Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, je mi 24 a mám přítele s DMO (22). Chtěla jsem se zeptat jestli je tu mezi váma nějaká která má taky partnera, přítele či manžela s DMO. Ten můj se bojí že je to dědičné i když všude čtu že není a nechce proto děti (aspoň zatím). ![]()
Příčiny DMO jsou prenatální (před narozením), perinatální (během porodu) a postnatální (vzniklé nějaký čas po narození). Takže nějaké genetické příčiny být mohou (část příčin prenatálních), ale většina příčin bude asi jinde. O nějakém genetickém onemocnění, které se pojí s tímto postižením by přítel asi už věděl, takže buď není plně informován nebo to používá třeba jako výmluvu.
@Nuníček píše:
Příčiny DMO jsou prenatální (před narozením), perinatální (během porodu) a postnatální (vzniklé nějaký čas po narození). Takže nějaké genetické příčiny být mohou (část příčin prenatálních), ale většina příčin bude asi jinde. O nějakém genetickém onemocnění, které se pojí s tímto postižením by přítel asi už věděl, takže buď není plně informován nebo to používá třeba jako výmluvu.
Nevím, to mě taky napadlo.. s tou vymluvou.
Ahoj, ja mam synovce s DMO, co jsem tak kdysi hledala, tak to dedicne neni, jemu se to teda stalo pri porodu…nemel dostatek kysliku, nedali ho vcas do inkubatoru, narodil si ne 7dmi mesicich…
A jinak jsem nasla toto :
Dětská mozková obrna jako taková dědičná není. Klinický obraz DMO se rozvíjí na základě neprogresivního poškození nezralého mozku. Toto poškození může být různé příčiny. V užším smyslu se jedná především o faktory, které se uplatňují v době těhotenství, kolem porodu a časně po porodu, jako např. infekční onemocnění matky v průběhu těhotenství, předčasný porod, hypoxie plodu v době před porodem a v průběhu porodu, těžká infekce novorozence v poporodním období apod. Jsou to tedy faktory, které působí jednorázově a nejsou dědičné. Pod diagnózou DMO jsou však někdy nesprávně vedeni i pacienti s nejasným neurologickým onemocněním, může se jednat o nerozpoznané neurometabolické nebo neurodegenerativní onemocnění, které genetickou vazbu mít může. Je třeba se domluvit se svým neurologem, na jakém základě Vám byla diagnóza DMO stanovena a zda je tato diagnóza opravdu správná.
@Hanka79 píše:
Ahoj, ja mam synovce s DMO, co jsem tak kdysi hledala, tak to dedicne neni, jemu se to teda stalo pri porodu…nemel dostatek kysliku, nedali ho vcas do inkubatoru, narodil si ne 7dmi mesicich…A jinak jsem nasla toto :
Dětská mozková obrna jako taková dědičná není. Klinický obraz DMO se rozvíjí na základě neprogresivního poškození nezralého mozku. Toto poškození může být různé příčiny. V užším smyslu se jedná především o faktory, které se uplatňují v době těhotenství, kolem porodu a časně po porodu, jako např. infekční onemocnění matky v průběhu těhotenství, předčasný porod, hypoxie plodu v době před porodem a v průběhu porodu, těžká infekce novorozence v poporodním období apod. Jsou to tedy faktory, které působí jednorázově a nejsou dědičné. Pod diagnózou DMO jsou však někdy nesprávně vedeni i pacienti s nejasným neurologickým onemocněním, může se jednat o nerozpoznané neurometabolické nebo neurodegenerativní onemocnění, které genetickou vazbu mít může. Je třeba se domluvit se svým neurologem, na jakém základě Vám byla diagnóza DMO stanovena a zda je tato diagnóza opravdu správná.
Příteli také při porodu. Jinak moc děkuji za info. ![]()
@Nuggetka Tak jestli pri porodu, tak bych se dedicnosti vazne nebala, pac jako plod i miminko byl tedy v poradku…stejne jako muj synovec, do posledni chvile byl taky v poradku, ale nastesti to neni tak hrozny a je to sikovnej kluk ![]()
Mám kamarádku jejíž manžel má DMO a má s ním 2 zdravé děti. V jeho případě nastal problém při porodu.
Omlouvám se za anonym…
@Anonymní píše:
Mám kamarádku jejíž manžel má DMO a má s ním 2 zdravé děti. V jeho případě nastal problém při porodu.
Omlouvám se za anonym…
Nevadí, děkuju, ráda to slyším ![]()
Já mám taky DMO, narodila jsem se předčasně v 7. něsáci. Pokud přátel nemá jiný problém, dědičnosti bych se nebála.
Nuggetka a Anonymní - jaké vystudovali manžel kamarádky a přítel školy? Jezdí někam do lázní?
Já mám gymnázium, a bakaláře na vysoké sociálně-správní.
@Jana Martinková Pritel ma vyucak calounika a do lazni uz nejezdi. Ale dela jakoukoliv praci jen nezvlada dlouho stat a moc toho neujde.
Tak to je dobré. Já mám kromě DMO ješttě oční vadu a Aspergerův syndrom.
Vůbec bych se nebála mít děti, genetická zátěž je minimální.
Mám dmo, je mi 40 jsem spec. pedagog, takže ti fakt muzu rict, že to dedicné není, pokud pritel nemá jeste neco dalsiho o cem nepises, mozná se boji zodpovednosti, má strach, že peci o dite tebe na materské nezvladne…, bylo by dobré vylozit karty na stul a rict si pravdu