Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Jsem z Ukrajiny, a mám na Ukrajině dceru 3 roky. Chci ji vzít do ČR, aby bydlela u mě, momentálně bydlí u bývalého manžela - jejího otce. Který žije s jeho matkou, která se o dceru stará, zatím co on není věčně doma.
Je nějaký způsob např. Přes soud, abych ji mohla vzít k sobě? On mi ji dobrovolně nechce dát, aby mi ublížil víc. I když mu posílám měsíčně „alimenty“ které soud neurčil, kupuji hračky a oblečení, a posílám jí.
Děkuji za pomoc.
@AngelW píše:
Dobrý den,Jsem z Ukrajiny, a mám na Ukrajině dceru 3 roky. Chci ji vzít do ČR, aby bydlela u mě, momentálně bydlí u bývalého manžela - jejího otce. Který žije s jeho matkou, která se o dceru stará, zatím co on není věčně doma.
Je nějaký způsob např. Přes soud, abych ji mohla vzít k sobě? On mi ji dobrovolně nechce dát, aby mi ublížil víc. I když mu posílám měsíčně „alimenty“ které soud neurčil, kupuji hračky a oblečení, a posílám jí.
Děkuji za pomoc.
Na to budeš potřebovat odborného právníka. Otec ji má svěřenou soudně do péče?
Vec se resi podle prava Ukrajiny. Musis se tam vratit a pozadat soud v miste bydliste ditete. Odvezt bez rozhodnuti soudu nebo souhlasu otce je mezinarodni unos.
V zivote bych nebyla tak daleko od sveho ditete. Zustala bych u ni. Neodvazela otci do cizi zeme ![]()
@Keyllah píše:
Na to budeš potřebovat odborného právníka. Otec ji má svěřenou soudně do péče?
Nemá ji svěřenou do péče, soud neurčil při rozvodu u koho bude, neřešilo se to. Na Ukrajině je to jiné. Ale chápu asi že bez toho aniž bych to řešila přes soud na Ukrajině to jinak nepůjde.
@Nenitamduch píše:
V zivote bych nebyla tak daleko od sveho ditete. Zustala bych u ni. Neodvazela otci do cizi zeme
Bohužel, když on nebyl schopen zařídit peníze celou dobu, a na Ukrajině je trochu jiný život a minimální mzda okolo 6000kč tak pro mámu v mateřské dovolené (800,– měsíčně) není občas jiný způsob než jet do druhé země, udělat vše pro dceru. Zařizuji tu vlastní byt aby měla apod.
Vím že otec je otec také.
@AngelW píše:
Nemá ji svěřenou do péče, soud neurčil při rozvodu u koho bude, neřešilo se to. Na Ukrajině je to jiné. Ale chápu asi že bez toho aniž bych to řešila přes soud na Ukrajině to jinak nepůjde.
Pokud ji odvezeš, stane se co? Když ji nemá nikdo svěřenou do péče?
@Bábrdl píše:
Pokud ji odvezeš, stane se co? Když ji nemá nikdo svěřenou do péče?
Může podat, že jsem ji unesla
@AngelW píše:
Bohužel, když on nebyl schopen zařídit peníze celou dobu, a na Ukrajině je trochu jiný život a minimální mzda okolo 6000kč tak pro mámu v mateřské dovolené (800,– měsíčně) není občas jiný způsob než jet do druhé země, udělat vše pro dceru. Zařizuji tu vlastní byt aby měla apod.
Vím že otec je otec také.
Sis nemela porizovat dite.
@Nenitamduch píše:
V zivote bych nebyla tak daleko od sveho ditete. Zustala bych u ni. Neodvazela otci do cizi zeme
Podle mě víš houby, jak to vypadá na Ukrajině.
@Nenitamduch píše:
Sis nemela porizovat dite.
Ses trochu ztrapnila, viď ![]()
@AngelW píše:
Co mu nabídnout, že mu budeš nějaké prachy posílat, i když dítě bude s tebou v ČR?
@AngelW píše:
Tak se tam vrať a požádej o svěření dítěte do své péče, tohle tam nefunguje?
Chtěla bych vidět tebe jak budeš žít s dítětem, v zemi kde neplatí žádná pravidla, nejsou daně, pojištění, výplaty pod 10000 hřiven, a nájmy 7000+- a muž s kterým žiješ se chová normálně a po narození dítěte přestane pracovat, začne se chovat vulgárně apod.