Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zrovna nedavno jsem resila uplne stejnou situaci… akorat jsem mela dluh u t mobilu a s tema se dalo v klidu domluvit a se splatkou mi pockali nez mi lrisli lenize, ochotne mi posunuly termin splaceni… co se tyce avonu nevim mela jsem zpozdeni neco pres tejden a zaplatila jsem si 100 navic ale jak to resi dlouhodobejs netusim
nemas nakou moznost si od nekoho pucit? radsi bych dluzila nekomu znamimu nebo pribuznymu nez riskovat tohle…
Peníze bych vzala z toho, co ti zbývá na rekonstrukci a urychleně zaplatila…
rekonstrukce počká, tyhle dluhy ne, dostaneš se fakt do problému..
K bodu 1 - muzou, nam tak zkoncila u pravnika nezaplacena poistka, kterou ne jen ze neposlali doporucene, ale dokonce poslali na spatnou adresu (zmenu jsme hlasili, ale nejak ji neudelali). Ale to nikoho nezajima - mas si ohlidat, co mas kdy platit.
I když nedávají splátkový kalendář, tak pošli aspoň něco; to že nemáš oficiální SK neznamená, že nemůžeš platit po částech, jen tím stále riskuješ soudní žalobu.
K soudu není vyloženě nutný doporučená dopis, ale je výhodný; důležité je, že pokud je to občanský vztah, tak dlužník musí být na dluh upozorněn, což je i obyč. dopis a pokud jsi kvůli němu volala a oni si hovory nahrávají, tak už mají pro soud potvrzení, že jsi byla na dluh upozorněna.
Pokud dluh avonu převezme inkasní společnost, tak ti SK většinou dávají, ale s úroky, které jsou vyšší než zákonné z prodlení
Ja bych tedy radeji odlozila rekonstrukci nez pak platit takove strasne palky
Holky, díky, takže to zítra půjdu vše zaplatit, i když mi to udělá pěknou díru v rozpočtu do výplaty, po rekonstrukci jsem úplně švorc, ale zase jsem ráda, že jsem to zvládla bez zadlužení se u banky, polovinu bych jim poslala a tak by mi to nevadilo, celé je to prostě moc, ale co se dá dělat, že…
@Lelek23 píše:
Ja bych tedy radeji odlozila rekonstrukci nez pak platit takove strasne palky
rekonstrukce už je u konce, na kontě do výplaty skoro nic…, ale máš svatou pravdu
U banky se dá půjčit od cca. 8% p. a.
Pak je možnost mít kreditku a podle druhu a nastavení se dá dostat až na 55 dní bezúročného období. Ale to se musí bezpodmínečně splatit včas, protože to je jinak úrok okolo 20% p. a.
Takže pouze na překlenutí okamžité potřeby, ale musí být reálné, že to v tom bezúročném období splatím.
Jenže je otázka, jak teď vypadají registry, když je tu prodlení s platbou…
@Ivan PPZ píše:
U banky se dá půjčit od cca. 8% p. a.
Pak je možnost mít kreditku a podle druhu a nastavení se dá dostat až na 55 dní bezúročného období. Ale to se musí bezpodmínečně splatit včas, protože to je jinak úrok okolo 20% p. a.
Takže pouze na překlenutí okamžité potřeby, ale musí být reálné, že to v tom bezúročném období splatím.
Jenže je otázka, jak teď vypadají registry, když je tu prodlení s platbou…
Žádná kreditka, nic takového nechci.
Stačí, že platím u toho vodafonu úrok a u avonu taky, za blbost se platí.
Chtěla jsem to prostě na sk, ale když nedají, radši nebudu riskovat a zaplatím to hned najednou, i když do výplaty si užiji trochu peklo.
Mně osobně se vůbec nelíbí, jak se plácáš po rameni, jak to vše zvládáš. Za sebe mám pocit, že se ti to pěkně prodraží.
Jsi ukázkový případ, jak udělat z komára velblouda a ještě spekuluješ?
Sama pohledávky vymáhám a nedělám si iluze o řečech, které lidi vedou, ale tvé spekulace, to je taky něco a pro co, pro pár stovek.
Uvědom si laskavě, žy ty společnosti, ti témař bezúročně sanují tvůj dluh. To by nikdy žádná banky neudělala, tak příště lépe počítej, nespekuluj a buď ráda jak jsi dopadla.
