Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
již nějakou dobu se plácám s takovým divným problémem. Stává se to třeba 4 noci po sobě, pak je týden klid a zas znovu. Nedokážu to moc popsat, tak se předem omlouvám jestli budu znít jako tatar 😂
Ulehnu, snažím se usnout a najednou přijde takový zvláštní výboj … tlak do hlavy a mírné zamotání, takový až příjemné šimrání v těle a i takové zachvění v žaludku. Opakuje se to X krát po sobě a vždy už v takové té usínací fázi. Prostě mě to jakoby probere, pak na to myslím, jsou třeba dvě ráno a jsem protivná, nevrlá že nespím. Když si dám občas šlofíka přes den tak se mi to vůbec nestane. Jsem docela stresující člověk, bojím se nemocí, vyšetření, doktorů, nedokážu myšlenkami vypnout. Přes den pak na to myslím a děsím se jestli to zase přijde, takový začarovaný kruh. Předem děkuji za uklidnění že mi nehrabe. 😂
Zeptam se takhle, nemela jsi pred tim Covid nebo ockovani? Ja takto skoncila po Covidu-mela jsem k tomu i dalsi neurologicke problemy, ty vyboje jsem pozdeji mela take bolesti v zadech-nakonec jsem prestala spat uplne.Coz mi vyvolali uzkosti-nakonec jsrm skoncila na antidepresivech. U me byl pravdepodobny spoustec -dlouhodoby stres, ockovani a do toho Covid.
@Anonymní píše:
Zeptam se takhle, nemela jsi pred tim Covid nebo ockovani? Ja takto skoncila po Covidu-mela jsem k tomu i dalsi neurologicke problemy, ty vyboje jsem pozdeji mela take bolesti v zadech-nakonec jsem prestala spat uplne.Coz mi vyvolali uzkosti-nakonec jsrm skoncila na antidepresivech. U me byl pravdepodobny spoustec -dlouhodoby stres, ockovani a do toho Covid.
Covid jsem prodelala naposled v roce 2020 a ockovana nejsem 🙈 ale dlouho citim tlak a pnuti jakoby kolem krcni patere, i me dennodenne boli hlava … ne bolest ale spis takovy tupy tlak. Mnohdy ani prasek nezabere.
To stejný já- k tomu jeste brneni.Ja jsem taky porad nevedela co to je.Dve maly deti mam taky, prave ze mi prislo, ze to nejhorsi uz je pryc a konecne to zacina byt fajn i jsem zacla chodit cvicit. Psycholozka mi pak vysvetlila, ze je to chvile kdy se zacne dlouhodoby stres takto projevovat.Driv jsem spala bez problemu i to buzeni k detem v pohode.Fakt to vygradovalo tim nespanim-ty vyboje mi nedali usnout.Pak jsem zacala mit uzkosti z nespani a uz vecer prislo -jestli budu spat a budou vyboje. Nakonec jsem se sesypala uplne. Bolesti zad jsem mela k tomu take. Nerikam, ze je to tvuj pripad, ale ten muj je podobny.Zkus alespon nasadit hořčík-vetsi davky.
@Anonymní píše:
To stejný já- k tomu jeste brneni.Ja jsem taky porad nevedela co to je.Dve maly deti mam taky, prave ze mi prislo, ze to nejhorsi uz je pryc a konecne to zacina byt fajn i jsem zacla chodit cvicit. Psycholozka mi pak vysvetlila, ze je to chvile kdy se zacne dlouhodoby stres takto projevovat.Driv jsem spala bez problemu i to buzeni k detem v pohode.Fakt to vygradovalo tim nespanim-ty vyboje mi nedali usnout.Pak jsem zacala mit uzkosti z nespani a uz vecer prislo -jestli budu spat a budou vyboje. Nakonec jsem se sesypala uplne. Bolesti zad jsem mela k tomu take. Nerikam, ze je to tvuj pripad, ale ten muj je podobny.Zkus alespon nasadit hořčík-vetsi davky.
Taky mám tyhle usínací úleky už rok, někdy lepší někdy horší. Projede mnou taková vlna, úlek, lapnuti po dechu. Stava se to ve fázi kdy usinam. Už mi z toho hrabe, přesně jak píšete, postupem času už i pak přes den občas uzkost, občas závratě. Obě dcery jsem dlouho kojila - 2 a 3 roky a stavani v noci jsem zvladala. Ale pak po odstavení to po par měsících začalo: mladší teda ještě ekzém, a budila se co hodinu a škrábala se celou noc, to byl nápor na nervy a myslím ze i spoustec. Teď už spí holky celou noc a já teda problémy s usinanim a přes den už tis nic moc.
