to mluvení se řeší mezi 1,5 - 2 rokem, to by se děti měli nějak rozmluvit. U dcery se báli problémů s řečí a sluchem kvůli VVV, ale zatím to vypadá v pohodě. A slyší dobře?
Jenže mluvení už jako více slov a tak? Mě štve, že nerika ani slabiky, ani si nežvatlá a tak..slyší právě až moc dobře..když třeba mňoukne kočka za dveřma tak se tam hned otáčí..
@Margery31
Ono to, ze nechodi, s tim muze trochu souviset. Rozvoj hrube a jemne motoriky je spojen s reci
Obchazi a jen se boji do prostoru? Nebo jenom leze.
@Lubuch píše:
@Margery31
Ono to, ze nechodi, s tim muze trochu souviset. Rozvoj hrube a jemne motoriky je spojen s reciObchazi a jen se boji do prostoru? Nebo jenom leze.
Bojí se do prostoru..obchází přes 3 měsíce no..
A co papani? Zvlada pevnou stravu? Tim taky ten jazyk procvicuje…
Jeste me napadla kratka uzdicka pod jazykem.
A pak uz nic ![]()