Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dotaz v nadpisu - dá se jet do Chorvatska autem na občanku bez problémů? Jede s námi mamka a teď zjistila, že mám propadlý pas. Rychlopas za 1.500,– se jí moc dělat nechce. Volali jsme na konzulát a podle nich je to v pohodě. Máte s tím někdo zkušenost, jestli skutečně neprudí? Díky
Já bydlím v chorvatsku naši se za mnou vydali letadlem s občankou a nepustili je do letadla
pak dorazili busem a v poho. Ptala jsem se na to na ambasádě a tam mi řekli že podle českých zákonů se oficialně do chorvatska na občanku nesmí akorát pokud jedeš busem nebo autem tak se nepotkáš s českými celníky takže projedeš ale překračuješ zákon
@mikky píše:
Já bydlím v chorvatsku naši se za mnou vydali letadlem s občankou a nepustili je do letadlapak dorazili busem a v poho. Ptala jsem se na to na ambasádě a tam mi řekli že podle českých zákonů se oficialně do chorvatska na občanku nesmí akorát pokud jedeš busem nebo autem tak se nepotkáš s českými celníky takže projedeš ale překračuješ zákon
Co s tím mají čeští celníci co společného? Mezi ČR a Chorvatskem je nepsaná dohoda, kdy Chorvatsko umožňuje vtup do své země obyvatelům ČR na OP. Ale je to chorvatská záležitost, ne naše. Letadlem vždy jedině s pasem.
Manžel jel teď s kamarády autem, někteří jeli na občanku a bez problémů.
S letaldem to vím, to nám řekli i na tom konzulátu, že do letadla na občanku ne, ale autem by to mělo být v pohodě. Tak to jsem ráda, že to snad jde.
Autem a busem je to v pohodě, protože Chorvaté umožňují vstup Čechů na OP. Z ČR vyjedeš v pohodě, nikdo nezkoumá, kam jedeš, celnicí neprocházíš a pro Chorvatsko platí výše uvedené. Letecky ovšem nevycestuješ, protože tam je destinace jasně daná a přes českou celnici neprojdeš, protože pro vstup do HR musíš mít z hlediska českých zákonů pas. Takhle to bylo vysvětlované v telce, snad interpretuji správně správné
.
Dnes vyráží kamarádka do Chorvatska busem a také jen na OB
,ale jestli jedeěš s prckem, tak určitě víš, že ten pas mít musí že?!
Užíjte si to
.Marcela
Dnes vyráží kamarádka do Chorvatska busem a také jen na OB
,ale jestli jedeěš s prckem, tak určitě víš, že ten pas mít musí že?!
Užíjte si to
.Marcela
Do Chorvat na OP. OMLOUVÁM SE ZA CHYBU, ALE NEVÍM JAK TO SMAZAT
MARCELA
Vrátila jsem se z Chorvatska před měsícem a jen s OP. Jeli jsme klasicky ČR-Německo-Rakousko-Slovinsko-Chorvatsko
Pritel jel taky do Chorvatska na obcanku… nemel problem, ale potom jsme jeli na vylet pres Cernou Horu (myslim) a to mel problem, nakonec nas pustili, ale zvatlali…
My jeli autem a taky úplně v pohodě, jen se obrňte trochou trpělivostí pokud má mamča novou občanku - já měla už tu menší jak kreditku a museli jsme vysvětlovat co to mám, že to ještě neviděli…
@Kordules píše:
My jeli autem a taky úplně v pohodě, jen se obrňte trochou trpělivostí pokud má mamča novou občanku - já měla už tu menší jak kreditku a museli jsme vysvětlovat co to mám, že to ještě neviděli…
No, tak ted uz to videli u Tebe, tak nebude problem ![]()