Do kdy jste byly ochotné krmit dítě?

1371
4.11.11 09:24

Do kdy jste byly ochotné krmit dítě?

Ahoj,
ráda bych tu prostřednictvím týhle diskuse našla mamči, který měly děti, který nejevily zájem o krmení se lžičkou/vidličkou samy.

Mám už skoro 22m kluka, kterýho snad kromě chleba krmíme my. Ráno a večer kaši (nepije UM, tak musíme nahrazovat kašema), odpo jogurt, dopoledne pomačkaný nebo mixlý ovoce a v poledne jídlo sračičkové konzistence (to je na jinou diskusi) - zkrátka všechny jídla během dne na lžičku. Krmit se sám nechce. I když mu dám lžičku do ruky a v klidu mu říkám, že to není na hraní ani na dělání borčusu s jídlem kolem sebe, aby si nabral a do pusinky atd.atd.atd. - sem tam nabere a někdy dokonce i úspěšně něco dopraví do pusy. Když ho nechám samotnýho, tak nejí a v jídle se jen rejpe, pak je studený a on chce už běhat … není moc žhavej do jídla. Chleba nebo třeba kousek papriky to sám jí, ale prostě věci na lžičku ignoruje.

Často mívám komplexy, že svoje dítě totál zanedbávám a jsem neschopná, protože už pomalu dva roky a sám se nanají, kouskovitý jídlo odmítá uplně (pokud mu ho dám na lžičce do pusy, tak se začne buď dusit nebo to vyblije i se zbytkem celýho žalůdku).

Co pomohlo u takových dětí vám?

Prosím příspěvky typu jak vaše miminko krásně papalo od jedenácti měsíců nebo jak vaše zlatíčko chtělo papat lžičkou samo si nechte na jinou diskusi - to mi moc nepomůže (nemyslím to zle).

Díky předem! R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
4.11.11 09:36

od sebe to neznám, u nás se jedlo vždycky dobře, spíš kolem druhýho roku pak začalo to pravý nimrání, ale to jsi slyšet nechtěla :oops:

ze zkušenosti kamarádek a mé vlastní s krmením (během hlídání) jejich dětí- nejedlíků:
mě se hodně osvědčilo - dítku dát jednu lžičku a sama krmit druhou. Klidně se můžete střídat apod. :wink:

Jinak bych si v tomhle věku ještě z toho velkou hlavu nedělala, na jiné věci je určitě šikovný :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
4.11.11 09:38

Mám dva kluky - 5,5 a 2,5r. U staršího jsem měla přesně tenhle problém s jídlem. Ochotně jedl cokoliv dostal, ale musela jsem ho krmit.
Sám jedl jedině křupky, tyčky, kousek jablíčka a podobné věci do ruky. Výrazně se to zlepšilo až po druhém roce, kdy už jsem začínala mít strach, že kvůli tomu budou problémy ve školce (měl jít od 2,5). Sám si v obchodě vybral dětský příbor, nový talířek a hrneček, tím to trochu vzal na milost.
Asi neporadím nic moc, kromě trpělivosti, moc bych to nezkoušela násilím - jako např. když nesníš sám jídlo, talíř ti odnesu atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602
4.11.11 09:40

Ahoj,
tak teda moje dite jedlo samo od roka :wink: , ale kamaradky kluk (ted mu byly 3) byl jeste pred pul rokem krmenej…zajimavy je, ze teda on se nechal krmit od kamaradky, ale kdyz byl u babicky, tak jedl sam…proste je to vycuranost :wink: . Netusim, kdy ho u prarodicu nechali jist samotneho, ale urcite ne driv, nez ve dvou letech, takze jste porad v limitu.. :) Neboj, ve skolce ho nikdo krmit nebude, on rychle zjisti, ze kdyz nebude jist sam, ze bude o hladu…
Kazdopadne preju pevny nervy. :)
 j

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
4.11.11 09:45

Juniorovi jsou skoro čtyři roky. Jídlo jako takové vždycky bylo horor a je. Nesjem si jista, kdy začal jíst sám, ale rozhodně to bylo až po třetím roce. Do té doby bylo skoro boj ho dostat vůbec ke stolu. Stav je dneska takový, že často to prostě to jeho hraní a machání se v jídle nevydržím … a než řešit jídlo všude okolo než v žaludku, nakrmím ho sama. Sice nevýchovné, ale … není hladový a v půl desátý večer nestávkuje vedle postýlky, že má ještě hlad … :nevim:

Jo a vlastní nádobí a dětský jídelní set taky zabraly. Trošku …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
4.11.11 09:46

Jo a ve školce teda obrat totální - vaří tam babička, a junior nejenže jí sám a ukázkově, ale chodí si i přidat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
4.11.11 10:00

Tak s timhle mame docela problem,nasemu je 26mesicu a ji sam tak 3× tydne obed,jinak nic :( on by se proste nenajedl,jidlo by radsi nechal byt :( on nikdy ani nemel potrebu sahat do jidla rukama.
Sice se ted vic snazime,aby se najedl sam,ale moc uspechu to nema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
4.11.11 10:13

Měla jsem taky nejedlici,moc ti neporadím,ale snad tě to alespon uklidní.Nakonec se zoufalství jsem si s ní u jídla hrála,i když vím,že je to to nejhorší co může být :oops: dala jsem jí lžičku a ona říkala,ted pojede vláček hůhů,já jí zakroutila uchem,otevřel se hangár a vláček zajel dovnitř :mrgreen: pak letělo letadlo apod.JInak když jsem jí nechala samotnou vrtala se v tom až to vypadalo nechutně a já jí nakonec osvobodila.Ve školce jí trochu srovnali,když viděla,že ostatní děti jí,ale žádná sláva.Časem se to srovná samo :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
4.11.11 10:16

Tady též!Tady též! :lol: Teda je pravda, že je dcera trochu mladší, ale beznaděj ve mně dokáže vyvolat taky :-) Vidličkou zvládá nabodat, většinou. Jenže stačí, aby se párkrát netrefila a už jí to neba..a problém je, že krmit se nechce nechat :evil: Takže někdy má smůlu a má hlad, někdy rezignuje a nechá mě jí nakrmit, někdy rezignuju já a dělám blbinky, abych jí nakrmila druhou lžičkou :roll: Lžička je horor, když si nechá někdy vést ruku, tak pak chvíli sama nabírá správně, ale jinak s ní bodá jak s vidličkou. Přitom několikrát dokázala, že to zvládá, takže jsem si jistá, že kdyby se snažila, nakrmí se sama a správně, ale asi má jiný názor :zed: Když tak koukám, vlastně jsem ti vůbec nic neporadila, jen jsem si udělala vlastní vypsávací terapii :mrgreen: A zkoušelas třeba nabodnout na vidličku a nechat jí na talíři ležet, aby si jí aspoň sám zvedl a dopravil do pusy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
4.11.11 10:58

U nas byl problem se starsim, ze jedl vzdycky vsechno a hodne, ale musel se proste krmit :roll: Byl schopnej do dvou let, mozna i vic, sedet u toho obeda a cucet do talire, pokud jsem nekrmila, tak tu lzicku nevzal :roll: (nemluvim o rohliku, ten si do ruky vzal :mrgreen: ).. Obcas ma jeste takovy vystrelky maminko krmit, ale to si myslim, ze je spis proto, ze to vidi u mladsiho :wink: Obcas mu do ty pusy neco i supnu :oops: aby to mel rychlejs.. ale zase ve skolce je sikovnej a ji vsechno sam :nevim:
Takze ja krmila do ty doby, nez byl ochotnej proste jist sam :roll: Nastesti se to zlomilo nedostatkem casu na krmeni s prichodem druhyho ditete…
Pokud ti neji, tak bych ho asi krmila radsi, nez aby nejedl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
4.11.11 11:19

Ty jo, do kdy bych byla ochotná krmit dítě??? :think: To je dobrá otázka :think:
U Matyho to bylo jednoduchý, v roce odmítl nechat se krmit, neuměl to :zed: Takže minimálně do 1,5 roku bylo jídlo všude kromě jeho bříška :zed: Snažila jsem se vařit tak, aby mohl jíst rukama nebo zkoušet napichovat vidličkou - hodně jsem vařila omáčky (rozmixovaná zelenina) s velkejma těstovinama. Snídaně a večeře jsem řešila chlebem nebo rohlíkem (namazaným sýrem, nebo tvrdý sýr k tomu na kostičky), svačiny ovocem na kousky. Dávala jsem i Pribiňáka - je hustej, celkem drží na lžičce/prstě, když do něj dítě dloube :oops:
Máju krmím jen když mám náladu a čas (jogurt, polívka), když ne, nechám ju v tom pohrabat. Jídla na kousky/těstoviny jí zásadně sama. Do toho prostě nezasahuju. Je zvláštní, že když má hlad, NĚJAK sama sní i polívku :nevim:
Ale já to fakt moc neřeším. Nemám nejedlíky, takže když vynechají jedno dvě jídla, nehroutím se.
Když tak přemýšlím o hlavní otázce, myslím, že ve dvou letech by dítě mělo jíst kompletně samo. Klidně bych ho dokrmila, ale mělo by umět bezpečně dopravit lžičku k ústům. A ve třech letech by pod dítětem neměla být spoušť :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
4.11.11 11:24

Tak se koukám do tabulek vývoje dítěte, který tak moc nemám ráda:

• 16.-18. měsíc - jí rádo samo lžičkou, ale vylévá
  • 25.-30. měsíc - jí samo lžičkou a nepolije se
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
4.11.11 11:36
Ywett píše:
Tak se koukám do tabulek vývoje dítěte, který tak moc nemám ráda:
  • 16.-18. měsíc - jí rádo samo lžičkou, ale vylévá
  • 25.-30. měsíc - jí samo lžičkou a nepolije se

To říkám taky furt, že moje děti rozhodně nejsou „standardní“ :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
4.11.11 11:49

Zděšeně pořád prohlížím tabulky:

• 9.-10. měsíc - jistě pije z hrnečku 8-o 8-o 8-o To je reálné??? Naše Mája hrneček nedává.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
4.11.11 12:13

Ahojda, moje prte (22 mesicu) je temer kompletne krmene, bo by jinak byla podvyzivena, je desnej nezravec. Nejak moc to neresim, nekdy to zkousime, ale ona nesnese, kdyz ji pomaham, to bych ji musela nechat komplet jist samotnou, a timto zpusobem by snedla jidla tak desetinu. Takze na tom mam nervy parkrat tydne, jinak krmim. Sama ji rohlik, susenky, krupky, na tom i trenujeme kousky krupek na lzicce do pusy :wink:
Do skolky pujde nejdrive ve 3 letech, tak snad do te doby pokroci :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko