Do Bulharska autem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15811
29.5.15 08:11

@kajunka my vyjízdíme ráno kolem páte a minulý rok jsme ve tři ráno byli v Burgasu na OMV, to se ale hodně dařilo 8) My jsme tedy byli malinko ve stresu, když z každé strany stálo auto od nás „vzdálené“ 5cm, byli jsme fakt jak sardinky. Tak proto letos nazpět změna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3481
18.6.15 23:06

Ahoj, neplánuje někdo cestu autem do Bulharska začátkem srpna? Uvažujeme, že bychom jeli (2 dospělí a 2 děti). Rádi bychom cestu propojili ještě s dalším autem, přeci jen je to jistější, klidnější, bezpečnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
4.8.15 22:39

Holky, můžu poprosit kdo jste už letos byl autem v Bulharsku. Poznatky, trasa prostě vše důležité:)Vyrážíme 15.8 směr Kiten. Jedeme poprvé a stále váháme jestli přes Rumuny nebo Srbsko. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
11.8.15 10:59

@e.v.a. Ahojky, tak co, jeli jste? Jaká byla cesta? „Povídej, povídej“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3481
11.8.15 15:24

@vercadr @pvmr Ahoj holky, do Bulharska jsme jeli :-) Bylo moc fajn, zkopíruji sem článek, co napsal můj manžel na jedny stránky ;-)

