Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj ženský. Zajímal by mě názor těch, které mají zkušenost s nošením dětí v krosně. Malému je 11 měsíců, váha 11kg… přemýšlela jsem o koupi krosny. Hlavně v tomhle počasí je jízda kočárem děs, nedá se pořádně nikde vjet.. ale i pak na delší prochajdy během roku.. jen mě teď zarazila švagrová, že je to pěkná pakárna to dítě v tom tahat, kór když už je pak těžší, že na to nošení, ale i dávání si krosny s dítkem na záda, „musí“ být chlap. Já to chtěla právě tahat sama, přes den, na proházky, když mužskej není doma… tak jestli bych to vůbec na sebe narvala, nestrhla si u toho záda a pak s tím nějakej ten kilák ušla ![]()
Díky za zkušenosti ![]()
No nechci tě odrazovat, ale my jsme jí měli jen půjčenou na hory a nechtěla bych jí. Jak říkala tvoje švagrová, měla pravdu, že se tam dítě za prvé blbé dávalo, možná to bylo tou tlustou kombinézou v zimě, pak dát to celé na záda, no museli jsme si pomáhat, a fakt se dítě pronese. My jsme pak mnohem víc využili sánky s ohrádkou. A jestli nosit, tak to bych už spíš přemýšlela o nějakém nosítku, třeba tu Manducu si dost chválej.
Těžko říct, záleží na tom, jak na tom jsi s fyzičkou.
Nošení dětí na těle je větší námaha pro nohy a pro záda.
Pokud máš ochablé zádové svaly, troufám si říct, že ti nošení moc pohodlné nebude.
Krosna není zrovna můj favorit
Hm hm, na té fyzičce taky něco bude
No, na Sněžku bych se s ním na zádech rozhodně nehrnula, takže spíš nic než moc ![]()
A Delice, to nosítko nevypadá špatně, koukala jsem, že je to až do 20kg.. ale myslíš, že je nějaký rozdíl mezi ním a krosnou? Že to bude třeba pohodlnější? Každopádně bych si asi něco takového nejdřív někde vypůjčila, zkusila a pak by se vidělo..
Myslím, že je tady o něm někde celá diskuze, a lepší bude určite v tom, že to nemá žádnou tvrdou a těžkou konstrukci, a je to lehké. Ta krosna je fakt monstrum, jestli bych chtěla nosit, tak bych asi přemýšlela o tom nosítku.
OK, ještě popřemýšlím a pohledám diskuzi o tom nosítku. Zatím díky moc ![]()
Rozdíl mezi krosnou a ergonomickým nosítkem (Manduca, Ergo, Bondolino, atd.) je hlavně v těžišti.
Dítě v nosítku je připevněno přímo na těle nosiče, takže bys nijak závratně neměla změnu svého těžiště pocítit.
Zatímco krosna tě celkem táhne dozadu. Dítě je daleko od těla nosiče.
Manduca udává nosnost 20kg, ale nedovedu si představit, jak v tom někdo tahá 4leté dítě (tedy, představit si to dovedu, ale radši to nechci vidět
).
já su krosnová…nevyhovovala mi manduca apod…a ani vlastne sátek. v krosne nosim doted k naproste spokojenosti obou.
J.
jeste dodam že v krosně nosím pouze já a nandávám grifem přes koleno. kočár nemáme od loňské zimy. Nesnáším kočáry a moje dítě nosítka ![]()
krosta je top ![]()
Cappy píše:
Rozdíl mezi krosnou a ergonomickým nosítkem (Manduca, Ergo, Bondolino, atd.) je hlavně v těžišti.
Dítě v nosítku je připevněno přímo na těle nosiče, takže bys nijak závratně neměla změnu svého těžiště pocítit.
Zatímco krosna tě celkem táhne dozadu. Dítě je daleko od těla nosiče.Manduca udává nosnost 20kg, ale nedovedu si představit, jak v tom někdo tahá 4leté dítě (tedy, představit si to dovedu, ale radši to nechci vidět).
To je recht, 4leté dítě nosit na zádech
Já to brala tak, kdyby náš „drobek“ rostl rychlostí blesku jako doteď, že by měl těch 20kg za chvíli
Ale teď už to nebude tak žhavý s tím růstem snad ![]()
Ale zase si tak říkám, v týhle břečce, oba nabalený, malej v nosítku/krosně, to je tak „napřeshubu“, možná zlatej kočár nebo ještě líp sáňky… ty taky nemáme
Někdo typ? ![]()
Tak krosna je tezka i sama o sobe…navic neskladna. Nositko smotas a das do batohu, nebo nekam pripnes. Mela jsem dlouho Ergo, pak jsem si poridila Beco, a dikybohu za to, protoze v tomhle snehu s kocarem nevyjedu.
Ale fakt to chce vyzkouset, kazdymu sedne neco jinyho, mne nesedela Manduca, nastesti Ergo jo (kupovala jsem ho po netu hned jak se tu objevilo, Manduca tu jeste nebyla). Beco uz jsem si pred koupi byla poradne vyzkouset.
janac píše:
jeste dodam že v krosně nosím pouze já a nandávám grifem přes koleno. kočár nemáme od loňské zimy. Nesnáším kočáry a moje dítě nosítka
krosta je top
Hmm, asi se do toho člověk dostane.. nebo už jsi prostě vytrénovaná a těch pár kilo na zádech tě nerozhází ![]()
AdelQa píše:Cappy píše:To je recht, 4leté dítě nosit na zádech
Zatímco krosna tě celkem táhne dozadu. Dítě je daleko od těla nosiče.Manduca udává nosnost 20kg, ale nedovedu si představit, jak v tom někdo tahá 4leté dítě (tedy, představit si to dovedu, ale radši to nechci vidět).
Já to brala tak, kdyby náš „drobek“ rostl rychlostí blesku jako doteď, že by měl těch 20kg za chvíli
Ale teď už to nebude tak žhavý s tím růstem snad
Ale zase si tak říkám, v týhle břečce, oba nabalený, malej v nosítku/krosně, to je tak „napřeshubu“, možná zlatej kočár nebo ještě líp sáňky… ty taky nemámeNěkdo typ?
No nevim jak to vypada u vas, ale ja letos vytahla na cestu boby jednou, kdyz jsem vyzvedavala decka ze skoly a skolky. Byla jsem orvana az beda. Zlaty nositko! Chce to jen neklouzavy boty ![]()
AdelQa píše:To je recht, 4leté dítě nosit na zádech
Tak 4leté dítě na zádech si představit dokáži, ale už né v Manduce.
Ona ta Manduca není prostě napořád, podle mě je spíš uzpůsobená k nošení menších dětí (tak do cca 2let). Pak už je lepší přejít na batolecí nosítka (Petite Panda, Skaldino) - ta jsou šitá speciálně pro větší děti, jsou jim více pohodlná, nevisí jim nožky dolů.
U ergonomického nošení je podle mě důležité, aby byla látka pěkně od kolínka ke kolínku. POkud nosítko končí v půli stehen, není to už moc pohodlné.
Zkus si sama na sobě udělat test.
Stoupni si, zvedni jednu nohu a chyť si ji pod kolenem a nech ji chvilku viset.
To samé opakuj, akorát si ji chyť pod polovinou stehna.
Co je pohodlnější? ![]()
AdelQa píše:Ale zase si tak říkám, v týhle břečce, oba nabalený, malej v nosítku/krosně, to je tak „napřeshubu“, možná zlatej kočár nebo ještě líp sáňky…
Bojíš-li se uklouznutí, doporučuji zakoupit Nesmyky.
Já mám Tyto a Dlouhé nesmeky .
Nabalená nechodím, ale to jen proto, že jsem investovala do nosící bundy.
V aktuálním počasí si na sebe hodím tričko, lehkou mikču, hodím dítě na záda, navléknu bundu a jdeme ven
asha píše:AdelQa píše:No nevim jak to vypada u vas, ale ja letos vytahla na cestu boby jednou, kdyz jsem vyzvedavala decka ze skoly a skolky. Byla jsem orvana az beda. Zlaty nositko! Chce to jen neklouzavy botyCappy píše:To je recht, 4leté dítě nosit na zádech
Ale teď už to nebude tak žhavý s tím růstem snad
Ale zase si tak říkám, v týhle břečce, oba nabalený, malej v nosítku/krosně, to je tak „napřeshubu“, možná zlatej kočár nebo ještě líp sáňky… ty taky nemámeNěkdo typ?
No, tady u nás by se letos šikly, je sněhu jak bláznu a aspoň bych měla oporu
…páč na neklouzavý boty bych mohla založit novou diskuzi.. mně totiž přijde, že ať si vemu jakýkoliv boty, tak mi kloužou a jdu jak pos*aná
V těhu jsem nosila ty nesmeky na boty, žádná krása, ale život mi skoro zachránily ![]()