Dluhy a dědictví

Anonymní
5.2.20 16:29

Dluhy a dědictví

Dnes jsem se dozvěděla, že má můj otec dluhy ve výši snad půl milionu, bohužel se zadlužil bez vědomí náš všech, nevěděla o tom ani mamka. Teď nás trápí jediné, pokud otec zemře, budeme muset platit dluhy my jako jeho děti? Vím, že mamka, jelikož jsou manželé, se z toho nedostane. Sama už mám dvouměsíční holčičku a představa, že někdy bude muset platit dluhy po mém otci, které já bohužel nejsem schopná zaplatit je strašná :( je možné se dědictví vzdát? Třeba už teď? S ním a s jeho dluhy nechci mít vůbec nic společného. :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2330
5.2.20 16:32

Vzdáš se dluhů při dědickém řízení. To je celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
5.2.20 16:34
@FraDeu píše:

nemůže se vzdát „jen“ dluhů, musí se vzdát celého dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
5.2.20 16:35

Nevím, jak to je, pokud jde o předlužené dědictví, ale nám nedovolili vzdát se dědictví, protože jsme již měli děti a tím pádem by to muselo jít k soudu, který rozhodne, zda je v zájmu dětí se vzdát dědictví. Je to 3 roky stará záležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
5.2.20 16:35

Můžeš se vzdát dědictví, ale půl milionu není nic, co by nešlo zaplatit. Hlavně v dnešní době, kdy jsou insolvence pro každýho…

• Citovat
  • Upravit
35989
5.2.20 16:37

Můžes pak dědictví odmítnout pokud by byl dluh vyšší, než otcův majetek. Pokud by vlastnil dům třeba za 2 mil tak by se vám to pořád vyplatilo. Jestli nic nemá tak pak odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
5.2.20 16:40
@Janli píše:
Můžeš se vzdát dědictví, ale půl milionu není nic, co by nešlo zaplatit. Hlavně v dnešní době, kdy jsou insolvence pro každýho…

Půl milionu není nic?? Já bych to teda splácet nechtěla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
5.2.20 16:40
@FraDeu píše:

Nevzdá se dluhů, ale dědictví, tj. nebude muset platit dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
5.2.20 16:44
@lucik2011 píše:
Půl milionu není nic?? Já bych to teda splácet nechtěla

Když se hodí do insolvence, tak splatí jen zlomek dluhu. Bordel je to neskutečnej, ale bohužel je to tak.

• Citovat
  • Upravit
1506
5.2.20 16:49

Jako nepominutelný dědic, můžeš dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu. Odmítnutím zákonným dědicem automaticky nastupuje další třída - od manželky její děti, čily ty a sourozenci, od tebe tvé děti - tady by se to seklo a šlo by to na opatrovnický soud, pokud jsou děti malé.
Půl milionu není ještě nic neřešitelného, co insolvence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
5.2.20 16:50

@Janli Pokud ti v insolvenci povolí oddlužení, tak zaplatíš 30% (nebo kolik) a si čistý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
5.2.20 16:55

Můžeš odmítnout celé dědictví. Jelikož máš dítě, nemůžeš odmítnout za něj, ale pokud dejme tomu táta vlastní jen svoje boty, tak by soud měl rozhodnout, že odmítnout je v zájmu dítěte. Pokud je v dědictví třeba dům za 3ml, tak se ti pořád vyplatí to přijmout. Jen bacha, aby dluhů nebylo víc.

• Citovat
  • Upravit
24898
5.2.20 17:22

Ahoj
existuje v dědickém řízení Přijmout dědictví s VÝHRADOU SOUPISU
najdi si to na netu
je to taková opatrnost, když máš strach, že pasiva převáží aktiva
osobně bych do toho v takovém případě rozhodně 100% šla..
nemusíš se vzdávat úplně (zvláště pokud mají rodiče nemovitost), stačí ta výhrada soupisu
mrkni na to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.2.20 17:24

Neřeš to na internetu, řeš to s právníkem. Třeba jen v občanské poradně, ale nevědomost neomlouvá a pokud se bdueš spoléhat na rady z internetu, může tě to přijít dost draho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.2.20 16:31

Casting do poradu o finančních problémech rodin

Přihlaste se do nového pořadu Tv Prima!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie