Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Mám teď třináctiměsíční dcerku, rok byla kojená, od půl roku dávám příkrmy … . No máme kolem jídla neskutečné divadlo,dobře papala jen první měsíc. Teď jsme ve fázi, že krásně jí dva druhy jogurtu, ovoce - kupované přesnídávky, jeden druh příkrmu od Hippu - ale pouze v případě, že má v ruce mobil nebo notebook nebo ji mám na klíně a mezi sousty jí podávám nejrůznější věci na hraní. Bez toho, v židličce s bryndákem do ní nedostanu nic. Když ji nechám být, jak se říká, nechceš nechtěj, dovede být o hladu. Vydržela jsem týden s jídelníčkem ráno mléko, večer krupicová kaše, přes den rohlík do ruky - takhle to nejde dál. Navíc je spíš drobná a hubenější … . Nechce se mi s tímhle cirkusem pokračovat až do školky.
Vím, že byla chyba s mobilem apod. začínat … ale když pořád nechtěla nic kromě kojení, manžel jí ho jednou zkusil dát a dlabala. Takže není problém v chuti ale v hlavě, jenže jak to zlomit?
máme to podobné…teda, prvních pár soust sní v pohodě v židličce bez ničeho a pak různá autíčka, časopis, staví se v židličce, hází věci na zem…asi jak má hlad, tak se na to soustředí a pak už ho musím něčím bavit
ještě mě napadá, nechat ho jíst samotnýho, jestli to pomůže…uvidím, ale zatím to moc neřeším
Jééé, aby jedla sama … no taky jsem zkoušela, jenomže to pak znamená, že v sobě nemá nic, musím umýt židličku, vyprat co má na sobě, vytřít, umýt nábytek, okno a vymalovat, protože má dostřel opravdu slušný…
No u nás celkem pomáhá když ji do jídla nechám smočit prstíky. Ona si pak prohlíží ručky jak to lepí a otvírá pusinu hezky ![]()
…hups…taky jsme na tom stejně a už je nám 21 měsíců…mám pocit že bych tu mohla psát něco ke každému tématu.máme ty starosti hodně podobné…jíme jen když ho nějak zabavíme a máme to už od pěti měsíců, pomáhají nám pohádky a to že přepínám televizi. zkuste židličku aby nemohla ven a dát jí něco do ruky aby jedla sama…a koukala třeba na pohádku..cokoli co sní s chutí,aby si na židličku zvykla… nenut'te jí jídlo co nechce jinak se vám stane co nám, že už nebude chtít už nic. V jejím věku jí to co jste vypsala stačí a postupně zkuste polévku jen s nudličkama…aby byli hodně rozvařené, já vše dlouho mixovala, protože byl línej kousat a tak ho to brzo přestalo bavit jít a po dvou lžičkách , vlastně je s tím jídlem obtěžujeme…oni zrovna chtějí dělat něco jiného. Nechte jí at' si u toho hraje, taky máme v ruce všechno možné, ale v restauraci se nají v klidu…protože všichni jedí, jen nám to nevydrží dlouho…školky se nebojte tam budou dělat to co ostatní..jen možná nebudou jíst všechno.
Kukísek píše:
Jééé, aby jedla sama … no taky jsem zkoušela, jenomže to pak znamená, že v sobě nemá nic, musím umýt židličku, vyprat co má na sobě, vytřít, umýt nábytek, okno a vymalovat, protože má dostřel opravdu slušný…
a máš to jen 1× holka
já nechávám jíst děti samy a k tomu je krmím, jediná možná alternativa u nás…na body jím dám jídelní triko s dlouhým rukávem, že převleču punčošky s tím počítám, vytírám furt
tak jí dej nějakou misku, lžičky, vařechu prostě zkoušej a uvidíš
Boriska píše:Kukísek píše:a máš to jen 1× holka
Jééé, aby jedla sama … no taky jsem zkoušela, jenomže to pak znamená, že v sobě nemá nic, musím umýt židličku, vyprat co má na sobě, vytřít, umýt nábytek, okno a vymalovat, protože má dostřel opravdu slušný…já nechávám jíst děti samy a k tomu je krmím, jediná možná alternativa u nás…na body jím dám jídelní triko s dlouhým rukávem, že převleču punčošky s tím počítám, vytírám furt
tak jí dej nějakou misku, lžičky, vařechu prostě zkoušej a uvidíš
Zkouším co to dá
, do ruky jí dám cokoliv, ale co se nematlá - uklízení mi nevadí, ale ty stěny … to fakt nepodstoupím znovu ![]()
papulka07 píše: …hups…taky jsme na tom stejně a už je nám 21 měsíců…mám pocit že bych tu mohla psát něco ke každému tématu.máme ty starosti hodně podobné…jíme jen když ho nějak zabavíme a máme to už od pěti měsíců, pomáhají nám pohádky a to že přepínám televizi. zkuste židličku aby nemohla ven a dát jí něco do ruky aby jedla sama…a koukala třeba na pohádku..cokoli co sní s chutí,aby si na židličku zvykla… nenut'te jí jídlo co nechce jinak se vám stane co nám, že už nebude chtít už nic. V jejím věku jí to co jste vypsala stačí a postupně zkuste polévku jen s nudličkama…aby byli hodně rozvařené, já vše dlouho mixovala, protože byl línej kousat a tak ho to brzo přestalo bavit jít a po dvou lžičkách , vlastně je s tím jídlem obtěžujeme…oni zrovna chtějí dělat něco jiného. Nechte jí at' si u toho hraje, taky máme v ruce všechno možné, ale v restauraci se nají v klidu…protože všichni jedí, jen nám to nevydrží dlouho…školky se nebojte tam budou dělat to co ostatní..jen možná nebudou jíst všechno.
Když ono to musí vypadat a chutnat jako ta hippová šlichta, takže jí tajně vylepšuju, aby to nepoznala, jinak koukne a ende. Tu restauraci asi zkusíme, v rodinném kruhu s s jinými dětmi … to taky nefunguje. Ale i tak moc dík!