Půjčka pro rodiče

6363
5.2.20 16:28

Půjčka pro rodiče

Po diskusi v práci mě napadlo se optat tady. Čistě hypoteticky: rodiče či jiní blízcí příbuzní (např. sourozenec) by si chtěli vzít půjčku. Nicméně ji nedostanou. Vzali byste si ji místo nich? To znamená, že vy se upíšete bance, jste dlužník, ale peníze by šly rodičům nebo jiným příbuzným s tím, že vám to budou splácet?
Připadám si hrozný sobec. Ale já bych nešla nikomu ručit a půjčku bych si kvůli někomu (na cokoli) nebrala. Protože já budu dlužník a já musím splácet. Jak se říká, po přízni řízni. Peníze kazí vztahy v rodinách. Osobně bych se snažila s příbuzným situaci vyřešit jinak. Ale půjčku bych na sebe nenechala napsat.
Možná za to mohou špatné zkušenosti. Půjčila jsem bratrovi na opravu auta. První splátka proběhla v pořádku. Termín druhé splátky nedodržel. Když jsem se po několika měsících ozvala, kdy tedy hodlá splácet (jednalo se už „jen“ o cca 5 tisíc), tak se urazil. Peníze vrátil, ale vím, že si musel půjčit od kamaráda. Kdyby třeba komunikoval a zavolal, že nemá peníze, zda počkám, nemám problém. Když chtěl znovu půjčit, tak jsme mu nepůjčili už z toho důvodu, že v té době nebyly k dispozici. Za což jsem byla ráda, protože jsem myslela na to, že jsem z něj tahala peníze (už od dětství) jak z chlupaté deky.
Když jsem půjčovala mamce, tak vždy peníze vrátila. Ale i tak bych si pro ni peníze nepůjčila. :oops: Možná proto, že mě v tuto chvíli nenapadá, na co by peníze potřebovala. :oops: :think:
Malý obnos bych mamce půjčila ze svého. Ale do např. statisíců bych nešla. A to věřím, že by se snažila peníze vrátit. Když by ji nechtěli půjčit v bance, tak je asi něco špatně. Situaci bych se snažila pomoct vyřešit jiným způsobem než půjčkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2330
5.2.20 16:30

Ne, půjčky ani v rodině - ani za rodinu! Nikdy. Nedělá to dobrotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35979
5.2.20 16:30

Rodičům ano, ale rozumnou částku. Nikomu jinymu ani náhodou.

Příspěvek upraven 05.02.20 v 16:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
5.2.20 16:31

V případě, že by se jednalo o peníze na nutnou léčbu blízkého příbuzného, tak ano a počítala bych rovnou s tím, že splácení bude na mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
5.2.20 16:32
@Hořec píše:
Po diskusi v práci mě napadlo se optat tady. Čistě hypoteticky: rodiče či jiní blízcí příbuzní (např. sourozenec) by si chtěli vzít půjčku. Nicméně ji nedostanou. Vzali byste si ji místo nich? To znamená, že vy se upíšete bance, jste dlužník, ale peníze by šly rodičům nebo jiným příbuzným s tím, že vám to budou splácet?
Připadám si hrozný sobec. Ale já bych nešla nikomu ručit a půjčku bych si kvůli někomu (na cokoli) nebrala. Protože já budu dlužník a já musím splácet. Jak se říká, po přízni řízni. Peníze kazí vztahy v rodinách. Osobně bych se snažila s příbuzným situaci vyřešit jinak. Ale půjčku bych na sebe nenechala napsat.
Možná za to mohou špatné zkušenosti. Půjčila jsem bratrovi na opravu auta. První splátka proběhla v pořádku. Termín druhé splátky nedodržel. Když jsem se po několika měsících ozvala, kdy tedy hodlá splácet (jednalo se už „jen“ o cca 5 tisíc), tak se urazil. Peníze vrátil, ale vím, že si musel půjčit od kamaráda. Kdyby třeba komunikoval a zavolal, že nemá peníze, zda počkám, nemám problém. Když chtěl znovu půjčit, tak jsme mu nepůjčili už z toho důvodu, že v té době nebyly k dispozici. Za což jsem byla ráda, protože jsem myslela na to, že jsem z něj tahala peníze (už od dětství) jak z chlupaté deky.
Když jsem půjčovala mamce, tak vždy peníze vrátila. Ale i tak bych si pro ni peníze nepůjčila. :oops: Možná proto, že mě v tuto chvíli nenapadá, na co by peníze potřebovala. :oops: :think:
Malý obnos bych mamce půjčila ze svého. Ale do např. statisíců bych nešla. A to věřím, že by se snažila peníze vrátit. Když by ji nechtěli půjčit v bance, tak je asi něco špatně. Situaci bych se snažila pomoct vyřešit jiným způsobem než půjčkou.

