Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ja bych přidala bílkoviny. A pohyb na čerstvém vzduchu. Tam vždycky vyhládne. Dala bych si plnohodnotné jídlo a nebála se zákusku. Nemyslím tím vyloženě dorty. Jestli se doma nudíš, upeč si zdravé moučníky, používej ovoce, tvaroh…
Nízkosacharidovka není jen o hubnutí. Sacharidy můžeš mít nízké, ale navýšíš tuk. (Mám PCOS, LowCarb se stravuji víc jak 3 roky a konečně mám pravidelnou MS, nehubnu, kg si udržuji)
At je cloveku cokoliv, tak jist nezdrave prasarnicky neni cesta nikdy.
Najdi si nejaky vyzivovy smer, ktery ti sedne, a toho se drz. Hlavne jez kvalitni potraviny, idealne bio, var ze zakladnich surovin, neboj se tuku.
Snažím se jíst zdravě, i ty tuky. Oříšky si dávám skoro denně - Hrst do ovesný kaše ráno. Pšenicné pečivo či těstoviny jsem vyměnila za celozrnné a žitné a mají i víc energie, opravdu se snažím… Jen přemýšlím, jeslti stále nejím málo kalorií. Kvůli tomu, že můžu mít inzulínovou rezistenci (ale nevím to, Dr. to nikdy nevysetrila), tak se snažím jíst jen tři jídla denně, bez svačin, aby furt nelital případně inzulín. Ráno mívám obvykle ovesnou kaši, do ní dám skořici a lžíci řeckýho jogurtu, pak nakrájím ovuce a dám oříšky, někdy dám i lzicku medu. Obědy mívám většinou stylem maso a příloha se zeleninou (kuře, rýže, okurka) a k večeři třeba dva žitný chleby se šunkou sýrem a zase hromada zeleniny, nebo pohankouvej/jahlovej salát zas zelenina s vejcem např do toho… Mezi jídly dám třeba jedno černý kafe a někdy, když mám opravdu hlad tak menší svacu, např ovoce s oříšky, nebo zelenina se šunkou atd… Ale nevím, jestli to není málo, kalorie počítat neumím, takže si to vypočítat nemůžu… ![]()
Zakladatelka
@TinaAn píše:
Nízkosacharidovka není jen o hubnutí. Sacharidy můžeš mít nízké, ale navýšíš tuk. (Mám PCOS, LowCarb se stravuji víc jak 3 roky a konečně mám pravidelnou MS, nehubnu, kg si udržuji)
Takže nemáš přílohy? Jakože místo toho spíš zelenina?
@Anonymní píše:
Takže nemáš přílohy? Jakože místo toho spíš zelenina?
Nejím žádné klasické přílohy, žádné obiloviny. Já si dát ráno kaši s ovocem a medem, tak mi hapruje inzulin celý den. Místo příloh zelenina syrová, tepelně upravená - fazolky se slaninou, dýňová kaše, pečená cuketa,..
Pokud bys chtěla o LC vědět víc, na FB jsou fajn skupiny.
@Anonymní píše:
Snažím se jíst zdravě, i ty tuky. Oříšky si dávám skoro denně - Hrst do ovesný kaše ráno. Pšenicné pečivo či těstoviny jsem vyměnila za celozrnné a žitné a mají i víc energie, opravdu se snažím… Jen přemýšlím, jeslti stále nejím málo kalorií. Kvůli tomu, že můžu mít inzulínovou rezistenci (ale nevím to, Dr. to nikdy nevysetrila), tak se snažím jíst jen tři jídla denně, bez svačin, aby furt nelital případně inzulín. Ráno mívám obvykle ovesnou kaši, do ní dám skořici a lžíci řeckýho jogurtu, pak nakrájím ovuce a dám oříšky, někdy dám i lzicku medu. Obědy mívám většinou stylem maso a příloha se zeleninou (kuře, rýže, okurka) a k večeři třeba dva žitný chleby se šunkou sýrem a zase hromada zeleniny, nebo pohankouvej/jahlovej salát zas zelenina s vejcem např do toho… Mezi jídly dám třeba jedno černý kafe a někdy, když mám opravdu hlad tak menší svacu, např ovoce s oříšky, nebo zelenina se šunkou atd… Ale nevím, jestli to není málo, kalorie počítat neumím, takže si to vypočítat nemůžu…
Zakladatelka
Podle popisu mi to prijde jako total dietka…
@Lucie_Sx píše:
Podle popisu mi to prijde jako total dietka…
Jakože opravdu málo?
@Anonymní píše:
Jakože opravdu málo?
Malo a nevyzivna jidla.
Z popisu jíš strašně málo. Dlouhodobé hladovění ti může rozházet hormony stejně jako nadměrná hmotnost, kterou nemáš. Zdaleka není pravda, že pcos mají jenom ženy s nadváhou. Je blbost držet dietu, jenom proto, že teoreticky bys mohla mít inzulinovou rezistenci. Když máš pochyby, ať tě lékař vyšetří. Některým lidem taky dělá špatně, když jedí míň než 5 jídel denně. Zkus si ideálně najít někoho, kdo to bude u tebe řešit komplexně - anorexii i hormony, poptala bych se po nějakém osvícenějším endokrinologovi. Až tak se v tom neorientuji, ale mám kámošku, co taky řešila diety, měla pcos, pak to řešila právě komplexně - i minimalizaci hormonů z prostředí/jídla/kosmetiky právě s lékařem, který necpal hned HA a díval se na to komplexněji. Ona byla taky dlouho příliš chudá. Naštěstí teď jí i vypadá normálně a co vím spravilo se jí to hodně, teď nevím, jestli vůbec bere ještě hormony. Hodně štěstí.
Ahojky, studuju nutrični terapii a právě těhotné ženy a ty co to planují, tak na ně se specializuju.
Takže mé poznatky k tvému připadu:
Jak už psaly holky PCOS se netýka jen žen s nadváhou. Pokud si trpěla anorexií hubnutí nepřipadá v úvahu mohla bys chtě nechtě zase spadnout do anorexie, a to určitě nechceš.
Nepíšeš jak je to dlouho, co máš anorexii za sebou a snažila ses přibrat a kolik si přibrala. Ono rekonvalescence trvá dlouho než se dají všechny pochodu do normálu a možná je pro tebe i miminko lepší, že nemůžeš teď otěhotnět.
K jídlu píšeš, že jíš nezdravé věci více než bys měla. To taky není úplně dobře, protože mnoho hubených lidí co si myslí, že nemůžou přibrat jí hodně ji nezdravých věcí, ale takhle to nefunguje, máš mít určité množství tuků, sacharidů, bílkovin a vlákniny aby tělo fungovalo a bylo schopné přibrat a to z nezdravých věcí nezískáš, akorát si zaděláváš na viscerální tuk.
Pokud bys měla zájem mohla bych ti pomoct v tvém případu co se týče výživy, ale je to běh na dlouhou trať a určitě nečekej zázrak do měsíce. Pokud by ti tohle někdo slíbil, ber nohy na ramena od toho šarlatána.
Ahoj,

Je to pro mě citlivé téma, takže poprosím anonym.
Jak bych začala… V únoru tohoto roku mi diagnistikovali syndrom polycystických vaječníků. Docela to sedělo, od mala jsem měla dost nepravidelnou menstruaci. Když to mamka chtěla řešit a vzala mě k doktorce, doktorka vždy řekla, že jsem mladá, nebo že se to upraví. Nebo když jsem menstruaci neměla přes léto, tak že je to z horka a podobné perly. Taky jsem si všimla, že mám chloupky pod pupkem, kolem bradavek a pár i na obličeji. Vždy jsem to vytrhla pinzetou a neřešila. Jenže v mých 18 jsem dostala anorexii a z nepravidelné menstruace se stala žádná…Jakmile jsem dosáhla 46 kg tak konec… Začala jsem jíst - vlasy se spravily (zhoustly), akné zmizelo. Po přibrání pár kilo jsem stále menstruaci nedostala, doktorka mi chtěla nasadit antikoncepci, což jsem odmítla a odešla jsem k jiné. Tak mi v mých 19 letech diagnstikovala PCOS. Nasadila Duphaston atd. Mám chloupky na obličeji, četné folikuly na vaječnících a PODVÁHU. Nejde mi ořibrat i když jim víc než občas nezdravé věci, což by se s PCOS nemělo. Beru inositol, snad zabere za nějaký čas. Proč jsem divný případ? Protože ženám s PCOS se to upraví až ZHUBNOU, nebo po keto či nízkosacharidové dietě. Nemůžu si dovolit ještě více zhubnout, jím cca 150 g sacharidů, spíš i víc, denně. Přemýšlím, zda by se to nespravilo naopak po přibrání, protože se ví, že jak žena s nadváhou, tak i žena s podváhu může mít problémy s plodností. Navíc mi přijde divné, že s podváhou mám pcos. A když už, tak nevím jak mám přibrat, protože po nezdravém se PCOS zhoršuje a já už teď mám vysoký volný testosteron (celkový a SGHB je v pohodě). Takže absolutně nevím, jaký je můj typ PCOS a co se s tím dá dělat, protože rady tipu zhubni nebo jez míň sacharidů (= na 99% něco shodit) NEMŮŽU dodržet. Jsem zoufalá, ale moc bych si přála miminko…