Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
ahoj chtěla jsem se zeptat do kolika let, kil, nebo věku musí mít dítě podsedák podle čeho se to určuje? kdy může jezdit jen normálně připoután
36kg nebo 150 cm… myslím ještě 12 let je tam možnost (ale soustředila bych se na tu výšku a váhu hlavně).
Podsedák snad jen pro děti, co jim chybí fakt kousíček a nevejdou se jim ramena do normální autosedačky 15-36kg.
Co nejdéle, dokud dítě není tak velké, že už pásy lze správně zapnout… A celá autosedačka je vždycky lepší než podsedák, protože má i boční ochranu, která je důležitá. Podsedák je jen taková nouze…
Tak to bych měla autosedačku ještě v osmé třídě. ![]()
Příspěvek upraven 24.10.14 v 16:54
tezi píše:
Sedačku musí mít dítě do 36kg nebo 150cm
Jojo, nebo do 18 let ![]()
tezi píše:
Sedačku musí mít dítě do 36kg nebo 150cm
Přesně tak. Ten věk 12 let už v pravidlech není. Můj nejstarší má 11, má 50kg a skoro 160cm. Nedovedu si představit jak bych ho rvala do autosedačky, kdyby to mělo být do 12 let.
![]()
Anabellka píše:tezi píše:Přesně tak. Ten věk 12 let už v pravidlech není. Můj nejstarší má 11, má 50kg a skoro 160cm. Nedovedu si představit jak bych ho rvala do autosedačky, kdyby to mělo být do 12 let.
Sedačku musí mít dítě do 36kg nebo 150cm![]()
![]()
Já myslela buď 36kg, nebo 150cm, nebo 12 let.
Jinak by autosedačku musela mít i moje babi ![]()
Ale fakt důležitá je podle mě ta výška. Někdo třeba má těch 36kg, ale je malinký a pak by se škrtil na pásu… ![]()
Pipet píše:Anabellka píše:tezi píše:Přesně tak. Ten věk 12 let už v pravidlech není. Můj nejstarší má 11, má 50kg a skoro 160cm. Nedovedu si představit jak bych ho rvala do autosedačky, kdyby to mělo být do 12 let.
Sedačku musí mít dítě do 36kg nebo 150cm![]()
![]()
Já myslela buď 36kg, nebo 150cm, nebo 12 let.
Ale fakt důležitá je podle mě ta výška. Někdo třeba má těch 36kg, ale je malinký a pak by se škrtil na pásu…
Jinak by autosedačku musela mít i moje babi
Věk tam taky je - 18 let
takže dospělí už autosedačku mít nemusí, i když příslušné parametry nesplňuje. Nevím jestli je to tam řečeno přímo, nebo je tam uvedeno „dítě“ což už člověk od 18 není.
dle pravidel silničního provozu, musí osoba mladší 18ti let použít dětský zádržný systém( autosedačku) dokud nedosáhne 150cm nebo 36kg, dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům,
Současný zákon povinnost dítěte jezdit v autě v dětské autosedačce nijak neváže na jeho věk (neplatí tedy často tradovaný omyl, že je povinná do 12 let věku dítěte a od tohoto věku výše ji používat nemusí). Dětská autosedačka je pro dítě povinná, je-li menší než 150 cm nebo váží méně než 36 kg. Jakmile dosáhne jednoho z těchto parametrů, zákonná povinnost užití sedačky ve vozidle pro něj končí.