Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
jdu si pro radu, nebo tip..
Vajíčko jsem si mohla vzít dopředu, kdyz byla nouze, ale už máme novou pokračovací sedačku, tak musí být vzadu.
Kdyz jsem v autě sama, tak je to fakt nekdy peklo. Nechce v sedačce byt a to jsem doufala, ze nova sedačka bude trhák. Tak neni.
Takže poslední dvě cesty byl jediná záchrana krtek při cestě (jela jsem vzadu) - ale jak řešíte, když máte dítě samotné vzadu a vy řídíte?
Mate nějaký držák na mobil nebo nějaký hračky? Syn (14 měsíců) zatim nezvládne držet pohádku a koukat a hračky a dudlík si zahodí a je konec. Ja jsem strašně dlouho nechtěla mu pouštět nic v autě (obecně zatim pouštíme max Krtka, jinak nic), ale jako je to fakt o hubu. Jsem z toho rozhozena kdyz mi vzadu pláče a musím řídit
tuhle jsem stavila nekde na kraji zastávky, kolem dvouproudovka a musela jsem ho fakt na chvíli vyndat. Pak jsme teda nějak dojeli ale jinak celkem v pohodě dite a nemá takový amoky, tak to je teda peklo. Fakt tam place az se zajíká
.
Doufam ze si zvykne. Plánovala jsem, ze bude jezdit pozadu co nejdéle, ale ted je to fakt problem. Zkoušíme kratší trasy, ale občas musíme byt v aute déle.
Řešil jste někdo? Nemáte nějaký tip co mu do auta pořídit?
Písničky pomůžou na chviličku, ale vlastně spíš ani moc ne ![]()
V tomhle pitomém období jsem s dětmi situovala cesty autem na dobu spánku. Někdy se tam vztekali, brečeli, ale zkrátka brzy usnuli a byl klid
Jezdila jsem s dítětem takhle sama několikrát týdně, za babičkama, na návštěvy, na plavání apod.
Mně se osvědčily takové ty tiché knížky z filcu, kde pořád něco vytahuje, zandavá apod. ![]()
@unuděná a později si děti zvykly a v pohodě? Doufam, ze to natrénujeme.
U nás je asi největší problém ta nová sedačka, myslim že je to pro nej teda nezvyk a jak jsem psala, ve vajíčku jezdil nekdy vepredu anebo tam usnul celkem v pohode no.
@Lizzie001 tiché knížky? Nemas prosím odkaz? Myslim že by to nějak šlo připevnit treba na opěrku, ale kdyz něco ma a přijde na něj vztek tak to zahodí a ja mu to nepodám zepředu ![]()
@TeeeT píše: Více
Jojo, my s nimi jezdíme odmalička opravdu dost, takže si zvyknout tak nějak museli
Jakmile si dokázali dobře držet hračku nebo třeba piškot, křupku, tak už to bylo v pohodě. Z vajíčka ale šli rovnou do posměrné sedačky s pětibodovým pásem, takže na mě viděli a já na ně, to byla trochu výhoda. Tehdy se moc těch protisměrných sedaček ještě sehnat nedalo a celkově se ten trend začal rozjíždět až když už byli větší.
Příspěvek upraven 28.11.24 v 14:38
Co vím, tak existují i různé závěsné hračky na opěradlo sedačky, takové kapsáře, ale záleží, zda by na to dítě dosáhlo už teď..
Dcera měla má sedačce a stále má (jezdí v protisměru) zrcátko, takže díky tomu na sebe vidíme (já ji vidím ve zpětném zrcatku).
Jinak hračky (jako menší měla takový kapsar na sedačce a měla tam dost hraček), knížka a nebo taková malá actvity board.. pak měla rada v autě tabulku na kreslení.
Ale obecně už od malá ji jízda autem nevadila.
@unuděná no my teoreticky máme měsíc, než ho budu moci dle předpisu otočit, ale i tak jsem doufala, že vydrží pozadu co nejde. Ale samozřejmě je mi jasny, ze jakmile ho otočím jednou, bude chtít asi vždy a bude to lepší no..
@TeeeT píše: Více
Za nás ta povinnost nebyla, je to nějaká nová norma. Určitě to pak bude lepší, i když samozřejmě nejlepší a nejbezpečnější je vozit v protisměru co nejdéle.
@zuzanka320 Zrcátko taky máme, kapsář zkusim, ale myslim ze tam jeste nedosáhne ![]()
Tak 14m dceři rozhodně mobil nepouštím…jezdíme od miminka několikrát za den a brečí jen, když má hlad nebo je unavená a jak se nastartuje, tak většinou usíná…někdy ji dávám knížky na prohlížení nebo zpívající panenku, mluvícího psa…zkoušeli jsme i Albi tužku, ale v autě ji to moc nejde…starší taky milovala toho psa do auta…pohádky jsme ji pouštěli až později a opravdu na dlouhou cestu k moři nebo v letadle v necelých 2letech…teď jsme nedávno letěli s mladší a lidi se mě ptali, zda koukala v necelém roce na pohádky a ja že ne, ze jsme ji zabavili a spala a jedla…
Já si s dětmi pouštím písničky, zpíváme třeba Pokáče, Štístka a Poupěnku.. to co znají z domova. Ale mívaly špatná období, jednou jsem dokonce bourala - ve městě jsem nedobrzdila před kruháčem, když se vzadu hádaly a řvaly, byla jsem v 6. měsíci
Nebo jsem s dětmi prostě nejezdila sama, aby se druhý mohla postarat a zabavit smečku.
A v protisměru určitě déle než do 15m, nejlépe do 3 až 4let…
@LednovaLocika píše: Více
Tyjo, naše děti by měly problém se tam už v roce nacpat s nohama, ještě, že když byly malé, tak tahle norma nebyla. Pro dlouhé děti je to fakt pekelný.