Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ženy,
tak mi můj chlapeček půjde od září do školky, je mu 3 a 3/4. Špatně mluví a je opravdu velmi živé dítě. Moc neposlouchá a když se rozjede, je agresivní. Nemyslím si, že by chtěl dětem ubližovat, ale prostě si takhle blbě hraje. Hlavně s většíma dětma. Hází písek, pošťuchuje. Hrozný říct o vlastním dítěti, ale takovej malej lotr to je. Je vidět, že je chytrej, mazanej, že není zlej. Akorát je velkej a jak blbě mluví, působí jak opožděnej (což tedy v řeči je). Má mladší sestru, ta je chudák vytrénovaná. Kamarádky už ví co čekat. Ale ta školka je pro mě zatim zlej sen. Máte někdo zkušenost? Spousty mamin tvrdí, že se děti fakt rozmluví a tím pádem já doufám, že s taky líp dorozumí a ubydou nedorozumění a vztek z nepochopení situace. Že mu taky půjdou věci líp vysvětlit. Byla jsem s ním v lednu u psycholožky, ta se točila na řeči, byla se vším hned hotová a ku prospěchu věci to tedy nebylo. Takhle zlobí asi od 15. měsíců. Před třetím rokem to bylo už skoro neúnosný, pak nastal obrat k lepšímu. Ale velmi pozvolnej. Na druhou stranu - když si vzpomenu, že se loni vztekal 50× denně a naštvanej se už probuzel - ta to je to teď zlatý. Jinak jak je furt roztěkanej, tak při jeho oblíkání a obouvání rostu, nají se, ale je jak prase. Tak nevím, jak z toho budou učitelky v MŠ odvařený. Jsem ještě s menší holčičkou na RD, tak ho při nejhorším ještě stáhnu, ale vím, že děti potřebuje a já už mu doma nedokážu dá to, co může zažít ve školce.
@ewca85 neplaš dopředu.. většinou jsou děti ve školce úplně jiné, než doma.. můj starší, doma zlaté dítě, ve školce pořád stížnosti, fakt jsem se styděla.. ale vystříbřilo se to ![]()
Takhle dopředu to nemá smysl řešit, uvidíš, jak to bude. Učitelky ve školce jsou na leccos zvyklé, navíc děti se chovají trochu jinak, alespoň zpočátku. A náhradní variantu máš. Držím palce
.
No může být, no. jestli je nezvladatelný, jestli učitelky mu budou muset věnovat více času než ostatním, je možné, že nějaké řeči budou a že ho tam chtít nebudou. Na druhé straně mu může pomoci právě kolektiv, kdy se prostě bude muset začlenit a nemít tolik pozornosti jako měl jen doma od mámy. No, ať to dobře dopadne.
Děti se chovají jinak, když jsou s maminkou a jinak, než jsou bez ní.
Takže bych nedělala závěry dopředu a počkala až jak se to vyvrbí ve školce. Je možné, že ti bude chodit domů chlapeček, kterého budou paní učitelky chválit a maminka, kterou dítě začne vysírat hned po opuštění třídy, tomu nebude rozhodně moci uvěřit.
Rozmluvení ve školce je též velmi časté. Zkrátka bych to teď rozhodně nechala koňovi a uvidíš. Případné problémy budeš řešit, až nastanou.
Počkej do září, třeba budeš překvapená, že se ve školce bude chovat úplně jinak než doma. Zažila jsem děti, co doma řádila jak černá ruka a ve školce byly zlaté. Na vzdávání je vždycky dost času.
A připravili byste na to učitelku dopředu? Nebo počkaly, jak se to vyvine? Jeho totiž fakt napadaj neuvěřitelný věci, tak aby se něco nestalo jemu či někomu jinému.
@ewca85 píše:
A připravili byste na to učitelku dopředu? Nebo počkaly, jak se to vyvine? Jeho totiž fakt napadaj neuvěřitelný věci, tak aby se něco nestalo jemu či někomu jinému.
osobně bych učitelce obavu sdělila.. přeci jen, ať neublíží někomu jinému..
Z učitelek bude mít respekt, tam si tolik nedovolí jako doma a ohledně mluvení, moje holčička se tam už první rok úžasně rozmluvila (má i diagnozu)…a ted v šesti z ní každý den padají taková „moudra“ ![]()
@Reniii tak kéž by
Ale on začal mluvit ve 2 a 1/4, takže před rokem a kousek a za tu dobu taky velký pokrok, ale na skoro 4 leté dítě to jako fakt neni, je na úrvni mladší dvouleté dcery, ale ta zase mluví fakt hezky.
@martina.se to spíš sobě
ale abych ho tím dopředu neocejchovala…
U nas ve skolce je 3-mesicni „zkusebni“ doba, nevim, jestli je to v kazde skolce, ale minimalne bych se na nejaky dobe dohodla. Jinak ja mam holku starsi a taky byla opozdena, psychomotoricky a ve skolce to dohanela neskutecne rychle. Ale ja ji teda dala na rokdo spukromy, nez sla do statni. Tu by nedala hned ve 3 letech.
Řešit věci takto dopředu je nesmysl - až tam bude, tak se ukáže, jak bude zvládat kolektiv a jak bude kolektiv zvládat jeho.
Učitelkám bych v žádném případě dopředu nic neříkala - tím dostane nálepku „problémového dítěte“ hned od počátku. Je daleko lepší, když si na něj udělají vlastní názor a ten potom můžete vzájemně zkonzultovat. Většina dětí se ve školce chová úplně jinak než doma a není potřeba ovlivňovat postoj učitelky už předem.
Zkuste zajít na logopedii/foniatrii a případně neuro, jestli tam není porucha pozornosti.
S úpravou chování umí hodně pomoci videotrénink interakcí. A ternéři bývají většinou velmi schopní. http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
S učitelkami ve školce promluvte a uvidíte jak to půjde.
Mame neco podobneho. Hlavne silene jeci kdyz chce hracky ostatnich. A je to asi i tim, zev mluve je opozdeny a dost patle.Spis se ted snazi opakovat slovat jak dite v roce a pul ve dvou.Ma ale teda od logopeda predbezne vyv.dysfazii.Ve skolce jsem byla za reditelkou a vse ji na rovinu rekla. Vzhledemk tomu, ze maji do kazde tridy zazadano o asistenta, tak snad to klapne a kdyztak mu pomuze.Pani reditelka vse se mnou probrala a take konstatovala, ze se deti jinak chovaji ve skolce a ze uvidime.Ze cokoliv ji mam rict radeji na rovinu aby vedeli. V soukrome skolce kam chodil ted rok je pravda, ze je mnohem hodnejsi nez doma. Drzim vam pesti