Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mishka2 píše:
Tak ono je super, že na Kladně maminky s kočárkama v autobusech neplatí jízdné. Ale někdy je ke vzteku, že hodně jich chce ušetřit ikdyž mají děti velké. A tak se mi často stává, že mě řidič nevezme protože už tam má 2 kočárky se 4 letými dětmiNo a když vám jede autobus pak až za půl hodiny(nebydlím v centru)a navíc pospícháte, tak je to k uzoufání. Ke všemu je vedle zastávky cukrárna, takže si krátím dlouhou chvíli nějakou mňamkou a ve finále nejedu jen pozdě, ale ještě mám větší p.del
Dítě je zadarmo, ale platí se kočárek, takže když neseš dítě na rukách - zdarma, pokud ho vezeš třeba ve sporťáku tak platíš…
Aspoň u nás to tak je..
Jinak souhlas… jinak osobně nechápu maminky, které mají lehké kočárky a vidí, že je hodně lidí, že je nesloží, jde o manipulaci na minutu. To mi přijde teda hodně divné, já kočárek vždycky složím - máme 2,5 letého. Nenapadlo by mě překažet tam maminkám s miminkama
![]()
kvaček píše:
Jinak souhlas… jinak osobně nechápu maminky, které mají lehké kočárky a vidí, že je hodně lidí, že je nesloží, jde o manipulaci na minutu. To mi přijde teda hodně divné, já kočárek vždycky složím - máme 2,5 letého. Nenapadlo by mě překažet tam maminkám s miminkama![]()
Tak já skládací nemam,ale jinak to chápu.Ale tady v podmínkách mají kočar jako zavaz. a spoluzavazadlo.Jakej je v tom rozdíl?Prý za to jedno se neplatí,tedy za kočar s dítetem a ze prazdnej jo.Přijde mi to logický,ale jestli to tak je,platila jsem zbytečně.
Na autobusáku jsou informace,ne?Tam v tom okýnku to snad ví a poradí,ne?
Rozdíl mezi spoluzavazadlem a cestovním zavazadlem je ten, že za spoluzavazadlo se neplatí, mělo by být menší, skladnější, zabírat méně prostoru - např. školní batoh, taška s nákupem, taška na kolečkách, kterou mají důchodci,kufřík, který mají podnikatelé..
Za to jsem já nikdy neplatila..
Cestovní zavazadlo je objemnější, jakoby už nadstandart - např. velký kufr nebo cestovní kabela studentů na intr, koleje, kolo, prázdný kočárek..
Tak je to aspoň vysvětleno u nás v přepravních podmínkách..
Někdy je ta hranice nezřetelná..Např. za tu cestovní tašku na intr jsem platila jen na spojích, který byly vyloženě obsazeny studenty na intr, koleje a zpět - v neděli večer, pondělí ráno, pátek odpoledne. Když jsem jela mimo v poloprázdném autobusu, většinou jsem to nemusela platit(tašku jsem měla menší).
Někdy bylo nutné dát zavazadla do prostoru na zavazadla autobusu, tam se platí vždy..
Jo a u nás je povinnen podle přepravního řádu řidič pomoci matce s kočárkem do autobusu i ven, pokud není nikdo k dispozici..
Teď už to mám v pohodě, v případě nouze dcerka sleze a já dám dovnitř napřed ji, potom lehké golfky, ale dřív bych s ní nemohla nikam jet, kdybychom to u nás měli tak, jak tu někdo psal - cestující si pomoc zařídí sám..Já ze zdravotních důvodů nemůžu tahat ani golfky s dítětem, natož kočárek. A když bus není nízkopodlažní, nevím, jak by i zdravá matka ten kočárek vytáhla ven z autobusu.Sjet po zadních kolech opravdu nejde(zkoušela jsem) To by bylo hazardování se zdravým dítěte..Toto u nás platí v MHD i meziměsto mezi dvěma nejčastějšími dopravci..
Je ale pravda, že k nám to jezdí do „prdelek světa“ - máme tam rodiče a babičku na chatě a nepředpokládá se, že pojede tolik schopných lidí, kteří můžou pomoct. Jen důchodci z nákupu..
