Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bojujem s tím pořád. Nejlepší je ho utahat… Pokud mi neusne do dejme tomu tří hodin, snažím se ho udržet vzhůru a spát nedat, ale už se mi stalo, že sám usnul třeba v pět hodin při hraní ![]()
Sice máš dítko starší o dva roky, ale ve školce pak taky musí spát ![]()
Nase Ema zrovna spi
,je po nemoci a ma to rozhazeny..takze nepocitam s klidnym vecerem
Vetsinou uz spat nechodi..kdyz ma potrebu spat,spi a vecer jde pozdeji.Kdyz po obede nespi,jde klidne uz v sedm hodin.
¨Tak náš malej už nějakou dobu nespí odpoledne… Neřeším to, nutit ho nebudu…
Já ve školce třeba nikdy nespala… ![]()
Tak když nechce spát, ať aspoň odpočívá. A. spát nemusí, když nechce, ale ležet ano. Ve školce taky po obědě všichni leží a buď spí, nebo odpočívají (mají u sebe nějakou malou hračku). Doma to samé. Někdy usne a spí třeba dvě hodiny, někdy ne, ale hodinu v posteli být musí. Když občas povolím a ukecá mě, tak je pak později odpoledne protivná i sama sobě, brzo je unavená.
Já mám doma tříleťačku, doma mi už odpoledne nespává skoro rok. Ale jen co v zimě nastoupila do školky, tak tam od prvního dne, co tam byla i na odpoledne, tak spí
Večer je to pak takové krušnější, úspěch je, když usne do devíti. A přes víkend doma zase odpoledne nespí, prostě si to nechává jen na tu školku. Ale určo je to hodně individuální, každé dítko je jiné ![]()
Ahoj, mám doma sice osmiletého rošťáka, ale spaní odpoledne si pamatuju a spával do 4 let denně a pak tak 3 dny ano dvě ne. Myslím, že je to hodně individuální, ale pokud je dítě v 5 odpoledne „na zabití“ tak bych ještě spaní úplně nerušila.
Dcera (4 roky) má zavedený polední klid. Po obědě odchází do pokojíčku, do postýlky, může si tam vzít panenku a knížku, a odpočívá. Někdy usne, někdy ne, ale 1-1,5 hodiny je prostě v klidu. Máme to tak už hoooodně dlouho, od dvou let určitě.
Tak my budeme mít teprv 20 měsíců, ale spát chodíme plus mínus po obědě a když se spát nejde, tak usíní třeba dřív, včera lehla už v 18h a spala krásně až do 9h ráno
Ale zatím se spí v postýlce, kde jsou tyčky,ale jak ji budu dávat do velké postele, tak mám z toho, abych řekla pravdu, docela hrůzu ![]()
předpokládám, že malá ještě do školky nechodí …
ale asi vzhledem k věku brzo bude, tam je přece spaní běžné, tak bych ji pomaličku na tento režim směrovala
náš syn (4,5 roku) už taky před nástupem do školky prakticky po obědě nespával a míval krizi někdy kolem páté, když náhodou usnul, tak pak vydržel do půlnoci ![]()
s nástupem školky začal spát po obědě pravidelně (je teda pravda, že někdy neusne, ale je to tak jednou za 14 dní), i když nespí, tak se snažím dodržet „odpolední klid“ tak, jak mají ve školce (spí 12,30 - 14,15) a je pravda, že opravdu usíná po půl jedné …
Ahoj, přesně tohle jsme řešili, když bylo dceři 1,5 roku. Po obědě usínala čím dál později a když už usínala kolem 15 nebo 16 hodiny a pak nám do 23hodin skákala po hlavě, tak jsme odpolední spaní zrušili a od té doby přes den vůbec nespí
A i když už vytuhla třeba v autě, tak jsme ji nachávali aspoň 4 hodiny vzhůru, jinak nemělo uspávání absolutně cenu
Po obědě do postele nemusí, většinou si pustíme pohádku ![]()
dávala jsem spát děti hned po obědě tak na dvě hodky asi v 12.30 a holka mi chodila spát až do první třídy a s klukem praktikuji to samé budou mu 3 a stále to funguje.
Chodi mi spat pravidelne, tak kolem 12-13h, jak to vyjde, snazim se pravidelne.
Az na 2 vyjimky mi usne hned, proste lehne a spi (narozdil od vecera
)
Dokud chce a usne, tak ho davam, pro me je to teda odpocinek taky ![]()
Pokud by nespal, tak ho do pokojicku zaslu i tak, odpocivat, muze si treba vzit hracky nebo poslouchat pohadku na CD, ale proste lezet…
Pro me to nema vyznam, aby nespal, protoze i kdyz nejde, tak je protivnej a vydrzi i do 21h ![]()
Tak ja budu asi za exota-
Syn chodil spat do 5 let a par mesicu po obede- ve skolce uz jen obcas odpocivaji, jinak neco delaji- predskolak
Dcery chodi pravidelne kazdy den ve 12 a doufam, ze taky budou do 5 let
Jinak s vecernim spanim neni problem, jdou v 19.30 a usinaji sami do pul hodiny
Naše malá cca od roku a půl přes den nespí vůbec. Zjistila jsem totiž že jakmile mi usnula déle jak po obědě tak večer byla bojovka a chodila spát až v 10 -11 hod…
Pokud spala kolem té 11 a max hodinu, hodinu a půl tak to šlo, jenže dost těžko se mi vedlo ji uspávat kolem té 11, takže jsme spaní po poradě s dr. odbourali. Malá je v pohodě v 19 hod ji uložíme a máme klid
ahoj mam skoro 4letou dceru ktere se odpoledne moc chodit spat us nechce ale tak kolem 4/5h.. je dost protivna ale zase v tu hodinu ji nemuzu dat spat protoze spi pomnerne dost dloho 2 as 3 hodinky a to znamena ze bych sni musela byt dlouho vzhuru .. davate jeste deticky spat? v kolik hodin? a jak resite kdys vam ditko usne pozde?