Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tři exekuce? na jaké částky?
není lepší to vyřešit komplexně insolvencí, než si takto podvodně muset nechat posílat své peníze na dětský účet?
výpočet exekučního minima je na každé exekuční kalkulačce, záleží na počtu vyž. osob a výši mateřské/rodičáku, tam zjistíš, zda tvůj příjem (jakýkoliv) podléhá exekuční srážce
případně lze se s exekutorem napřímo domluvit na splátkovém kalendáři
ty jsou ovšem u nich dosti nekonečné a pěkně tučně úročené
lidem s 3 a více exekucemi nad 100 tisíc celkem s průměrnými a nižšími příjmy radím obecně insolvenci jako rozumnější a levnější způsob řešení problému…
Budou ti strhávat peníze.. Nechají ti jen minimum na tebe a děti..
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Mám dotaz. Z prvního vztahu mi po pritelovi zbyla exekuce kterou splacim ja ( jak k tomu došlo je na dyl). Exekuce jsou 3. S nynějším přítelem by jsme chtěli založit rodinu ale chci se zeptat jak je to s tou exekucí při mateřské? Pozastavi se a dá se dal splácet až po mateřské? Nebo mi budou brát mateřskou? Svůj plat z práce si nechávám posílat na dětský účet ( jedno dítě už totiž máme),tam exekuce nemůže, ale přesto mám strach aby mi nesebrali mateřskou. Má s tím někdo zkušenosti? Děkuji
Peněžitá pomoc v mateřství i rodičovský příspěvek patří mezi postižitelné příjmy, takže teoreticky z nich exekuci provést lze. V praxi to záleží na výši, jestli to přesáhne nezabavitelnou částku.
@Lucy75 píše:
Tři exekuce? na jaké částky?
není lepší to vyřešit komplexně insolvencí, než si takto podvodně muset nechat posílat své peníze na dětský účet?
výpočet exekučního minima je na každé exekuční kalkulačce, záleží na počtu vyž. osob a výši mateřské/rodičáku, tam zjistíš, zda tvůj příjem (jakýkoliv) podléhá exekuční srážce
případně lze se s exekutorem napřímo domluvit na splátkovém kalendáři
ty jsou ovšem u nich dosti nekonečné a pěkně tučně úročené
lidem s 3 a více exekucemi nad 100 tisíc celkem s průměrnými a nižšími příjmy radím obecně insolvenci jako rozumnější a levnější způsob řešení problému…
Podvodně? Zákoník práce umožňuje výplatu zasílat na účet třetí osoby, podvodného na tom není nic.
Insolvence taky nemusí být vhodné řešení, pokud teď má nepřednostní pohledávky a překlopilo by se jí to na vyšší srážku. Někdo je kvůli tomu radši o dost déle v exekuci.
Z dotazu mi není jasné, proč nemáte normálně exekuční příkaz přímo na plat. Při nástupu do zaměstnání jste byla povinna uvést všechny exekuce. Tj. buď děláte načerno, nebo jste nesplnila svou zákonnou povinnost a zároveň exekutor nebyl dostatečně pečlivý, aby vypátral, kde pracujete, případně máte s exekutorem domluvený splátkový kalandář, který by asi mohl platit i při mateřské a rodičáku a exekutor proto po dalších příjmech nejde. Každopádně, z PPM i rodičáku se dá normálně srážet (viz zmíněné exekuční kalkulačky) a narozdíl od práce se nedá pobírat načerno. Můj osobní názor-nebylo by lepší vyřešit ty exekuce nebo aspoň jít do oddlužení, než se pustíte do zakládání rodiny?
@bertoldina
podvodného na tom je to, že tento příjem tazatelka tají před exekutorem, takže doporučuji si nastudovat exekuční řád.. např. to, že účastníci řízení (oprávněný a povinný) jsou při provádění exekuce povinni se soudním exekutorem spolupracovat (§ 50 e. ř.), mezi což patří i povinnost uvést pravdivě své příjmy..
Kolik máš celkem ty exekuce? Kamarádka ted taky řešila, měla taky po příteli. Bylo to asi 300tis. A její nynější přítel je teda důvěřivý a asi ji dost miluje, ale vzal si uvěr na sebe. A splatili veškeré exekuce. A ted mají prostě úvěr. Taky spolu čekají mimčo. Dalo by se třeba sepsat něco u notáře. Ale záleži jestli je to částka 150tis, nebo 600tis.
@Lucy75 Nepsala, že by tajila příjem. A to, že si lidi již sraženou mzdu nechávají posílat na účet třetí (ideálně neexekuované
) osoby je běžná praxe a reakce na to, že lze kombinovat srážky ze mzdy s postižením účtu. Proto i ta úprava zákoníku práce - místo toho, aby se konečně zavedly chráněné účty
.
@bertoldina no jasně - určitě splácí exekuci a zbytek si nechává posílat na dětský účet - a proto píše :
Svůj plat z práce si nechávám posílat na dětský účet ( jedno dítě už totiž máme),tam exekuce nemůže ![]()
já tyhle lidi znám důvěrně, dobře, denní styk v práci… většina z nich, co může, tak zatají..
málokdo se k tomu postaví čelem…
tazatelka nic neupřesnila, takže do té doby nemá stejně smysl se zde dohadovat…
možnosti, jak situaci řešit, má uvedeny výše, a kdyby chtěla být poctivá, tak by to už dávno řešila jinak, než dotazem na e-mimino…
@Lucy75 ale ona to uvádí správně. Účetní jí v práci exekuci strhávat může a nechává jí zbytek dle zákona. Když so ho nechá zaslat na svůj účet, k penězům se nedostane, protože je určitě exekutorem zmražený. Proto ho nechává posílat na účet svého dítěte. Není na tom nic nepochopitelného, ani nezákonného. Ona své příjmy tajit nemusí, ale potřebuje konto, kde může s penězi disponovat.
**** @Lucy75 A taky píše - Z prvního vztahu mi po pritelovi zbyla exekucekterou splacim ja.
Já taky pracuju s dlužníky a naprostá většina jich to takhle dělá (zbytek hotovost nebo složenka). Právě proto, že exekutor na cizí účet nemůže (to není úplně pravda, ale to si myslím nemusíme vypisovat, v praxi se to neděje - teda až na ty dětské účty, tam už to prý začínají zase zkoušet). Další věc je, že zrušit svůj účet ještě před exekucí je jediná rozumná věc, co s ním udělat - ty poplatky za účet v exekuci jsou nehorázný.
Míru poctivosti bych do spojitosti s položením dotazu na emimino nedávala, tady se lidi ptají na kde co
Pokud jsem z různých diskuzí pochopila povahu Tvého zaměstnání dobře, tak taky přicházíš do kontaktu jen s částí dlužníků a nemůžeš to zobecňovat, že zatajuje většina. U nás je to naopak.
@Lucy75 podle mě to myslela tak, že ji strhávají nějakou část z výplaty a aby ji nepozastavili účet s penězi, tak si zbytek přeposílá na dětský účet. Na tom nic podvodného není. Exekutor ví, strhává, ale na dětský účet jít nemůže a u účetní ji zabavit peníze též nemůže. Pouze nějakou zabavitelnou část, to nevím kolik činí. Nicméně k dotazu. Z mateřské ti strhávat také bude, i rodičovské. Měla to takhle švagrová a normálně ji strhával.
@Božská Venuše děkuji, přesně takhle jsem to myslela. Nepracují na černo ani nic podobného. exekutor mi částku strhává a zbytek mi jde na dětský účet. Děkuji za odpověď. ![]()
Ahoj všem. Mám dotaz. Z prvního vztahu mi po pritelovi zbyla exekuce kterou splacim ja ( jak k tomu došlo je na dyl). Exekuce jsou 3. S nynějším přítelem by jsme chtěli založit rodinu ale chci se zeptat jak je to s tou exekucí při mateřské? Pozastavi se a dá se dal splácet až po mateřské? Nebo mi budou brát mateřskou? Svůj plat z práce si nechávám posílat na dětský účet ( jedno dítě už totiž máme),tam exekuce nemůže, ale přesto mám strach aby mi nesebrali mateřskou. Má s tím někdo zkušenosti? Děkuji