mamince ano, sestře nejspíš taky. Pokud by potřebovali tcháni, tak za souhlasu manžela, i jim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
5.2.20 16:36

Rodicum (pokud by byl vazny duvod at jiz zdravotni nebo neco nutneho ohledne bydleni) tak bych si pujcku vzala. Klidne za cenu, ze bych to splacela ja. Ale nikdy bych nedolila pujcku na dovolenou nebo neco jineho bez ceho se dat zit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
5.2.20 16:36
@Karleon píše:
V případě, že by se jednalo o peníze na nutnou léčbu blízkého příbuzného, tak ano a počítala bych rovnou s tím, že splácení bude na mně.

V tomto případě bych to akceptovala taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
5.2.20 16:38

V rámci nejužší rodiny ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
5.2.20 16:49

Pouze kvůli léčby například, a to bych počítala s mou úhradou bez splátek. Na jiné věci viz splacení půjček, dovolené, auta atd. nikdy nikomu, včetně ručení nemovitostí. Možná nás v rodině jedna taková situace čeká, skrz záchranu majetku, ale tam bych počítala s tím, že zaplatím, zachraním = přepíše se na mě. Jinak ne. Mám kolem sebe mooooc špatných případů. Defakto to vždy skončilo špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.20 16:50

Citlive udaje, prosim ponechat anonym nebo smazat.
Manzel si pred lety (jeste jsme nebyli vziti) vzal pujcku pro svou matku, ktera nezvladala splacet rekonstrukci. Byla jsem neuveritelne nastvana a dala jsem mu jasne najevo, ze se mi to nelibi, a ze uz to v zivote udelat nesmi, protoze jinak od nej odejdu. Mesicni splatka nebyla nijak drasticka, ale presto se stalo, ze parkrat mu penize neposlali (pujcku primo splacel on, matka s partnerem mu posilali penize na ucet). Nastesti potom barak prodali a zbytek pujcky jednorazove predcasne splatili. Pujcit penize ale po nem chteji dodnes oba (matka i otec, jsou rozvedeni), nastesti uz jim zadne penize nepujcuje (kdyz naposledy pujcil, uz jsme je nikdy nevideli). Dost to ovlivnilo nase vztahy, v podstate se s nimi dneska nevidame.
Takze za me, rozhodne na sebe zadne pujcky nebrat.

• Citovat
  • Upravit
20906
5.2.20 16:56

@Hořec NIKDY!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
5.2.20 17:06

V rodině nemám problém své peníze dát, komukoliv pokud je v tísni. Protože naše rodina je normální a držíme při sobě, pomáháme si, nikdo nikoho nevyužívá, dědictví jsme se spíše vzdávali ve prospěch ostatních.
Pokud je někdo mně blízký v problému, pomohu a nechci peníze vrátit. Ale sám sebe zadlužit kvůli někomu? Ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
5.2.20 17:11

Nepůjčila bych si nikdy pro nikoho cizího, ani rodinu. Rodičum, ségře bych půjčila ze svého, kdybych mohla, ale ne si půjčovat abych mohla půjčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24897
5.2.20 17:15

Půjčky pro Někoho jiného (hlavně mezi kamarády) jsou líheň našich případů - podvody, nesplácení, hádky, konflikty, udání, bitky..
achjo…
chápu ale, že někdy v rodině může nastat situace, kdy sourozenec či dítě vůči rodiči (i naopak) nemá hotovost, ale chce pomoct.. kdyby to byla rozumná částka, tak bych to případně i udělala - ovšem s vědomím, že je to fakt Můj závazek, můj problém… a když mi nepřijde splátka, tak si za to můžu sama…
bohužel peníze dělají v rodině největší peklo, takže pak člověk musí počítat i s touto variantou…
Obecně to prostě není dobrý nápad… Pokud na něco nemám, tak si to holt nekupuju.
Bohužel teorie je šedá a barevný je strom života, může se stát cokoliv.. posoudila bych to prostě až v konkrétní situaci (rozdíl je půjčka na operaci/pokutu/brýle/zdravotní pomůcku/vybavení pro dítě… a rozdíl je půjčka na dovolenou../

Příspěvek upraven 05.02.20 v 17:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.20 17:15

Tak ja mamce urcite vzdycky, ale ona by to po me nikdy v zivote nechtela. A bratr to stejne. :andel:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel