Dluh u VZP - exekuce

2458
13.2.12 20:17

dluh u VZP exekuce

Ahoj všem, mám takový dotaz, snad mi někdo poradí, týká se to manželové sestřenky. Popíšu pokud možno stručně. Holka měla nějaký dluh na zdravotním pojištění, před deseti lety, nevěděla o tom, před pěti lety se odstěhovala do Německa a najednou jí táta volal že přišel dopis od exekutora. Dohodla se s exekutorem na splátkách poněvadž za těch pět let byl dluh i s penále přes 100000, vše do pěti let řádně zaplatila. Tím považovala věc za vyřešenou. Jenže teď po ní pojišťovna zase chce 80000 za penále. Myslí tím penále z dluhu. Prý tím že tu exekuci nezaplatila najednou, ale splácela ji pět let tak po celou dobu splácení jí dál narůstaly penále. Vůbec se v této problematice nevyznám a nevím jak to chodí. Má šanci požádat o odpuštění penále? Případně jestli by byla něco platná porada s právníkem. Je tento postup v souladu se zákonem? Deset let starý dluh, splacený před pěti lety, a teď po dalších pěti letech další penále za těch pět let splácení. Proč se ozvali až teď?

Jde mi o to že holčina je rodina z manželové strany, momentálně finančně je na tom nic moc, a nejspíš by ten dluh nakonec zaplatil můj muž protože ona na to prostě nemá, ona by nám to splácela. Vím jistě že peníze by nám vrátila, jen by bylo lepší se tomu vyhnout. Poradíte jak postupovat? Jsem v tomto úplný laik. Děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
smurfka
13.2.12 20:21

mají na to právo ..dluh se platí i s penálem..( ale většinou teda naráz )..neozvali se hned aby jim penále pěkně narostlo to je jasné.
Odpustit penále se dá, musí si zažádat na vzp, ale není jisté že jí ho odpoustí..

• Citovat
  • Upravit
2458
13.2.12 20:27

No mě právě přišlo divný to že ten první dluh co zaplatila exekutorovi byl už s penále a teď chtějí další penále za dobu splácení dluhu. Neexistuje nějaká promlčecí doba? To je asi blbost že? Já se v tom fakt nevyznám, nikdy jsem nic podobného řešit nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
13.2.12 20:28

jj, právo na to mají, ale je teda divné, že se s tím ozvali až za tak dlouho. Určitě bych podala žádost o odpuštění penále - zmírnění tvrdosti a snažila se zahrát na city. Řekla bych,že pokud to není nějaký opakovaný neplatič, tak že to dost často promíjej nebo alespoň část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
13.2.12 20:30
papavlinka33 píše:
No mě právě přišlo divný to že ten první dluh co zaplatila exekutorovi byl už s penále a teď chtějí další penále za dobu splácení dluhu. Neexistuje nějaká promlčecí doba? To je asi blbost že? Já se v tom fakt nevyznám, nikdy jsem nic podobného řešit nemusela.

promlčecí lhůta je myslím 10 let..ted nevím jistě..( no protože ona splácela dluh + penále za to období kdy dlužila ) ted by měla zaplatit za tu dobu co ten dluh vlastně platila..no je to nějaké divné i tak..at se odvolá jestli má ještě čas

• Citovat
  • Upravit
2458
13.2.12 20:35

Ono VZP je teď údajně celkem dost v pr… s financema, tak se asi snaží to nahonit kde se dá. fakt netuším jak to řešit, tu žádost si jistě podá, dopis o tom jí přišel před týdnem tak čas snad ještě má. Přemýšlím o poradě s právníkem, nevím jestli by to mělo cenu, případně jaký právník by to měl být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
13.2.12 20:38
papavlinka33 píše:
Ono VZP je teď údajně celkem dost v pr… s financema, tak se asi snaží to nahonit kde se dá. fakt netuším jak to řešit, tu žádost si jistě podá, dopis o tom jí přišel před týdnem tak čas snad ještě má. Přemýšlím o poradě s právníkem, nevím jestli by to mělo cenu, případně jaký právník by to měl být?

tak odvolat se může do 15 dnů od doby kdy ji došlo to usnesení..tak právník asi na občanskoprávní spory..případně bych si vyhledala na netu právniky kteří dělají exekuce..

• Citovat
  • Upravit
6410
13.2.12 20:39

Mě je dost divný že měla dluh a nevěděla o něm… To za ni jako neplatil zaměstnavatel ? Nebo byla doma, nebo OSVČ a nepohlídala si to ? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
13.2.12 20:41

Každopádně děkuji za rady holky, kdyby tady byl ještě někdo se zkušeností budu ráda. Žádné usnesení jí nepřišlo jen obyčejný papír bez podpisu a razítka od VZP. Nebylo to ani doporučeně, už to mě nakrklo, šla se tam tedy na to zeptat a bylo jí to vysvětleno takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
13.2.12 20:44
papavlinka33 píše:
Každopádně děkuji za rady holky, kdyby tady byl ještě někdo se zkušeností budu ráda. Žádné usnesení jí nepřišlo jen obyčejný papír bez podpisu a razítka od VZP. Nebylo to ani doporučeně, už to mě nakrklo, šla se tam tedy na to zeptat a bylo jí to vysvětleno takto.

tak pokud to není ještě exekuce tak je to dobré..to potom ale nemůže být tak vysoká částka..( to by se takto vyšplhalo i s nákladama na exekuci ) jak dlouho ten dluh proboha zplácela?

• Citovat
  • Upravit
2458
13.2.12 20:51

Měla tam dluh kolem 1000000Kč i s nějakým penále, zaplatila to během 5 let, byla tehdy v Německu vydělávala slušné peníze. No a teď chtějí to další penále kolem 80000, konkrétní přesnou částku původního dluhu nevím. V exekuci ten nový dluh zatím není. Dopis od VZP přišel před týdnem. Myslím že před těmi deseti lety byla OSVČ a bohužel si to asi nepohlídala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
13.2.12 20:52

Sto tísíc byl ten původní dluh i s penále né milion, přehmátla jsem se o jednu nulu, pardon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
13.2.12 20:55

A asi byl ten původní dluh těch 100000 i s náklady na exekuci jak píše Smurfka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
13.2.12 20:55

ze stotisíc nemůže být penále osmdesát tisíc..u státních firem naskakuje jen pár procent..chtěla bych po vzp vyučtování přesně za co dlužím.. :think: kolik je tam promile denně a tak..

• Citovat
  • Upravit
2458
13.2.12 20:57

Byla se tam na to zeptat a dali jí papir s vyúčtováním plateb zdravotního pojištěni, je to absolutně nepřehledné a nesrozumitelné. A o nějákém dalším penále tam nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat