Dlouhé hárání feny

8935
13.1.13 22:54

Dlouhé hárání feny

Nikde na internetu jsem nenašla odpověď, tady vždy najdu co potřebuju, tak zakládám nové téma.
Máme desetiletou labradorku. Vždy se hárala pár dní, naprosto neznatelně. Nyní se hárá již 23.den.A hodně, vůbec se intenzita nesnižuje, možná i zvyšuje. V pátek s ní byl manžel u veterináře-udělal ultrazvuk, říkal že vše je OK, někdy může být hárání delší. Zánět dělohy nemá, prý plašíme. Máme jí ev. víc pozorovat dva měsíce po hárání, tam by bylo riziko zánětu, nyní ne. Další kontrola není potřeba.
Chuť k jídlu má stále dobrou, nadměrně nepije, na procházku chodí 2 x denně ca 8 km dohromady.Ale možná jak jí moc pozoruji, tak se mě zdá doma spavější. Ale když bych řekla slovo procházka, tak okamžitě vystartuje, poskakuje a je ráda, že jde ven.
Myslíte si že je to pořád normální? Jak dlouho se může takto hárat? Jsou to opravdu kaluže, znepokojeje mě to monožství krve. Máte někdo zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19494
13.1.13 22:57

To mi nepřijde normální, vzala bych ji nq kliniku, ať ji vezmou krev…normálně to bývají kapky, někdy víc, když fena dyl leží a pak se zvedne, ale louže už jsou moc, podle me

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
13.1.13 23:06

Myslíš že by to mohla být hormonální porucha? My máme veterináře 15 km daleko, ten říká abychom byli v klidu. A když jsme měli potíže se zkříženým vazem, tak jsi mě dávala kontakt na MVDr. Ošmeru-super lékař, chválím, kudy chodím-tak uvažuji, zda se neobjednat do Prahy.Ale nechci jančit, když tady ultrazvuk dopadnul dobře, prý je to norma a objektivně na ní nic není. Ale stejně mě to znepokojuje. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alennice
13.1.13 23:08

A jak se jinak chová, staví se? vyhledává psi? Ještě mě napadlo, víte přesně od kdy se hárá? Mně fena už několik dní před samotným háráním vykazovala určité znaky.Jako zvětšená vulva, časté značkování změna chování. A i si často říji protáhla, ale to už byla bez krve navíc si zkrátila interval mezi háráním na čtyři měsíce.

• Citovat
  • Upravit
8935
13.1.13 23:17

Chová se tak nějak normálně, vyloženě psy nehledá, ale když se v okolí nějaký objeví, tak by si asi dala říct. Hárá se přesně od 21.12.-a to už začala dost intenzivně. Co asi druhý den pozoruji, tak začala kousat pelíšek, což dělává jen při občasné falešné březosti. Na procházce vždy značkuje hodně, tam změna není. To dělá celoročně-čmuchá a značkuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4778
13.1.13 23:32

Vzhledem k veku to opravdu vypada na hormonalni poruchu, pripadne cystu na vajecniku - to se na beznem utz dost tezko zjistuje… Z bezneho krevniho vysetreni - hematologie- by se dal vyloucit byt i jen nabeh na zanet delohy, ktery by treba na utz nemusel byt uplne patrny - kor kdyz je krve hodne a deloha je naplnena… Opravdu je i do budoucna vetsi riziko akutni pyometry ( hlavne kdyby deloha krvacela dal a zavrel by se krcek), proto je potreba hlidat - at uz klinicky ( apatie, necutenstvi, nadmerne piti) tak i pripadne utz po tech 2 mesicich od regulerniho harani… Aplikace hormonu na zastaveni krvaceni se bezne nedela kvuli vedlejsim rizikum - opet zanety delohy… Jsem veterinarka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alennice
13.1.13 23:35

No nejsem odborník, ale při podezření na zánět dělohy nám bral veterinář krev, na zjištění vyšší hladiny leukocitů. Nezdá se mi normální aby tak dlouho fena krvácela. a na falešnou březost je zas brzo.

• Citovat
  • Upravit
8935
13.1.13 23:37

@oggyaozzy Děkuji moc za radu.Tak zatím nejančit a hlídat? A jak dlouho může ještě hárat?
Uvažovali jsme o kastraci-nikdo nám jí nikdy nenabídnul, až po konzultaci u MVDr. Ošmery jsme na toto téma zabrousili a shodli se, že jako prevence zánětu dělohy by byla vhodná. Vzhledem k tom, že čím starší fena, tím vyšší riziko zánětu. Dali jsme si čas půl roku po operaci vazu-to se začala hárat o něco dříve. Nyní jsme to řešili u nás na veretině a bylo nám sděleno, že vzhledem k věku by kastraci nedoporučili, že je to veliké riziko komplikací. Fena je naprosto zdravá, v dobré kondici. Myslíš, že by se opravdu kastrovat nemělo? V říjnu jí bylo 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alennice
13.1.13 23:39
@oggyaozzy píše:
Vzhledem k veku to opravdu vypada na hormonalni poruchu, pripadne cystu na vajecniku - to se na beznem utz dost tezko zjistuje… Z bezneho krevniho vysetreni - hematologie- by se dal vyloucit byt i jen nabeh na zanet delohy, ktery by treba na utz nemusel byt uplne patrny - kor kdyz je krve hodne a deloha je naplnena… Opravdu je i do budoucna vetsi riziko akutni pyometry ( hlavne kdyby deloha krvacela dal a zavrel by se krcek), proto je potreba hlidat - at uz klinicky ( apatie, necutenstvi, nadmerne piti) tak i pripadne utz po tech 2 mesicich od regulerniho harani… Aplikace hormonu na zastaveni krvaceni se bezne nedela kvuli vedlejsim rizikum - opet zanety delohy… Jsem veterinarka…

Není co dodat :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
4778
13.1.13 23:59

My bychom kastraci doporucili… Jestli i trpela na falesne brezosti, tak uz bychom ji doporucovali davno… Takove fenky opravdu jsou vic zatizene rizikem zanetu do budoucna a to co se ji deje nyni to jen potvrzuje… Samozrejme je kastrace v tomto veku rizikovejsi, nez kdyby ji bylo pet, ale kdyiby dostala pyometru, je to daleko rizikovejsi, vzhledem k riziku sepse… Pred zakrokem bych vzala krev i na jatra, ledviny, aby se potvrdilo, ze je schopna narkozu zvladnout, a sla bych do toho… A odkud jsi?
Jinak ted bych fakt spis hlidala, max zkontrolovat tu krev na bile krvinky/ zanet v tele… Nebo rovnou komplet, at nemusite pak znovu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
14.1.13 07:35

Nechal bych jí ihned vykastrovat.Ale je´dte na nějakou větší kliniku, kde se vyznají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
14.1.13 07:55

Je pravda, že jsem nikdy u veterináře nezažila co je to brát krev-no vlastně krom jednoho kašle ve třech letech a asi dvou falešných březostí jsme u něj nebyli. Až potom se zkříženým vazem. Stanovil dg.,ale operaci jsme podstoupili na Ivet klinice. I když on nám doporučoval, že stačí ta klasická stará operace-náhrada vazu. Že dřív se nic jiného také nedělalo a dalo se to zvládnout. Když jsme jeli na kliniku Ivet, tak se ptali, kdy měla naposledy odebíraou krev a divili se, že ještě nikdy. Před rokem výsledky vzorné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alca a danik
14.1.13 08:02

Taky bych zajela jinam… :think:
jedna naše fena měla před 4mi lety to samé…veterinářka jí dělala nkolikmrát sono, krev atd a pořád nevěděla jestli se jedná o zánět dělohy či ne :roll: cpala do ní atb, který na zánět dělohy stejn nezaberou :roll:…ve finále jsem se naštvala a s fenou odjela do plzně…tam jí byl zánět dělohy diagnostikován okamžitě…a Sáru jsme prakticky zachránili za 5minut dvanáct :hug:

• Citovat
  • Upravit
19494
14.1.13 08:54
@lasička1 píše:
Myslíš že by to mohla být hormonální porucha? My máme veterináře 15 km daleko, ten říká abychom byli v klidu. A když jsme měli potíže se zkříženým vazem, tak jsi mě dávala kontakt na MVDr. Ošmeru-super lékař, chválím, kudy chodím-tak uvažuji, zda se neobjednat do Prahy.Ale nechci jančit, když tady ultrazvuk dopadnul dobře, prý je to norma a objektivně na ní nic není. Ale stejně mě to znepokojuje. :(

U osmery jsem byla s vazem taky a k jinymu ortopedovi bych už nesla ;) tak zavolej k ním na kliniku a zeptej se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.15 18:22

Fena začala znovu krvácet

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám desetiletou fenku pražského krysaříka a dělá mi hrozné starosti. Hárala se a já jí načapala se psem jak byli v sobě spojení. Nepamatuji si přesně kdy začala hárat, po pravdě jsem to nijak neřešila, protože je velice klidné povahy i při hárání a o připuštění neměla s žádným psem zájem. Přesto se to stalo. Pes je jednou tolik veliký, je to kříženec jezevčíka. A moc se o ní bojím, že by už porod nemusela zvládnout. Štěňátka jsme měli již 4×. A teď tedy k tomu hlavnímu o co mi jde. Před týdnem přestala již úplně hárat (tzv. špinění úplně zmizelo) a teď už třetí den opět masivně krvácí jako kdyby se hárala znovu. A proto vás prosím o radu. Z čeho to může být? Mohl by to být samovolný potrat? Ale to je asi brzy že? Já si opravdu nevím rady. Zase si říkám, že jestli to u nich funguje jako u nás žen, že prostě když tělo vycítí, že těhotenství (u psů tedy březost) nezvládne samo ho ukončí nebo jak to mám nazvat?! Moc prosím o radu. :srdce: :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný