Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jsem ve 12tt a boli me celkem dost hlava, mota se mi a mam dny kdy mi prijde jak kdyz na me leze chripka ale druhy den je treba zase vsechno v poradku. Kdyz se najim tak me pak strasne tlaci zaludek a je mi nic moc:-/ no nebyla jsem mesic na ultrazvuku tak si nejsem jista jestli je vse ok ![]()
Ahoj, tyhle stavy k těhotenství patří. Muže ti haprovat tlak. dostatečně pij, možná si zkus dát i slabý kafe. V těhu se bolesti hlavy navíc mužou zhoršovat,, kdo trpí na migrény, muže je mít silnější. Pokud tě hlava bude bolet moc, mužeš si vzít paralen. Předpokládám, že teď někdy na kontrolu jdeš, tak zjistíš, zda je vše ok, změří ti tlak. Lékaře informuj.
Jinak tlačení žaludku po jídle muže souviset s těhu nevolnostma , ty mužeš mít klidně v druhém trimestru ![]()
no já měla bolesti hlavy mírný v prvním a migrény v druhém trimestru ![]()
souhlasím s komentem přede mnou - asi to bude fakt od kolísavýho tlaku, hormony lítaj, já měla ještě nevolnosti.
Pomáhalo mě hooodně jíst, ale to záleží, jestli vůbec něco do sebe dostaneš.
S tím pocitem jako na chřipku, to taky klidně může být.
Tak ať je brzo líp ![]()
Ja jsem na tom byla ve 12 tt uplne stejne. Tohle dela nizky krevni tlak. Pij cerny caj a hooodne spi, vse zase bude ok. ![]()
Takhle jsem to mívala bohužel skoro celé těhotenství, zvlášť, když bylo někde(venku nebo později v místnosti) vedro. Motání hlavy, na omdlení, na zvracení. Zvracela jsem dokonce v 38. týdnu na ctg…
. Bohužel to k těhotenství patří…
Je to obvyklé, proto se tomu říká „jiný stav“
. Nemáš nízký tlak?
Jo, tak tyhle stavy mam od 8tt, jsem v 9tt a fakt lahůdka, u prvního jsem to vůbec neznala, i když tam jsem vůbec ani nepoznala, že by byla nějaká ovulace atd. Prostě mi bylo fajn, teď, teď je to katastrofa, zle mi je od rána do večera, ale vyskytují se světlé chvilky, naštěstí bez trávení na wc, motání hlavy, bolest, bolest zad, stydké spony a řezání do jizvy po cs. Poprvý když jsem byla u dr. tak mi naměřila vysoký tlak, jsem zvědavá co naměří zítra a doufám, že se z toho nevyklube preeklampsie, ale tlak mi bude lítat určitě. V jeden den bych se upila, druhý zase nic pít nechci.
Pettulle píše:
Jo, tak tyhle stavy mam od 8tt, jsem v 9tt a fakt lahůdka, u prvního jsem to vůbec neznala, i když tam jsem vůbec ani nepoznala, že by byla nějaká ovulace atd. Prostě mi bylo fajn, teď, teď je to katastrofa, zle mi je od rána do večera, ale vyskytují se světlé chvilky, naštěstí bez trávení na wc, motání hlavy, bolest, bolest zad, stydké spony a řezání do jizvy po cs. Poprvý když jsem byla u dr. tak mi naměřila vysoký tlak, jsem zvědavá co naměří zítra a doufám, že se z toho nevyklube preeklampsie, ale tlak mi bude lítat určitě. V jeden den bych se upila, druhý zase nic pít nechci.
já měla v prvním trimestru na sebe sakra vysoký tlak - jednou mi naměřili i 138/80, čuměla jsem jak puk, ale v druhém trim. tlak slezl na cca 120/70 a pohyboval se tak nějak kolem,mimo těhotenství mám potíž spíš s nižším tlakem.
Může to být taky kolísáním tlaku, ty divné stavy. Tak ať je to ok, taky jsem měla z preeklampsie strach, že pokud to tak půjde dál, tak budu mít tlak strašně vysoký, ale stabilizovalo se to, zdá se (i když neříkej hop - jsem v 29 a něco)
Normální tlak je 120/60, takže to tak nějak mám, ale myslím, že v prvním těhu jsem ho měla kolem těch 130 taky, bych musela vyštrachat průkajdu, když jsem byla na první KO, tak mi naměřila 190/90, při druhym pokusu teda 175/80 a dneska se mi hlava motala a tlak jsem měla 130/85 a to jsem byla celkem v klidu, jinak s tlakem jinak problémy nemam, ale tý preeklampsie se teda bojim, to by znamenalo nevyhnutelně dalšího císaře a já bych byla tak ráda kdybych se mu vyhla.
Pettulle píše:
Normální tlak je 120/60, takže to tak nějak mám, ale myslím, že v prvním těhu jsem ho měla kolem těch 130 taky, bych musela vyštrachat průkajdu, když jsem byla na první KO, tak mi naměřila 190/90, při druhym pokusu teda 175/80 a dneska se mi hlava motala a tlak jsem měla 130/85 a to jsem byla celkem v klidu, jinak s tlakem jinak problémy nemam, ale tý preeklampsie se teda bojim, to by znamenalo nevyhnutelně dalšího císaře a já bych byla tak ráda kdybych se mu vyhla.
no tak každopádně to nebudeme přivolávat a přeju ti klid a tlak v normě ![]()
Pettulle píše:
Raděj ne, já tobě taky a rychlý a pohodový porod.