Zdravím tímto všechny příznivce Bulharska a děkuji za všechny komentáře, které mi pomohly při letošní první cestě autem. Proto jsem se rozhodl, že přidám i já pár informací hlavně pro ty, kteří se do Bulharska teprve chystají nebo budou taky cestovat poprvé. My jsme rodina se dvěma menšími dětmi, bydlíme kousek od Ostravy a cestu autem jsme se rozhodli jet v úterý ráno –odjezd 10.hod, cesta přes Makov, Bratislava, Budapešť, Horgoš, Bělehrad, Kalotina, Sofie, Bourgas, Černomorec. Cesta bez jakéhokoliv delšího čekání na hranicích (vše do 10 min), přespání na pumpě za Sofií – taky úplná pohoda a v noci klid, pár turků a dalších cestovatelů, já spal vedle auta pod spacákem, manželka s děckama v autě, máme starší vw passat kombi, takže po sklopení sedadel pohoda, ráno snídaně a v poledne u moře. Eura, která jsem měl na pobyt (od známého za kurz 27Kč) jsme vyměnil v bance v Černomorci, nutno dodat, že díky známosti pána, u kterého jsme bydleli 1 euro – 1,95lev. Pozor na směnárny, třeba na hranicích Bulharska měli na tabuli ve směnárně kurz 1 euro – 1,9500, ale při poptání bychom dostali pouze 1,900 lev!!! Ubytování jsme měli v apartmánu s kuchyní, obývákem s dvěma manželskými postelemi, televize, která naladila ČT24 ,koupelna, záchod, wifi – cena pro nás všechny 25 euro / noc. Když jsme se procházeli po městě, tak mnoho lidí nabízejících ubytování čeká během celého dne u autobusového nádraží s cedulkami a nabízí volné pokoje- dá se sehnat i kolem 20euro za rodinu, samozřejmě záleží na budově, vzdálenosti od moře, vybavení i postoji majitelů. Obecně platí, že čím delší dobu bydlíte, tím levnější cenu vyjednáte, Čechy, Rusy, Slováky moc rádi ubytují, neboť samotní Bulhaři jezdí na výrazně kratší dovolené. V okolí Černomorce se nachází 3 pláže. Městská, to je ta, na kterou jsme chodili i my, má slunečníky za poplatek, dále prostory bez poplatků i část pláže, která slouží spíše nudistům a je bez dozoru plavčíků. Pak je pláž Gradina, to je největší a nejširší pláž s nejjemnějším pískem, má celkem 2 km, ale je vzdálenejší od centra Černomorce. Poslední pláž je tzv. černá, kde kempuji rodiny s přívěsy, stany – je bez poplatků a není hlídaná ani čištěná. Co se jídla a stravování týká, tak zde najdete mnoho marketů a obchůdku pro nákup potravin, stánky s rychlým občerstvením – kebab, pizza, palačinky a množství restaurací. Pro ty, kteří chtějí znát přibližnou cenovou hladinu: levné ovoce- nektarinky2lev, broskve 1,5-2lev, melouny0,5-0,7lev, chléb 0,7lev, palačinky2-2,5lev, pizza trojúhelník 2lev, nanuky 0,5-2lev, saláty šopský, řecký v restauracích okolo 4-5lev, celá pizza 6-8lev, pivo čepované 2lev, balená voda 11l 3lev. Samozřejmě záleží, jestli nakupujete na hlavní promenádě nebo v marketech v bočních uličkách, kde jsou ceny nižší. Z Černomorce domů jsme vyjeli v úterý v 9.hod, jeli jsme totožnou cestou, doma jsme byli v 6.hod ráno ve středu, tentokrát bez přespání. Manželka odřídila cestu přes Srbsko, což řidiči pomůže, může odreagovat nebo zabavit děti v autě. Přestávky jsme dělali co zhruba 2-3hod, na čerpacích stanicích s malým občerstvením a vyblbnutím na průlezkách, houpačkách. Většina stanic na slušné úrovni. Jelikož mám auto na naftu, uvedu Vám zde i ceny v jednotlivých zemích. Já natankoval plnou nádrž na TANK ONO v Mošnově, Slovensku a hlavně Maďarsku jsem se vyhnul kvůli vyšší ceně. Pak tankování v Srbsku- stanice NIS petrol, LUK, OMW – ceny diesel 146, euro diesel 150 srbských dinárů. V Bulharsku stanice LUK, OMW, EKO, Shell -ceny diesel 2,33 lev, evro diesel 2,53lev. Rozhodl jsem se, že pojedu po dálnici přes Slovensko, když jsem se podíval na dopravní info o našich dálnicích a navíc nevlastním i dálniční známku, bylo rozhodnuto a udělal jsem dobře. Cena známek a polatků: Slovensko měsíční 14 euro, Maďarsko-koupě přes internet (zadáte email a vaše SPZ auta a mailem Vám dojde potvrzení, které vezmete s sebou, nic nelepíte, kontrolují to kamery na dálnici, stránka
https://www.virpay.hu/index-en.htm),
v Srbsku jsou mýtné brány, cena (6,5 euro Bělehrad-Niš, 2 euro Bělehrad-Novi Sad, Novi Sad-Subotica 3euro). V Bulharsku jsem koupil týdenní známku – 5 euro nebo 10 lev), 2 týdenní známky vyjdou levněji než 1 měsíční. Celková cena nafty na cestu tam i zpět 6500Kč (průměrná spotřeba 6,1l, klimatizace puštěná během celé cesty), s poplatky 8400 Kč. Nevím, jestli to tady psát, protože to je každého rozhodnutí, ale já uzavřel cestovní pojištění pro celou rodinu u Uniqua za 800 Kč (vyšla mi při srovnání a výši léčebných limitů včetně pojištění zodpovědnosti nejlépe), auto jsem si pojistil krátkodobým pojištěním proti krádeži a navíc asistence pohoda u ČP, vyšlo to na 800Kč- měl jsem klidnější spaní, kdyby se náhodou s autem cokoliv stalo, protože jsme jeli sami a nemohli jsme se spolehnout na cizí pomoc. Jestli můžu dát jedno doporučení, tak opatrně v Srbsku, tam jsou docela drahé pokuty za překročení rychlosti, Maďarské policisty jsme nepotkali, v Bulharsku taky ne, ale Ti jsou dle diskuzí i povídaček známých dobře úplatní, ale těžko říct, nemám zkušenost. Slováci byli vidět hned u hranic na tranzitech měli radary a pak radary používali na dálnicích, kde bylo omezení rychlosti na 60Km/hod. Tak dejte bacha, ať se Vám pak dovolená zbytečně neprodraží, je jsem se řídil tím, že přijet o hodinu později nevadí, hlavně neutavit auto a neplatit pokuty Všem Vám, kteří se právě chystáte nebo třeba v budoucnosti, přeji hezkou a pohodovou cestu a věřím, že se Vám Bulharsko zalíbí stejně jako nám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
11.8.15 17:56

@e.v.a. jééé to jsem četla :D Takže super, že jste cestu zvládli a pobyt líbil :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
11.8.15 23:11

Jééé, já taky četla a myslím na dvou forech:):)Moc děkuji za super infa. Doufám, že to taky zvládneme. Začínám mít čím dál víc strach:):)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3481
12.8.15 10:18

@pvmr @vercadr holky, take jsem mela porad obavy, jestli to zvládneme, ale opravdu me to prijemne překvapilo. Pro děti jsem mela půjčené přenosné dvd a tablet, ale take jsem hodne využila takove mazaci kartičky s úkoly, zpívali jsme a nejlepsi bylo, kdyz oba usnuli :-D a samozřejmostí je zásoba sušenek, kukuricnych a ryzovych chlebicku a vody :-) na benzínových pumpach se děti vyblbly na klouzackach, daly si nějaký nanuk a byly spokojene :-) jinak manžel doporučuje si maďarskou vinetu koupit pres internet, byla tam na ne na hranicich docela řada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
12.8.15 10:31

@e.v.a. Jj, když děti usnou je nejlíp :D My už autem jedem po třetí, takže to docela známe, jen ty hranice Maďarsko/Srbsko a naopak, z toho máme obavy :think: Navíc se budeme vracet poslední víkend prázdnin, to bude asi mazec :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí