Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, můj 18měsíční Kubíček snad ještě nespal a neusínal bez problémů,zkoušeli jsme snad všechno ale dneska mě napadlo, jestli by už nebyl čas na to, abych mu začala číst pohádku na dobrou noc…máte s tím nějaká zkušenosti?
v tomhle věku jsme klárce spíš četli říkanky a ukazovali si v obrázkové knížce. kalsické pohádky na dobrou noc začala vnímat a chápat tak kolem 2,5 let…
Jak myslíš, zkušenosti. Jsou děti, které mají rády své pravidelné rituály. Pohádka to v pohodě může být, pokud dítě udrží pozornost..Krátké veršované pohádky pro děti - Kuřátko a obilí, Perníková chaloupka, Paleček, Princeznička na bále, už může vstřebat, co se týče obsahu. Dlouhý text nevstřebá, ale některé maminky čtou od miminka, aby děti slyšely mluvené slovo..
Já dětem čtu hodně, když nemůžu číst, pouštím CD s kvalitně namluvenými pohádkami - Jiřina Bohdalová, Libuše Havelková..
Staršímu jsem začala číst později, právě kolem 18. měsíců, krátké veršíky, lidové dětské říkanky, právě tyto veršované pohádky. Ale četli jsme během dne několikrát, při chvilkách, ne vyloženě před spaním. My jsme měli rituály jiné a ty nám vyhovovaly..
Mladší dcerka je pozornější, začala jsem jí číst velmi brzy, ty veršíky, říkanky, už před dosažením prvního roku a kolem 15 měsíců už vstřebala i obsah..Navíc, ona vydrží a vydržela vždy velmi dlouho prohlížet knížky a podle nich si sama „číst“..Má fantazii..
Před spaním čtu oběma dětem společně až teď - na střídačku si vybírají, co kdo ze které knížky čte..Během dne individuálně, protože každého přece jen baví něco jiného..
Pokud se ptáš vyloženě na rituál, ano, můžete to vyzkoušet..
záleží na tom, jak mluví a rozumí.
Mýho dvouleťáka pohádky neberou, zkrátka proto, že neví, o co jde, ale jsou děti mnohem mladší, co dávno mluví jak kniha. U nás byprošlo maximálně něco s hodně obrázky a citoslovci.
Což takhle zazpívat? Děti mají zpěv rády a je jim úplně fuk, že je to falešně ![]()
Jinak syn přes rok usínal celkem dobře, poslední dobou to ale začíná být trochu napínavější, různě si vymýšlí, že ještě potřebuje čurat, má hlad, žízeň a hlavně se sáčkuje k nám do postele
Tak si s ním lehnu do naší postele, on mi ukazuje a pojmenovává části obličeje, dělá „vařila myšička kašičku“, máme zhasnuto a když začne vypadat unaveně, tak ho teprve lifruju do postýlky.
Zkus, je to asi jak píše Jana206. Můj prcek (18 měs.) má knížky rád, ale jen obrázky, nadšeně ukazuje, co řeknu, popisujeme obrázky, případně čteme veršíky u obrázků, ale číst a poslouchat jen písmenka, když nemůže píchat prstem do obrázků, ho neba
Případně vydrží na mluvené krátké veršované pohádky typu Kuřátko a obilí sedět na klíně a pozoruje tvář a pusu.
Taky neusne bez asistence, má svůj rituál, který zahrnuje zpívání Rozvíjej se poupátko ![]()
Co se týče mluvení a rozumnění, to taky nemusí být pravidlem..
Starší mluvil už před druhým rokem jako kniha, ve větách a logických souvislostech, přesto ho nebavilo čtení, neudržel u toho pozornost, chtěl raději kopat do míče..Zvládl jen dvojveršové říkanky..
Mladší naopak dlouho nemluvila, do teď patle a není jí pořádně rozumnět, ale pohádky rozumněla, vždy ukázala, co jsem potřebovala, vlastní nesrozumitelnou hantilkou si v těch knížkách „četla“..
Sama si nosila knížky, že si budeme číst, vydržela nad tím dlouho..
Teď už samozdřejmě přesto, že má horší výslovnost, umí spoustu těch básniček nazpaměť - např. Princezničku na bále, mravenečka..Problém je, že přednáší jen doma, všude jinde se stydí…
no my máme jako rituál koupání, večeři, dřív jsem mu zpívala, ale to už si začal z toho dělat dobrý den…já jsem mu zpívala od narození a holt ho to asi omrzelo, takže mu vždycky pustím hvězdičku od Fisher price s příjemnou hudbou a usne u toho. Co se týče toho, jak vnímá knížku, tak jsem mu četla už od miminka, dokud ještě nechodil, tak seděl a poslouchal, pak už mi utíkal a mně přestalo bavit za ním chodit s knížkou…teď když mu přes den čtu říkanky, tak moc nevydrží, spíš si rád prohlíží obrázky, ukazuje a ptá se co to je a opakuje po mně…když mu zpívám, tak tancuje
to čtení je asi myšleno mimo postýlku?
já malé říkám pohádky asi Od 19 měsíců, do té doby jí hrál usínáček Dino.. jinak říkám pořád dokola O koblížkovi, červenou Karlulku, O kuzlátkách, Perníkovou chaloupku, Sněhurku nebo vymýšlím.. nespí mi přes den, takže večer to hltá a usíná u toho.. ale kdybych četla z knížky, tak by chtěla prohlížet a nechtěla by spát, takže za mě říkat pohádky,ale bez knížek, ať to dítě neruší.. pokud je to za účelem uspání..
Nedávno jsem s pohádkami na dobrou noc začala, ale na uspávání to rozhodně nefunguje
Beru to spíš tak, že dceři podvědomě rozšiřuju slovní zásobu a zvykám ji na nový rituál.
U nás podobný - od mimina písničky, zhruba od 18 měsíců povídání o tom, co jsme celý den zažily a dělaly, pohádky od cca dvou let, ale jen vyprávěné. Když čtu, tak chce koukat na obrázky. Začali jsme s Karkulkou, pak Perníkovou chaloupkou, po 3 měsících točíme asi 7 pohádek a dcera si je pamatuje a vypráví je se mnou (přidává třeba potraviny, které nese Karkulka babičce). Neusne u toho, je to spíš rituál: zazpívám, povím jednu (dvě) pohádky, pohladím ji a jdu pryč a pro ni je to signál, že bude spát.
Nedávno jsme se sousedkou narazily na „problém“, jestli pohádky upravit (například místo „pravila“ říct „řekla“) nebo je kvůli rozšiřování slovní zásoby nechat včetně ne příliš tradičních slov. Jak to děláte vy?
Ahoj, nečetla jsem odpovědi … já jsem jájovi od narození zpívala a později četla. To mu už mohlo být kolem roku. Jak kdy se mi chtělo… později jak se chtělo jemu a čteme dodnes a to mu je 5,5
.
jako miminko jsem ho uspávala na balonu hopsáním a zpívala - broukala mu potichu, nebo když nemohl zabrat tak taky. Je na to naučenej, a teď je to rituál, občas když jo hodně nechce poslechnout (šprajcuje se s mytím, oblíkáním a pod …) je usínaní bez pohádky největší trest
.
Ale třeba ségry malá není na zvuky při usínání zvyklá, a sic to ségra zkoušela ale malou to ruší (v září jí budou 2 roky).
určitě to zkus, možná nebude chápat co mu čteš, ale stačí tvůj hlas,pocit že jsi u něj … později chápat bude. Akurát jsou vopruz oblíbené knihy a pohádky
takže máme už 100krát přečtených pár dílů požárníka sama,mašinky tomáše, čárytužky … z klasiky 3 pohádky oblíbené taky, atd atd
.
Příspěvek upraven 13.05.11 v 23:16
tak jsem dočetla odpovědi … zakladatelka nepíše o čtení jako takovém, ale zkusit číst večer před spaním, ozkoušet jestli by malej u toho usnul. Říkanky a pod. můžu kecat celej den, u toho by se jen tak neuslo hlavně tedy při čtení.
Já jsem toho názoru, že to večer díte uklidní … jsem s ním, on je rád že jsem s ním, slyší mě … čtní či vyprávění pohádk před spaním je dle mého prima pro obě strany. ( i když jak jsem už psala je vopruz že já to znám nazpaměť a jája po letech už taky
) ale ani já ani on se toho zatím vzdát nehodláme. je to moc hezký když se přitulí a poslouchá
.
Co se týče výměny slov .. na co?? je to vtšinoukrapet spisovné češtiny a ta ublížit nemůže
. myslím že dítě pochopí že hledí je že kouká, popř. vysvětlím. Stejně jako byla pohádka kde požívali kalamář s inkoustem a pero které do něj namáčeli … vysvětlila jsem co to je
. I tím se uč a rozšiřje obzory
. A taky to dá občas dost práce když je to klasická pohádka a těhle slov je tam víc, a unavená matka musí přmýšlet co říct místo toho
.
To mě spíš vadí moderní, třeba jako mašinka tomáš, která je přeložná tak, že je tam dle mého až moc S a Z … např. " Spencer spal.Zdálo se mu o vítězství nad Sodorskými mašinkami a zvonek neslyšel. Spencrův strojvedoucí zvonil znova a znova … " To je jazykolam jako prase a mám pocit že jen syčím
.Nevím jestli je to fakt až moc, nebo to vadí jen mě ![]()
Já slova nevyměňuju,přečtu, jak je to tam napsané. Čtu dětem různé varianty stejných pohádek..I to, že to třeba dopadlo jinak..Např. máme karkulku, kde myslivec vlka nezastřelil, ale jen zahnal, vlk nespolkl babičku, ale jen zahnal do skříně ![]()
I lidové říkanky nejsou v každé knížce doslovné.
Moje děti si vše pamatují, nejprv mně opravovali, ale teď už vědí, že je to jiná varianta, sami to říkají a povídáme si, která verze se nám líbí víc..
Ale zase, ve věku 18 měsíců jsem četla a vypravovala pohádky i říkanky, aby byly co nejjednodušší..V tomto věku nejsou nutné knižní tvary a cizí slova. Ty bych začala do textu vkládat, až dítě začne rozumět a dokáže se bavit o obsahu pohádky, kolem 2 a půl let..
no já nevim, ale proč by mladší dítě nemělo rozumnět?já s ním mluvím hodně od miminka, četla jsem mu i noviny, u kterých ani nemuknul…vždyt takhle dětem vytváříme slovní zásobu, že jim říkáme stále nová slova..takže zkusím před spinkáním přečíst pohádku a pak uvidíme, jestli bude mít ještě sílu „otravovat“ ![]()
Ahojky, taky mám 18měsíční(no, spíš už 19m) Kubíka
Od narození do 8.měsíce jsem uspávala jen já (tatík jezdil z práce později a Kuba chodil spát brzy, už v 18hod), a to jsem mu zpívala dětské písničky. Ale spíš pomáhalo, že jsem vedle něj ležela
Potom si Kuba prodloužil uspávací dobu na 19hod, to už stíhal tatík, tak uspává od té doby on čtením pohádek, říkanek nebo vyprávěním
Přes den pohádky nečtu, položím do postýlky(někdy i do velké postele) a usne sám ![]()
Je pravda, že jsem u něj při večerním uspávání musela ležet, než zabral, ale teď je to už v pohodě a nemusíme čekat do úplného usnutí.