Ta antidepresiva vám na to zabrala?
Moc díky za odpověď!
@Bebeako Ahoj,jsem zatim na začatku, beru plnou davku 14 dni a na noc mam jeste na spani Neurol, nez plne zaberou antidepresiva.Je mi kazdym dnem lip.Ja byla, ale uplne na dne, jen jsem se trepala - skrz ty vyboje a bolesti zad, brneni tela jsem uplne prestala spat a slo to jen po Lexaurinu, ale to jsou navykove leky a tak jsem presla na antidepresiva. Trvalo me se s tim smitit, ze vubec neco takoveho se mi stalo. Mladsi ma pres 2 roky, obdobi vzdoru, takze se uplne stresu nevyhnu.Ale uz to tolik neresim a zklidnila jsem se.Snad uz to bude dobre a i to spani nakonec klapne.
@Kejty154 Zdravím, jsem student 23 let a mám úplně stejný problém jak tady popisujete. Usínám a zničeho nic takový divný výboj u mě teda ve většině případů ze zadní časti hlavy jakoby do středu hlavy nebo nevím jak to lépe popsat. To mě vždy probere a nemůžu usnout. Toto se opakuje klidně i 50× za noc a to fakt nepřeháním. Už si nevím rady. Psychiatr mi napsal antidepresiva a ještě k tomu beru neurol, ale stejně mi přijde, že to nějak nezabírá. Beru celou pilulku těch antidepresiv, kdy maximální dávka je asi 2,5 pilulky jestli jsem to dobře načetl. Mám je zatím v najížděcí fázi, ale mám pocit, že to moc nepomáhá. Chtěl bych se zeptat, zda jste tohle nějak někdo vyřešili a spíte opět normálně tak jak dřív bez tady těchto problémů? Ano co-vid jsem prodělal v roce 2020 a očkovaný taky jsem. Už dříve jsem se léčil s podobným případem, kdy jsem usínal a zničeho nic strašně divný tok myšlenek typu že umřu atd… lapání po dechu, které mě budilo v usínací fázi atd tohle co jsem ted popsal jsem měl 2019 před covidem a zabrala mi na to slabá anti depresiva a pak byl klid, ale teď po 3 letech se mi začalo dít to s těma výbojema doprovázené nejspíš i úzkostma, kdy mnou projede od spodku nohou taková vlna, která mne probere a chce se mi zvracet… Poradil byste prosím někdo co s tím nebo jak to řešit? Zítra jdu k obvoďačce a vše jí řeknu, ať mě pošle na neurologické vyšetření, protože mě občas přes den bolí zadní levá část hlavy doprovázená tím tupým tlakem přesně jak popisujete. Díky za odpodvěď
@Anonymní píše: Více
Zdravím, mam úplně stejný problém. Pomohly na to AD?
@Little Izi píše: Více
Ahoj, nikde jsem s tím nebyla, ale vypozorovala jsem +- čím to je. Klasika, vesměs stres. Když jdu spát, “tělo” vypne a mozek je ještě při smyslech s miliónem myšlenkami … přišlo mi to jako takové lékání. 🙈
@Kejty154 píše: Více
No, tak snad to časem přejde. Měla jsem teď take neprijemne období a snad to doopravdy bude stresem. Je to na palici. Špatně se mi usíná a když už usnu a vzbudim se během noci, jede to zas. ![]()
Pokud slyšíte výboj v hlavě a následně se probudíte, jde o syndrom explodující hlavy. Název zní příšerně, ale nejde o nic děsivého. Je to jen neškodná porucha, většinou jako následek stresu.
A jestli vás po usnutí probudí záškub (ve snu máte pocit, že jste zakopli nebo padáte, možností je víc) a se škubnutí se probudíte, mělo by jít o hypnagogické halucinace.
Opak jsou hypnopompické haluc., které jsou před probuzením. Na jednu takovou nezapomenu do konce života, byla naprosto příšerná.
A pokud slyšíte při usínání šumění, hučení v uších (ale neprobudíte se), cítíte vibrace a máte pocit, že jste vzhůru, můžete se dostat do spánkové paralýzy nebo mimotělního zážitku.