Dlouhodobě ucpaný mlékovod

39
3.4.20 14:06

Dlouhodobě ucpaný mlékovod

Hezký den, maminky,
chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás měla dlouho ucpaný mlékovod? Já už to mám tak měsíc, mám hrudku přes půl prsa (jde cítit na omak tato zatvrdlina). Když jsem jej měla ucpaný tak 3. den, tak mi dělali sono prsa (v nemocnici, kde jsem byla kvuli něčemu jinému, ale sfoukli i toto sono), a nic neříkali - prý jen ucpaný mlékovod. No jo, ale už to mám měsíc, sice to nebolí ani nijak neomezuje, ale mám strach trošku… Vyzkoušela jsem všecko - od kojení s bradičkou na zatvrdlině (mám ji nahoře, takže to byla akrobacie), přes priesnitz se slivovicí, masáže, tvaroh atd.atd., prostě vše, co jsem našla na internetu. Teď jsem se někde dočetla o lecitinu, tak jej užívám, ale zase nic. Jediné, co jsem nevyzkoušela, je ultrazvuk. Ale než si koupím nějaký UZ přístroj, který stojí okolo 3.000, tak se chci zeptat, jestli s tím někdo nemáte zkušenost?
Zároveň se chci zeptat, zda jste některá vás měla takto dlouho ucpaný mlékovod a jak to nakonec dopadlo?
Mám 7 týdenního chlapečka, plně kojený. Svému gynekologovi jsem volala, říkal, že dokud nejsou teploty, ať nechodím v této situaci… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mackA159
3.4.20 14:08

Může to vzejít v abces a pak se to řeší chirurgicky…docela čumím že to gyn neřeší. Hodně to masiruj a odstrikavej, a pak chlad ať nedostaneš zánět.. Já vždycky dostala zánět, zatvrdlina, a naštěstí to přešlo po atb… Nemáš na bradavce bílou tečku? Tu kdyztak zkus propichnout sterilní jehlou

• Citovat
  • Upravit
39
3.4.20 14:14

@mackA159
Nemám, mačkám bradavku jak šílená, ale nikde bílou tečku nemám :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lynx.lynx
3.4.20 15:15

@Andak1 A když mačkáš bradavku, tak ti mléko stříká? Já když jsem měla ucpaný mlékovod, tak to z té žlázky jen kapalo a děsně málo dokud jsem to neuvolnila. Navíc teda jsem do pár dní z toho měla zánět. Je to divný, ještě když máš hrudku přes půl prsa.

• Citovat
  • Upravit
4201
3.4.20 15:50

@Andak1 hele já čerstvá zkušenost:

Bulku z mlika jsem si odvážela už 1.1 z porodnice, prý rozmasíruju v teplé vodě, malý vycucne apod. Mno, takže po měsíci kdy se mi zdála větší, stále nebolela, bez horečky, bez zarudnutí jsem teda stejně šla na gyndu.. Tam na mě hleděli, jakto, že nemám teplotu a hned mi dali antibiotika a ať za týden zas přijdu, že SNAD pomůžou. Od prvního prášku mi to zrudlo a začalo to bolet. Za týden to tam samozřejmě pořád bylo a hnal mě gynekolog na chirurgii akutně.. Umrtvovací injekce do prsa - mazec největší..rozřízli, vyčistil, dali dren.. Díra jak kdo ví kam.. A další ty stejné atb. Kojit že z toho prsa nemám, že mám odsát.. (jak asi, když máš díru hned vedle bradavky a tahá to z tama krev a bolí to jako prase, mi už pan doktor nevysvětlil..No i tak jsem odsála skoro vůbec nic.. Normálně jsem se modlila, ať už se žádné mléko netvoří…) Každý den proplach v nemocnici a nový dren - nejbolestivější z toho všeho - jak ho cpali pinzetou dovnitř (každý den, týden…).. První den toho poplachu mi navíc řekli, že kojit nemám ani z druhého, že už ty atb beru v kuse dlouho.. Třetí den jsem se brutálně osypala.. Tak mi antibiotika vysadili.. No jako nekojim, malý už ani nechtěl, když nic neteklo.. Jo jasně kdybych ho přikládala 20× za den, tak to asi nějak rozkojím, ale to by musel chtít a hlavně já už asi nechtěla… Takže prostě si běž pro ty antibiotika, protože tohle opravdu nikomu nepřeju. :hug: Jizva mi tam zůstane, mám tam tmavý flek a nervy do budoucna dalšího potencionálních kojení :zed:.. Cvakám z mobilu, tak se omlouvám za překlepy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
3.4.20 16:26

@Lynx.lynx Ne, nestříká, ale nestříká mi ani druhé prso. Stříkají jen v odsávačce, ale rukou se mi to nepovedlo nikdy, to vždy jen kapou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
3.4.20 17:13

Mě se to vždy uvolnilo po rozmasírování v horké sprše a následném kojení, a nebo jsem skoro vždy našla a vymáčkla tu bílou tečku na bradavce. Ale měla jsem to vždy maximálně pár dní. ale zase dost často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
3.4.20 22:13

Měla jsem to taky hodně dlouho. Pomohlo úplné vyprázdnění, klidně odsát maximum, pak na hodinu do hodně teplé vany, nahřát, masírovat, vymačkat všechno, pokud možno na čtyřech, pomůže gravitace, to nakonec pomohlo mně. Je potřeba fakt poctivě, nestačí žádná horká sprcha. Prostě se tomu intenzivně pověnovat :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
4.4.20 20:44

@Reflex Diky za tipy :-) A jak dlouho jsi to mela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
4.4.20 21:21
@Andak1 píše:
@Reflex Diky za tipy :-) A jak dlouho jsi to mela?

Několik měsíců. Tak dva tři. Jenže jsem rady sice četla, ale flákala jsem to, nahřála, namasírovala, odsála, nakojila a nepomohlo. Až pak jsem to jednou provedla poctivě a od té doby dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
5.4.20 22:15

Já mam zatvrdliny pravidelně a jediné, co vážně pomáhá, je nahřát, masírovat to prso vibrátorem a odstrikat. Jak masiruju, tak to i odstrikavam A za mě úplně super. Ruční masáž mi prostě vůbec nepomůže. Ale ty vibrace to krásné rozeženou. Do druhyho, max třetího dne mám klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
6.4.20 09:44
@Tonka83 píše:
Já mam zatvrdliny pravidelně a jediné, co vážně pomáhá, je nahřát, masírovat to prso vibrátorem a odstrikat. Jak masiruju, tak to i odstrikavam A za mě úplně super. Ruční masáž mi prostě vůbec nepomůže. Ale ty vibrace to krásné rozeženou. Do druhyho, max třetího dne mám klid.

Tak to by se dalo asi i el. zubním kartáčkem :mrgreen:  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
6.4.20 23:28

@Reflex no určitě. Je to fakt úleva. I když věta:„záleží si do sprchy s vibrátorem, to mi udělá dobře,“ dostává nový rozměr :mrgreen: :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
30.5.20 09:47

Ahoj, mám asi podobný problém jako vy, co tu píšete. Před měsícem jsem prodělala zánět prsu. Naštěstí jsem ho rozehnala bez antibiotik, jen zábaly a paralenem na vysokou horečku. Po zánětu se mi udělala zatvrdlina - jak obvykle (byl to už asi 30. zánět v mém životě, kojím 3. dítě a pořád na ně trpím). Jako vždy ji masíruju, nahřívám, snažím se odstříkat, ale nedaří se. Ani dítě z toho prsu nic nevycucne. Od včerejška zkouším i ten zde doporučený elektrický kartáček. Zatvrdliny už tam jsou dvě, jedna asi 2×2 cm a druhá snad přes půl prsa. Teplotu nemám, zarudlé nic není, ale bolí to strašně moc. Ukončit kojení neumím, minule mi nezabral ani Dostinex ve dvojité dávce (akorát jsem z toho týden zvracela a měla migrény, ale mléko se neztratilo, byl z toho zánět jak Brno a absces), tak to potřebuju nějak rozehnat. Poradíte ještě někdo nějakou vychytávku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
30.5.20 09:57

@pandoslava antibiotika. Ty jediný mi pomohli. A kojit jsem přestala ze dne na den, koupila jsem si homeopatika, a odstrikavala do úlevy, pořád jsem chladila (led, slivovice, alpa z lednice, na to jsem placla z mrazáku listy zelí) přestala jsem právě kvůli zánětům..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová