Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych vás požádat o radu, co mám dělat s dlouhodobou únavou. Mám skoro 16m mimi, dost aktivní. Myslím si, že nestíhám dítě, domácnost, zahradu. Jsem z toho nešťastná. Snažím se přijít na to, co bych měla u sebe změnit, abych začala být trochu živější. Mám dojem, že si špatně organizuju čas - a od toho se všechno odvíjí - nervozita,..... večery, kdy se cítím jak vymačkaný citron, mám pocit, že jsem za celý den nic neudělala (což samozřejmě není pravda, to by snad ani nešlo, nedělat nic) ![]()
No, a co dělám pro to, aby bylo líp? - Téměř rok chodím 2× týdně cvičit pilates (výsledek - nálada pořád špatná,ale lepší postava než před těhu), snažím se většinu čokoládek a sladkostí náhradit ovo a zele (no, nedaří se tak jak bych chtěla, ale jisté zlepšení tu je ),
, také málo piju, tak se snažím na to myslet a pít. Ale co se mi vůbec nedaří, tak to je pozitivní myšlení a spánek. Jsem spací typ, potřebuji alespoň 8 hod k odpočinku a to se mi těch 16 měsíců nepovedlo ani jednou. Je to tak 5-6 hodin přerušovaného spánku po 1-3 hodinách.
Já vím, že tady je spousta mamin, které na tom jsou mnohem hůř, mají víc než 1 dítě = nevyspaly se mnohem dýl a nedělají z toho žádnou vědu…
Já si jen chtěla trochu ulevit (nemám to komu říct) a třeba se ujistit, že nejsem sama, kdo má takové „problémy“. Pokud mi navíc někdo poradíte, jak jste se s podobnou situací vyrovnaly vy, budu jen ráda. Děkuji.
Jaktože spíš tak málo??? Vždyť to tvému dítku nemůže stačit, ne? A pokud se pořád budí po třech hodinách, tak to by chtělo nějak vyřešit, rozhodně to tk často nepotřebuje kvůli jídlu a pití, ne?
Já když jsem unavená, codím spát jako synek. Já vím, to je každýmu jasné, žádná rada:) Ale odpočívat musíš. Pokud dítko přes den nespí, tak ho to buď nauč
, nebo pak zákonitě musí spát víc v noci, tak chod spát s ním… A pokud se ti nechce chodit spát v osm, tak s ním nechod spát denně, ale třeba když cítíš, že to potřebuješ…
Ahoj, přesunula jsem diskusi do mateřské dovolené…
Chápu tvé pocity, není to opravdu snadné, navíc je šíleně demotivující, že ač kmitáš jak šroubek, tak jsi podle většiny lidí na „dovolené“… A není za tebou vidět ani trochu práce…
Zkus být méně pečlivá, občas předej dítě tatínkovi a trochu se vyspi - k tomu spaní, neuvažovala jsi o té strašlivosti jakou je stopnutí nočního buzení? Sice je to pár dní až týdnů teror, ale stojí to za to… To ti nevnucuji, jen předkládám jako možnost…
A hlavně! Ty nemusíš stíhat vše - je důležitější, aby jsi byla v pohodě než že je doma vše jak má být…
A věř, že v tom vážně nejsi sama…
L.
Ahoj Rudi,
s dlouhodobou únavou jsem se vypořádala každodením pití Actimelu - fakt to pomáhá. Každý měsíc také piju 10 dní Speed 8 - dá se koupit v lékárně a to pak doma jezdím jak motorová myš.
Trudi
Ahoj holky - maminy,
děkuji za tipy. Ten actimel má určitě něco do sebe, já zkusím levnější variantu - kefír a podmáslí, to myslím bude fungovat stejně. Zdravá střevní fluora a fauna dělají divy… ten speed 8 zní zajímavě, poptám se, co to je. No, a s tím spaním, to jsem zapomněla napsat to nejhlavnější a nejstrašnější
a to, že dítko i manžel spí celou noc (dítko se max 1 vzbudí - na:,–(ím dudlíka nebo ho vcucnu k nám do postele a až zas usne, tak ho přešoupnu opět do postýlky). No, tak to mě právě deptá, že všichni spí, jen já nemůžu zabrat. Když jdu relativně brzo do postele, tak se nemůžu uvelebit, pořád se převaluju, jsem čím dál čilejší, myšlenky se mi v hlavě honí jak o závod, zkrátka nezaberu, kdeco (i sebemenší šramot) mě ruší (manžel trochu chrápe a dítě ač spí, tak za noc udělá v postýlce asi milión otoček a skopnutí peřiny apod.). Já jsem jakoby stále ve střehu, jestli malá třeba nezačne brečet, nebo nebude potřeba ji přikrýt… Takže pro mě jít spát znamená trochu problém. Klepu se hrůzou, jak tu noc přežiju… a pak to vypadá tak, jak to vypadá. Rána jsou krutá… Vím, že jsem nemožná, ale nemůžu si pomoct. Já ty noci vlastně trávím na stráži. Takže asi spíš budu potřebovat něco na uklidnění, co? ![]()
Ještě jednou já: teď jsem nakoukla do diskuze : jak zvládáte běžné denní věci a mám ještě větší „depku“… bude to tak, jak jsem tušila od začátku - je to o organizaci práce. No, tak já tedy jdu organizovat, budu přehlížet drobky a večer si dám pivo na dobré spaní nebo si slupnu nějaký přírodní přípravek (meduňka?) na uklidnění. Tak mateřské zdar! Ahoj
ahoj,
holky uz ti vlastne vsechno napsaly…jen na to spani je jeste dobre magnesium…jeho nedostatek mmj. muze zpusobit nespavost a predrazdenost nervu…
Tak si k tomu kefirku kup treba jeste magnezii
nebo tbl. magnezia(NEkombinovane s necim jinym..treba s vapnikem!) v lekarne a dej si 1-2denne (hladina pry se udela tak za tyden pojidani)
u mne to zabralo,fakt !
