Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
Jdu si sem pro radu ohledně umělého mléka. Mám 8 týdenní holčičku a od narození je na Bebě Comfort, byla nám doporučena v porodnici. Poslední dobou trpí na bolení bříška, brečí třeba celé dopoledne a je na ní vidět, že má křeče. Občas ublinkává, ne moc ale klidně i 2 hodiny po jídle. Ptala jsem se doktorky na změnu mléka, ta mi to ale nedoporučila, že když váha pěkně roste, tak není důvod. Zároveň dáváme Baby calm ale zlepšení po něm nevidím. Myslíte, že jde o koliku a časem odezní bolení samo nebo by stálo za to mléko změnit? Jaké doporučujete? Je mi jí líto, když takhle hodně brečí, zároveň bych jí změnou mléka nechtěla nějak ublížit, když je ještě takhle malinká.
Já, upřímně, bych ještě zkusila sab simplex (přes den kapat do mléka) a bio gaia na noc pět kapek a pokud by to nezabralo, změna mléka. Ono než se najde UM, které miminku „sedne“, je velmi těžké. Dvě starší děti jsem měla na Nutrilonu. Teď třetí Nutrilon nesnese a jsme na sunaru.
Děkuji za radu, sab simplex neznám, kouknu na to. Nakonec jsem zkusila Kendamil, 3 týdny paráda, bez bolení bříška, malá krásně spala, pořád se smála a poslední týden je zase trápení. Brečí u každého krmení, vždycky snědla 120ml a teď jsem ráda, když do ní dostanu 90ml. Doktorka mi řekla, že je to součást tříměsíční koliky, že to časem odezní. Přijde mi ale divné, že měla chvíli od bolení klid. A sunar máte klasiku?
Zdravím. Jak často se může měnit UM? Teď jsem přešla jen na jiný typ Nutrilonu, ale pořád u něj zůstávám (doporučení doktorky), ale přijde mi, že malá ho moc nesnese, je věčně neklidná, přijde mi, jak kdyby měla hlad, přitom mi ale mléko ublinkává, a má tužší bobek než u předchozího typu (ProFutura). Tak by mě právě zajímalo, jak často se smí měnit UM třeba ze značky na značku, doktorka mi řekla právě, ať to moc neměním, tak se ptám tady. Jsem prvorodička, tak ještě trochu tápu. Díky za odpověď.
Zdravím, mně řekla doktorka, že je vždycky třeba počkat 14 dní aby si trávení zvyklo a pak se může měnit. Na ublinkávání je prý dobré mléko s označením AR. Má tužší konzistenci, tak zůstává déle v žaludku a děti by zároveň neměly mít pocit hladu. Sama jsem tedy nezkoušela, mám to jen od doktorky. My změnili mléko na Kendamil, ze začátku super, pak týden brečela, ale to byly asi zase ty koliky. Protoze to preslo a ted je zase spokojena.
My z porodnice Beby přešli na Kendamil a občas prostě byly dny, kdy bylo bolení, ale vesměs to vždycky přešlo po dvou dnech a bylo zase dlouho dobře. Zkusila jsem jednou změnit UM z Kendamilu na Nutrilon Profuturu, ale bylo to horší, tak sem se zase vrátila ke Kendamilu. Doktorka mi řekla, že někdy bříško může bolet.
Jinak jsem dávala ještě BioGaiu, ale když to přišlo, tak ani ta s tím nic nenadělala.