A co se týče města u nás, je to čím dál horší
Kam ten svět spěje..Když byla malá menší, pokud jsem nevěděla, že pojede skutečně nízkopodlažní vozidlo, tak jsem raději nejela nebo šla pěšky..Dnes není skoro nikdo ochotný na požádání pomoct. Důchodci se vymlouvají na zdravotní problémy - což může být částečně pravda, ale jak vezmou hole pod paži a dobíhají autobus mě vždy dojme a postaví do reality
A pro starší školáky a studenty je to dnes asi něco navíc pomoct matce s kočárkem - asi by se před ostatními strapnili nebo co
Já jsem pomáhala automaticky, pokud jsem neměla pocit, že by to pro mě bylo těžké..Dnešní doba - jednou jsem jela s malou, poprosila o pomoc nějaké studenta střední školy - jelo jich víc i s učitelkou, ta ho za to vychvalovala do nebes a prý dostane ještě ve škole pochvalu
Jako kde to jsme, fakani nevycválaní..Musela jsem se ho prosit, sám nešel a toto mi věc hodná pochvaly nepřijde. Spíš samozdřejmost, pokud můžu ![]()
ještě jsem chtěla dodat, že kdež jsem jela s kočárek platila jsem, ale když jsem si hos ložila, tak už ne.. byl prostě do ruky..
tys mi odpověděla na vše.Dík.
„Rozdíl mezi spoluzavazadlem a cestovním zavazadlem je ten, že za spoluzavazadlo se neplatí, mělo by být menší, skladnější, zabírat méně prostoru - např. školní batoh, taška s nákupem, taška na kolečkách, kterou mají důchodci,kufřík, který mají podnikatelé..
Za to jsem já nikdy neplatila..
Cestovní zavazadlo je objemnější, jakoby už nadstandart - např. velký kufr nebo cestovní kabela studentů na intr, koleje, kolo, prázdný kočárek..“
---TAK JÁ BYCH ZA KOČAREK S DÍTĚTEM PLATIT NEMĚLA.?
„Jo a u nás je povinnen podle přepravního řádu řidič pomoci matce s kočárkem do autobusu i ven, pokud není nikdo k dispozici..
Teď už to mám v pohodě, v případě nouze dcerka sleze a já dám dovnitř napřed ji, potom lehké golfky, ale dřív bych s ní nemohla nikam jet, kdybychom to u nás měli tak, jak tu někdo psal - cestující si pomoc zařídí sám..Já ze zdravotních důvodů nemůžu tahat ani golfky s dítětem, natož kočárek. A když bus není nízkopodlažní, nevím, jak by i zdravá matka ten kočárek vytáhla ven z autobusu.Sjet po zadních kolech opravdu nejde(zkoušela jsem) To by bylo hazardování se zdravým dítěte.“
jA JSEM VŽDY JELA NÍZKOPODLAŽNIM,TAK JSEM TENTO PROBLEM NEMĚLA,ALE MUSEL BY POMOCI.
„A co se týče města u nás, je to čím dál horší
Kam ten svět spěje..Když byla malá menší, pokud jsem nevěděla, že pojede skutečně nízkopodlažní vozidlo, tak jsem raději nejela nebo šla pěšky..Dnes není skoro nikdo ochotný na požádání pomoct. Důchodci se vymlouvají na zdravotní problémy - což může být částečně pravda, ale jak vezmou hole pod paži a dobíhají autobus mě vždy dojme a postaví do reality
A pro starší školáky a studenty je to dnes asi něco navíc pomoct matce s kočárkem - asi by se před ostatními strapnili nebo co
Já jsem pomáhala automaticky, pokud jsem neměla pocit, že by to pro mě bylo těžké..Dnešní doba - jednou jsem jela s malou, poprosila o pomoc nějaké studenta střední školy - jelo jich víc i s učitelkou, ta ho za to vychvalovala do nebes a prý dostane ještě ve škole pochvalu
Jako kde to jsme, fakani nevycválaní..Musela jsem se ho prosit, sám nešel a toto mi věc hodná pochvaly nepřijde. Spíš samozdřejmost, pokud můžu
“
tO MÁŠ PRAVDU,VŽDY SE OTOČÍ A DĚLAJÍ,ŽE NEVIDÍ.Ale úplně jsem se divila,když mě nějakej kluk ze základni školy pustil sednout v těhotenství.
janiO9, u nás je přímo v přepravních podmínkách napsáno, že za kočárek s dítětem se neplatí, ale za prázdný kočárek ano - i za složený bych pravděpodobně platila, to je jako cestovní zavazadlo
Někdy je ta hranice nezřetelná, ale u nás je to tak popsáno..
Jana206 píše:
janiO9, u nás je přímo v přepravních podmínkách napsáno, že za kočárek s dítětem se neplatí, ale za prázdný kočárek ano - i za složený bych pravděpodobně platila, to je jako cestovní zavazadloNěkdy je ta hranice nezřetelná, ale u nás je to tak popsáno..
Já se přímo při koupi jízdenky zeptam,jestli se platí za kočarek s dítětem.Ale napřed na info,protože na jízdence jsem měla-zvláštní jizdné- napsáno.