Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mno, já mám 4 děti, nejstaršímu skoro 9 a nejmladšímu necelé 3 roky.
Učím je doma, takže běžný pracovní den, po snídani a zubech udělají oba starší školu, většinou sami, a já dělám úkoly s předškolákem. Nejmladší si hraje. Připravím rychle oběd a jdeme ven (to je tak 10 hodin), bereme odrážedla a kola, hrajeme badminton…
Po obědě mají starší většinou online hodinu angličtiny. To s mladšími zalezu do ložnice a pustím pohádku. Když AJ není, jde se rovnou na polední klid. Starší mohli hrát na PC, ale teď už to budu omezovat. Takže pustím pohádku, s nejmladším zalezu do postele a spíme.
Odpoledne je většinou sportovní kroužek, chodí všichni. Když ne, jdeme na hřiště, je tam spousta dětí. Pokud mají kroužek jen starší, odvedu je já, zbytek pohlídá babi a po práci je převezme manžel a jdou ven.
A vzhledem k tomu, že naše děti nepotřebují od školy odpočinek, děláme to tak i přes prázdniny. Jen teda to občas bývá náročné v tom, že starší děti mají přes půlku prázdnin naplánované příměstské tábory. Ale to kdyžtak ráno vykryje babi.
Teď zkoušíme chůvu na hlidacky.cz že by je v sobotu ty 3 starší vzala do jump arény, nejmladšího by pohlídala babi, a my bysme s manželem měli jeden den v týdnu klid.
Já mám děti 2, 5 a 9 let. Během roku je to takový neustálý shon, ráno vodim do školky a školy, dopoledne se placam s nejmladší doma, uklidime, uvaříme a na poledne jdu zas starší stáhnout ze školky a školy. Pak se najime, uděláme ukoly a odpoledne buď razime někam ven, nebo jdeme na kroužky
k večeru pak přijde manžel, predam děti a jdu běhat
s manželem mame spolu jen večery a víkendy většinou jezdíme po vyletech, hlídání nemáme prakticky žádné.
Přes školní rok to byla jízda. Kroužky 2× týdně, odvádět a vyzvedávat do/z MŠ a ZŠ ( později dítě do ZŠ už docházelo kus cesty samo ). Večer jsme měli, až když děti usly. Babičky jsme na pomoc neměli. O víkendu péče o zahradu, protože manžel byl konečně doma a 1 den výlet- to se snažíme držet pořád.
Na sebe čas 0 nula prd.
Ale jednu dobu jsme často chodily ven na písek a nebo výlety s kamarádkami, i bez chlapů:) a 1× v týdnu jsem dopoledne chodila do práce ( dítě sebou ). K tomu takové ty věci jako logopedie, úkoly, nemoce. Člověk se nenudil ![]()
Máme více variant všedních dni
taková ta klasika je, ze jsme doma, ráno já mám chvíli klid, než se nejmladší probudí (starší se vypravuje do školy sam), tak zapnu pračky, udělám něco s myckou, zehlim, dam si kafco a něco k tomu. Pak se vzbudi, tak je obstaram, snídaně, hygiena, prevlect. Pak si hrajeme doma, děláme si takovou “skolku”, nebo jdeme na chvilku ven. Kolem 11 jdu do kuchyně a uvarim obed, pak ho snime, přijde na nej i starší ze školy, pak máme chvilku volno a odpoledne děláme nějaké práce po dome nebo jdeme na zahradu, kolem třetí je svacina, já mám zase kafe a pak už jdu vymyslet co k večeři.
Často to ale vypadá během školního roku tak, ze v 6:10 vstávám, nachystam děti a vše pro ne a jedem pak bud na kroužky, nebo nějakou jinou aktivitu vlakem spolecne s manželem, který jezdi v tu dobu do práce. To jsme pak venku minimálně cele dopoledne, nebo dokonce někdy i cely
a přijede za námi i starší po škole, přičemž se opět vracíme vlakem spolu s manželem večer z práce.
Takže tyhle dva programy se nám tak nějak pravidelne střídají, bud jsme někde venku úplně pryc a tam se stopro věnuji dětem, nebo jsme doma a uděláme si nějakou malou aktivitu a jinak spíše pracujeme v domácnosti a kolem domu, protože těch dni, kdy jsme doma a muzem něco udělat, zase už není tak moc ![]()
Kdyz jsme venku hodně, stane se, ze jeden den už pak odpadnu a nechce se mi dělat v domácnosti nic, tak proste dlouho spime a pak koukame na televizi, odpocivame, valime se na terase a tak
pak se dokoupit něco malo udelat až odpoledne
to je třetí varianta, ale ta nastává jen nepravidelně.
Ahoj,
Chtěla bych si představit jeden ukázkový běžný všední den s tou vší logistikou plus co třeba děláte jako rodina a jestli pak relaxujete vy osobně třeba večer s manželem nebo knihou nebo jak se nakopnete zase na další všední den
A potom jak trávíte třeba sobotu, co podniknete v seskupení miminko až školák jako rodina. A celkově, kdy třeba uklízíte, kdy máte čas s manželem, jak vše kloubíte. Případně nějaké vychytávky, co vám pomohly ušetřit čas a energii
Kromě babiček, ty moc nemáme 

poprosím maminky 3 dětí na RD, ideálně kdy jedno je miminko a nejstarší už ve škole, abyste mi napsaly, jak vypadají vaše běžné dny, všední den a pak třeba víkendový den
Moc děkuju