a rozhodne nejsi sama!!! i ja mam za sebou takove obdobi!
Jaana
a nepomohlo by dítko přestěhovat z ložnice? Už by tě pak „nerušilo“. Večer se uklidnit, dát si horkou vanu, udělat si v ložnici pořádně tmu, klídek, koupit si nějaký hezký pyžamo (jo, u mě tahle kravina zabírá, cítím se v něm dobře a dobře se mi usíná)… nevim co poradit, možná si zkus přečíst nějaký spánkový články, na netu je toho plno. Myslím, že v tomhle bude ten zakopanej pes…
Když nemohu usnout (občas ty stavy mám, neusnu do hodiny jako obvykle ale třeba až ve čtyři, v pět…) pomáhá mi potichoučku pustěné rádio… Tak potichu, že když zašustí polštář, není rádio slyšet. Poslouchám na Praze nebo za žurnálu zprávy a pořady a většinou u nich usnu..
Když totiž nemohu usnout, počítám čas a nervózním.. Říkám si, teď už budu spát jen jen čtyři hodiny, jen tři hodiny… Hurá, jsou tři, to do hodiny usnu… Takhle si poslouchám a většinou mě něco zaujme tak, že bych to i ráda slyšela do konce - a usnu ![]()
Možná si moc bereš k srdci domácnost a dítě - uvolni se, nemusí být vše perfektní
Klidná a spokojená máma je mnohem důležitější
Jo a zkus se vyspat v obýváku - a uvidíš, jestli tě opravdu ruší zbytek rodiny…
Ale za sebe si musím přiznat, že jsem nikdy nebyla tak dobře vyspaná jako poslední čtyři roky na mateřské… Jsem sova a teď prostě nevadí, že vstáváme až kolem osmé… Nemusím do práce (vstávání je jediné, po čem se mi nestýská…) - a zaplaťbůh jsou holky i manžel sovy stejně jako já… I když je fakt, že Pepi měla tendence vstávat v pět… Ale brzy pochopila, že u nás je v pět hodin hluboká noc ![]()
Teď nás čeká třetí bitva o noční spánek… moc bych si přála, aby bylo o těchto vánocích - nebo po nich dobojováno. A vítězně pro nás ![]()
Kéž by ![]()
L.
Trudi-tvoje motorová myš mě rozesmála.
Měla jsem ten samej problém.Připadla jsem si neschopná, nic nestíhám a všude mám bordel.Pak jsem to přestala tak důkladně řešit.Uklízim když si vezme dceru naše babička což je naštěstí docela často-skoro každý víkend.Tyhle chvilky si i užívám-odpočívám a relaxuju.I to jsem se naučila.Snažím se dcerku si užít se vším co k tomu patří a už tolik neřešit dům a zahradu.Když chodila dcera spát přes den tak jsem uklízela a vařila.Teď když cítim,že jsem unavená a nic se mi nechce a nebaví mě to tak si jdu lehnout s ní.
Jeden čas se mi budila v pět-tak to jsem chodila spát pokaždý jak šla ona.Večer někdy i v osm.Hlavně bejt fit a od rána fungovat na hraní a zábavu.Abych nebyla protivná.Jak jsem se nevyspala tak mě rozhodila každá hloupost a to je pak vidět i na dceři,že je nevrlá.Když je máma v pohodě je víc v pohodě i mimčo.
Taky jsme jí přestěhovali do svého pokoje,pač manžel spal v obýváku a já s dcerou v ložnici.Vrzla postel a ona byla vzhůru a pak nemohla zabrat i hodinu.Ráno se zbudila,viděla mě a chtěla maminku.Vyzkoušeli jsme to a můžu doporučit.Dva dny si zvykala,ale stojí to za to.Vyspíme se všichni a máme klid na spaní.Nemůžu si to vynachválit.I buzení v pět mi odpadlo.Spinká do půl sedmý.Jen někdy dřív,ale to jsou většinou zoubky.
Zapoměla jsem napsat,že naší Klárce je 14m.
Snad jsem někomu trochu pomohla ![]()
Ahojky,
nedá mi to a přidám se - co to je Speed 8? Taky vyzkouším. ![]()
Rudi, vím, že tě to moc neuklidní, ale nejsi v tom sama, o únavě vím taky své. Mám chlapečka 2,5 roku starého a už 2 roky při něm na půl úvazku pracuji - tři dny v práci, zbytek doma po nocích na PC, takže většinou spím taky jen 4-5 hodin denně a jsou dny, kdy doslova padám únavou. Navíc malý spí s námi v posteli - od malička je šílený nespavec a tohle je zatím jediný způsob, jak se alespoň trochu vyspat. Všechny drsné spaní a usínání učící metody, které jsem předtím odsuzovala, třeba i typu „vyřvat“, se u něj naprosto neosvědčily. Jenže je čím dál tím větší, roztahuje se mezi námi, takže po některých „akčnějších“ nocích lezu z postele rozlámaná a s migrénou, pak tak zničená jedu do práce (usínám pomalu i za volantem, což je samozřejmě dost risk - už několikrát jsem se s hrůzou přistihla, že nevím, jak jsem projela těch pár kilometrů za sebou - rovná a kvalitní silnice, žádné vesnice …
, tak si v takových stavech v autě zpívám, opakuji anglická slovíčka…). A nejhorší je, když po takové noci a po dni v práci (kde celý den přemýšlím a mám fofr, že se nestihnu ani pořádně napít a nehrozí jen tak něco dělat automaticky)chce Vojtíšek číst knížky - to je pak jisté, že během 10 minut klimbám nad knížkou a čtu nesmysly a on mě u známých říkanek opravuje. ![]()
Kávy, cola ani čaje nezabírají, vypiju a klidně jdu spát. ![]()
Docela by mě zajímalo, pokud sem někdy zavítají pracující maminky s malými dětmi, jak to zvládají ony. My už se s manželem o domácí práce podělili a střídáme se, jak je potřeba. Naštěstí manžel zvládá snad kromě praní a žehlení vše, navíc je občas doma s malým sám, když já jsem v práci a babička hlídat nemůže.
Ale i na mě často padají depky ve stylu: nic nestíhám, všude nepořádek, kvůli práci zanedbávám synka (to ja ta nejhorší výčitka!!)…
Poradíte mi nějaké „vychytávky“, jak dobře fungovat jako matka, manželka a pracující žena zároveň a nezbláznit se??? Už k tomu občas nemám daleko. Rady typu „buď doma s malým a nechoď do práce“ ale slyšet nechci - ledaže byste mi zároveň s tím našly i sponzora na hypotéku atd.
Uvažovala jsem alespoň o firmě na úklid, ale jsem z malého města a nevím o tom, že by tady taková služba fungovala. Navíc by mi to asi bylo trapné, aby po mně někdo cizí uklízel náš nepořádek.
Díky, Bára
Ahoj holky,
pokud se chcete dozvědět více info o Speed 8 tak mrkněte na http://www.lekarna.cz/…lnek-stravy/
u mě to opravdu pomáhá. Mám tříleté dítě a ještě při ní pracuju. Většinou doháním práci po nocích a abych druhý den byla fit, tak piju ten Speed. Pozor zlepšuje to i kvalitu spánku! Taky si ho beru, když mám mít náročný jednání a potřebuju se soustředit atd…
Trudi
Ahoj rudi001,
mám velice podobný problém - teoreticky by všechno klapalo (pokud zavřu obě oči a připomenu si, že jsem dávno přehodnotila svůj vztah k pořádku
, ale nemůžu spát… navíc manžel věčně tvrdne v práci a babičky nefungují, takže mám mrňousa na krku opravdu pořád a pořád a občas mi z toho již mírně hrabe. No, pomohlo si najít hodně aktivit (plavání, angličtina), které můžeme dělat spolu, ale fakt ráda bych si šla i sama zacvičit a podobně
Teď si hledám paní na hlídání a hodlám tu dobu prostě prospat… ![]()
A ono se to opravdu odvíjí od toho spánku - nevyspalý člověk prostě nemůže dobře fungovat. Už jsem uvažovala dokonce nad medikací, ale stále kojíme, takže jsem jí zase rychle zavrhla. Asi začnu večer prudkým úderem hlavou do zdi a bude to. ![]()
Rasika (a 14měs. Jáša ![]()
Ten speed8 zní přímo jak živá voda ![]()
Ale s kojením se asi moc nesnese, co? ![]()