Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Čauky lidičky,
nevím si rady s nevlastním synkem, proto se obracím na Vás.
Přítelův syn s námi žije cca rok a půl. Od své matky je zvyklý na samé nezdravé jídlo, především přeslazené potraviny (čokošky, bonbóny, sladké pečivo, zmrzliny,…). K snídani si vynutí bebebrumíka s kakaem tím, že nic jiného ráno nesní. Přes den pak vyžaduje různé další bonbóny a čokolády, které většinou doma ani nemáme. Snažím se mu dát místo nezdravé sladkosti třeba sušené ovoce, s tím ale také moc nepochodím. A tak se to opakuje den co den. Vyloženě zakázat úplně sladké mu taky nechci, bojím se, že by mě pak neměl rád a chtěl by ke své biologické matce.
Co se týče pití, byl zvyklý na šťávy, dětské džusíky, kakao, ale to se nám už podařilo úspěšně omezit na jedno ranní kakao a přes den pije čistou vodu. ![]()
Nemyslím si, že je to špatnou výchovou, jen špatné návyky. Je to úžasně charakterní dítě, jediná slabost se kterou bojujeme je to sladké. Nejsem žádný pedant na zdravou stravu, ale co je moc, to je moc!
Chci se Vás tedy zeptat, jak by jste to řešili Vy? Jak odnaučit nebo alespoň omezit sladké u malého dítěte?? ![]()
Předem Vám děkuji za všechny rady! ![]()
Prostě mu ho nedadat.
ale já neporadím, sama mám takové dítě, co by jen bonbonky. Hledáme různé kompromisy, ale moc mi to nejde.
Já bych to určitě zkusila postupně. A pokud začne bonbóny vyžadovat, zkusila bych odvést pozornost někam jinam. Jinak super, že to resite! Ale nepolevit, dítě to hned pozná a začne dělat scény ![]()
@novomamča a co mu třeba upéct jakoby brumika, ale zdravejsiho? Daji se ruzne pect i sušenky, uhnacat müsli tycky… Nebo davat ovoce, pokud sní.
Ty jsi jako dítě neměla ráda kakao, sladké pití, čokoládu? Proč to tem dětem chcete za každou cenu brát?
Kluk taky snídá většinou sladké - kakao, brumik, rohlík s medem. Přes den pije šťávy, na výletě dostane dětské pitíčko. Přes den má volně k dispozici sladkosti, ale moc ho to neláká. Stejně má vedle na misce ovoce, které si dá většinou radši.
No ono v tom susenem ovoci je taky dost cukru, ale porad je tam i ovoce… jak tady nekdo psal, jestli je na ty kupovane buchty, na netu je mraky receptu, jak podobnejch, tak i "zdranejsich alternativ… ale nepises vek syna a taky jestli je schopnej ten cukr vybehat, nebo ma moc uceni…
Tak já jsem se považovala za příliš měkkou matku, když můj 4letý syn dostane téměř každý den po obědě 2-3 gumové medvídky, semtam i během dne jako odměnu, plus pije slabou šťávu. Dnes na srazu mamin jsem zjistila, že můj syn je v podstatě chudák, jelikož mu nedopřeju sežrat tubu lentilek najednou a ještě to zajíst medovníkem (jelikož ostatním dětem to bylo dovoleno)
![]()
Je skvělé, že to řešíte, ale nepíšeš, jak je kluk starý. Jinak bych to řešila u tříletého, jinak u desetiletého.
@lucenka proč jim to brát? Aby neměli sklon k obezitě (s kterou se spojují další vážné nemoci), kazivosti zubů, hyperaktivita…
@lucenka píše:
Ty jsi jako dítě neměla ráda kakao, sladké pití, čokoládu? Proč to tem dětem chcete za každou cenu brát?
Kluk taky snídá většinou sladké - kakao, brumik, rohlík s medem. Přes den pije šťávy, na výletě dostane dětské pitíčko. Přes den má volně k dispozici sladkosti, ale moc ho to neláká. Stejně má vedle na misce ovoce, které si dá většinou radši.
Ano, jedla jsem sladké, ale max. dvě tři sušenky za týden. Nijak mě to nelákalo. Ani nevíš co bych za to dala aby snědl kousek ovoce či zeleniny! A s tím, že tvé dítě jí také docela dost sladkého za den rozhodně nesouhlasím.
Ale díky za názor
Zije s vami takze ho ma otec v peci? Jak muze byt tedy zvykly na sladke od matky? Nebo je ve stridavce? Nemuze to na vas jen zkouset jako kazde male dite („u maminky to smim“ samozrejme lez). A jeste me zaujalo to „nechci mu to zakazat aby nechtel ke sve biologicke matce“
to jako ze dite muze delat neco co se mi nelibi aby nahodou nechtel k mame kde je mirnejsi rezim? Kluk ti rika mamo? Ja nejak nevim, ale maminka je jen jedna ![]()
@Tableta píše:
@lucenka proč jim to brát? Aby neměli sklon k obezitě (s kterou se spojují další vážné nemoci), kazivosti zubů, hyperaktivita…
Tak u nás v rodině se sní hodně sladkého a obézní není nikdo, hyperaktivita taky nic, kazivost zubů taky nějak prakticky nic. Nějak to nesedí
ono taky záleží, co člověk dělá, jaký má metabolismus.
@lucenka píše:
Tak pokud máš dítko, které si raději dá ovoce než sladkost nemusíš úplně pochopit jak to tu matku trápí. Nerejpu, závidím. Naše mládě by taky nejraději bylo jen na sladkém. Ale ja se nedám a prostě nedám.
Pro zakladatelku:
Zkus ho nalákat na pomoc při přípravě sušenek nebo těch domácích brumiku.
Na pečení sladkých věcí moc nejsem, protože to sama nejím, ale zkusím to, byl by to další krůček k dobru. ![]()
@lucenka píše:
Tak u nás v rodině se sní hodně sladkého a obézní není nikdo, hyperaktivita taky nic, kazivost zubů taky nějak prakticky nic. Nějak to nesedíono taky záleží, co člověk dělá, jaký má metabolismus.
Kočko, to, že u vás v rodině nejsou obézní a hyperaktivní lidi ještě neznamená, že bys měla doporučovat maminkám krmit své děti sladkým. Má sestra si zase moc nečistí zuby a ve 23letech nemá jediný kaz, přesto nebudu dělat moudra, že se s tím čištěním a zubní hygienou moc nadělá ![]()
Oni totiž děti toho cukru spasou spoustu i bez bonbonů a čokolád: v ovoci, pečivu, těstovinách atd. Tvořit jim základní stravovací návyky je podle mě základ, stejně jako je vychovávat k slušnosti.
Taky bych to dělala postupně, nabízela alternativy… Pokud je větší, tak bych vysvětlila víc podrobně, proč ovoce je fajn. Třeba bych ho i zapojila do příprav sladkostí. Nedávno jsem někde narazila na domácí gumové medvídky a další a další. Sice to je chuťově jiné, ale když si to připraví, tak mu to bude víc chutnat.
@lucenka tak ono je dítě a dítě. Pokud si vybere raději ovoce, tak bych neviděla problém, ale kamarádka má 5letého kluka, co zahajuje den Brumíkem a kakaem, dopoledne Lipánek, odpoledne nějaká sušenka a mezi tím bonbónky, čokolády, lízátka… Ovoce je sprosté slovo. Nedávno seděl s otevřenou pusou a koukal na syna, jak jí rybíz a byl z toho doslova paf.
@unuděná taky jsem matka tyranka. Nedala jsem dvouleťákovi celé Kindervejce (rozdělila jsem jedno mezi oba kluky a sebe), nedovolila jsem staršímu sníst víc než jeden zákusek (domácí). Ale u nás v rodině je normální postoj, že dětem patří sladkosti a ovoce a zelenina se jim nenutí, protože to je hnus, co jim nechutná ![]()