A věř, že tohle není nelichotivý komentář, pouze přispívám k tomu, co tobě se nepovedlo, a ještě se anonymně obhajuješ. Tak to spolkni a vezmi si z toho ponaučení.
Tak jsem ještě dnes jednou volala do vodafonu, hovor vzal jiný operátor a najednou bylo možné se domluvit. Splátku mi do výplaty ochotně a bez problémů odložil a žádné odkoupení ink. společnosti nehrozí. Hodně mi to pomohlo. Jen mě udivuje, že tak záleží na operátorovi… zajímavé.
Moje zkušenost s vodafonem je taková, že jsem u nich měla dluh 6 000,poslali mi několik dopisu, že mám zaplatit taky do nějakých pár dnů, jinak, že budu platit ještě pokutu atd. Jelikož moje finanční situace v ty době nebyla moc dobrá, dluh jsem nezaplatila pač splátkový kalendář fakt nedávají. Ve finále to dopadlo tak, že za rok se mi znovu ozvali s tím, že když do konce týdne zaplatím těch 6000 tak nemusím platit žádnou pokutu a ani nic navíc. Finanční situace se mi během roků zlepšila a Já jsem dluh hned uhradila. Nedali mně ani do solusu za co jsem ráda.
@victorka8 Můžeš být jedině ráda, že to tak dopadlo. Tyhle společnosti obyčejně pohledávky odprodávají. Jen se ještě klidně může stát, že jsi uhradila dluh uznala a dle jejich podmínek ti klidně mohou doúčtovat úroky.
U nás se to děje tak, že pohledávek máme dost. I se může stát, že se k nim právníci dostávají později, nicméně do promlčecí lhůty stíhají vše. Jen úroky z prodlení se ve finále slušně nabalí.
Soud jsme vyhráli v podstatě skoro každý a úplně mě fascinuje, že jsou ti lidi ještě naštvaní. A to proto, že nejen, že dluh musí uhradit, obyčejně i soudní výlohy, ale právě i ty úroky.
Někdy mě to fakt baví, když se lecjakým hejskem vymete, který si myslel jak s náma vydrbal. Někdy je to smutné, když se lidé svou blbostí dostávají do dluhové pasti.
Prosím o zachování anonymity.
Prosím zachovat anonym, je to pro mě hodně citlivé téma.
Je to již nějaký měsíc, kdy mám velké výdaje v domácnosti-rekonstrukce, nechtěla jsem si vzít úvěr, tak rekonstruuji z naspořených peněz a nějak zbývá jen na základ a na to ostatní ne.
Dostala jsem se do situace, kdy mám dluh u vodafonu 1.900Kč-je to na simce, kterou nepoužívám jinak, která ležela ladem a není na ní žádný paušál, prostě buď se z ní volá nebo ne. Svoje hlavní t. č. u vodafonu mám zaplacené.
Dluh trvá již druhý měsíc, navýšil se o zablokování tj 300Kč, takže ta celková částka komplet je těch 1.900Kč.
V pátek mi přišel dopis-normálně, ne doporučeně, že mám urychleně uhradit, jinak mi dluh navýší o 3.500Kč a dají to k soudu.
Dnes jsem do vodafonu volala a chtěla jsem se domluvit na splátkovém kalendáři s tím, že bych jim zítra poslala 500Kč, operátor řekl, že splátkový kalendář nedávají. A že pokud to tento týden neuhradím celé, tak opravdu ta částka bude navýšena ještě o těch 3.500Kč-viz. výše.
Myslíte, že mě mohou dát k soudu, když dopis nepřišel doporučeně nebo je to od nich jen výhružka?
Máte prosím někdo s tímto zkušenost?
Další problém je, že dlužím u Avonu 800,–Kč, už mi i poslali dopis s pokutou 150,–Kč, takže celková částka k zaplacení je 950,–Kč. Tam jsem taky dnes volala a splátkový kalendář prý kdysi dávali, ale teď už ne. Pokud neuhradím do konce týdne, tak moji pohledávku převezme inkasní společnost.
Máte prosím taky někdo zkušenost nebo není tady nějaká avon lady, která mi k tomu řekne více?
Děkuji za rady a prosím, zdržte se nelichotivých komentářů