Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nenitamduch píše:
Ja bych si tam to dite neporizovala, logicky. Cos cekala? Jo a zase dalsi, co se změnil hned po porodu
To je málo, jen se nežinýruj, co se držet zpátky, Ty by ses tam ani nenarodila viď?
@AngelW píše:
Chtěla bych vidět tebe jak budeš žít s dítětem, v zemi kde neplatí žádná pravidla, nejsou daně, pojištění, výplaty pod 10000 hřiven, a nájmy 7000+- a muž s kterým žiješ se chová normálně a po narození dítěte přestane pracovat, začne se chovat vulgárně apod.
Když na Ukrajině nejsou žádná pravidla, tak bych ji z tama odvezla a už je na tobě a na situaci, jaká tam je a jakou můžeš předpokládat jen ty - jestli tam přijet za dcerou na návštěvu a při ní s ní frnknout nebo úplně natajnacku. Pas má?
@biancaa píše:
Proc by ji daval, kdyz se mu o ni stara mama a plati na ni byvala partnerka? Ma vystarano, bohuzel. Pokud nepracuje, tak by se mu vubec nehodilo ztratit prijem od vas.
Snazila bych se s nim dohodnout, jak uz tady padlo, ze bych si dite odvezla a jemu bych platila „bolestne“. Pokud by mi dceru nedal, prestala bych posilat penize a za nejaky cas bych se zeptala znova.
Kolik je jeho matce?
Takto to bývá u lidí, co znám. Ani jeden z rodičů nemají vazby na dítě tak silné, klidně jsou tu oba dva a o děti se jim stará babička na Ukrajině. Připouštím, že někdy matku donutí situace.
Přestat posílat peníze není řešení, ona má ke své dceři vyživovací povinnost. Jediným řešením je ho přesvědčit, aby s ní přijel sem a začal tady pracovat, žili tady. Jinak to dítě sem legálně nedostane, že ho porodila, nestačí.
Mně by třeba zajímalo, v jaké části Ukrajiny žijí, protože je to diametrální rozdíl.
@Nenitamduch píše:
Sis nemela porizovat dite.
Nebuď nána, tohle se prostě běžně dělá. Ukrajinky se v podstatě obetuji pro dítě.
Myslíš, že je to pro ně lehké?
Jak dlouho jsi v Česku? Vzhledem k tvé češtině jsi budu troll nebo nechápu, proč jsi jela rodit na Ukrajinu, když je to tam tak strašný.
@Nenitamduch píše:
Tebe si taky nemeli poridit, a podivej… ses tady, a co delas… ![]()
Pochybuji, že ji můžeš jen tak vzít a přestěhovat. Většinou to tak bývá děti tam nechají a pracují v zahraničí, posílají peníze. Určitě je to těžké, já bych to nedala.
@Nenitamduch píše:
To jsou zase výživné reakce, Nikdy bych… Sis neměla přizovat…
Nikdy neříkej nikdy, tam jsou místa, kde v ulici zbylo pár lidí a vedle slyšíš padat bombu a chudoba jak běda.
Nikdo nemůže vědět, co by dělal, kdyby tam žil, i když na internetu je každý generál.
Určitě doporučuji právníka, který se na tohle specializuje. Jinak obecně je to tak, že ti druhý rodič k tomu musí dát souhlas, který bude písemný, přeložený do jazyka země, kam se má dítě stěhovat a ověřený apostilou. když ti souhlas dát nechce, můžeš požádat o souhlas přes soud, kde je určitě dobrý mít neprůstřelné argumenty a dokumenty o tom, že se tu dítě prostě bude mít lépe (tvoje výplata, bydlení, lepší školy, lepší životní úroveň, atd.) Co já si pamatuju z dětství, tak ta životní úroveň na vesnicích hlavně, byla skutečně otřesná a to moje rodina se „ještě měla dobře“ ale s poměry v ČR se to nedalo srovnat tehdy, pochybuji že by se to dalo srovnávat dnes. Všeobecně ČR se stěhováním Ukrajinců k nám nikdy problém moc neměla, hlavně se Zakarpatama, což jsou pořád tak trochu „bývalí“ Češi ![]()
@Pears206 Ukrajincu mam kolem sebe hodne, takze vim jak to tam funguje.
Podle popisu zakladatelky je jeji byvaly partner lenoch o ktereho se stara maminka, takze napad, ze by se sem prestehoval neni realny.
Jinak vyzivne nejspis nebylo urceno soudne, takze by ho mohla alespon razantne snizit…
Tak je vidno, ze takovych zlomyslnych nan jako @Nenitamduch moc neni respektive je tu jedina.
To ja jsem znala Ukrajinky v cz i at co samy tvrdily, ze by dite neprivedly do bidy ani nahodou (proto zdrhly). Jejich „vdecnost“ a zivotni styl se sice tomuto kolikrat vymykal, ale pokud ty moznosti maji proc ne.
Ja sama jsem holka „z vychodu“, ktera pocala dite na zapade ne tedy uplne kvuli tomu, ze bych je do nasi bidy nechtela prinyst, ale celkem jako dcera samozivitelky si uvedomuji jak jsou socialni jistoty dulezite.
Vemte si kolik je jenom samozivitelek v cr, ktere se nedobrovolne zivi treba svym telem, aby mohly diteti necondat. Tim jsem proste chtela podotknout, ze neni treba soudit ani jednu z dam. Primarne bychom mely rodit deti z lasky a dokazi si predstavit, kdyz tu tu lasku mame, jsme ochotny obetovat vse.
Zakladatelce preji vse dobre - nezbyva nez se obratit na soud.
@Nenitamduch píše:
V zivote bych nebyla tak daleko od sveho ditete. Zustala bych u ni. Neodvazela otci do cizi zeme
no vidis, ja bych naopak pro sve dite chtela lepsi zivot nez zivoreni na ukrajine… predpokladam, ze jsi tam nikdy nebyla, kdyz dokazes napsat tohle.
@Nenitamduch píše:
![]()
Vůbec nevíš, o čem mluvíš.