Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz, mám syna 8m a ráda bych si udělala zásobičku UM Nutrilon (v DM mám slevovou kartičku a na jednu krabičku je sleva 50Kč). A nevim jak dlouho a kolik bude ještě syn pít UM, abych to nepřehnala. Samozřejmě je už přikrmován, ale přesto pije několik dávek UM. Poradíte ???
díky Monika
Ahoj,
mám dvojčata, rok a půl, a krabici jsem měla tak na týden.Pijou ještě ráno a večer před spaním cca od 160 do 200ml. Naše dr. říkala, že tak do tří let by neměly pít krabicové mléko.
Ahoj Beru,
naše pediatrička taky doporučuje kojenecké mléko do 3 let dítěte. My jsme s ním skončili nedávno (chtěla jsem zrušit flašku) a malé budou 3 v srpnu. Od té doby na doporučení pediatričky kupuju čerstvé mléko s krátkou trvanlivostí (Madeta, Olma…), které má přeci jen víc vitamínů a původních vlastností mléka než trvanlivá mléka v krabici. Takže jestli je synovi 8 měsíců, můžeš si zásobu udělat ještě pořádnou
.
Jo, a do 3 let je doporučená denní mléčná dávka 500 ml (kombinace mléko a mléčné výrobky). My pijeme ráno a večer cca 200 ml a zbytek jíme v jogurtech apod.).
B.
Záleží na každém dítěti, ale náš kluk ho pije pořád a jak rád. Byly mu tři roky.
Diky moc za vaše názory. Budu trochu za sysla, myslim s těma zásobama, ale na mateřský je každá koruna dobrá.
Monika
Beruno to nic, já když jsem kápla na slevu tak jsem taky nakupovala jak pro regiment
![]()
Určitě se to vyplatí nakoupit do zásoby. do 3 let času dost
. Jinak od 10 měsíců je už 3, tak s tím počítat. Já nakoupila Nutrilon 2 do zásoby a jedna dávka 450g mi zbyla, malýmu už to prostě nestačilo a měl hlad, tak jsme museli přejít na N3.
Mimochodem nemáte některá zájem o Nutrilon 2? Leží mi tady a za čas ho vyhodím, tak kdyžtak písněte SZ.
Sendy
Sendy jestli už krmíš dítě normálně, tak by mu nemělo vadit pít mlíko pro menší děti. Řekla bych, že mu to klidně můžeš dát a nevyhazovat.
Od jednoho roku se doporučují tzv. batolecí formule UM - např. Beba má mléko JUNIOR apod., takže pokračovací (2) mlíčko, které asi nyní pijete, v roce budete měnit na to batolecí, ne?
E.
Jasně, chystám se na Nutrilon 3, ale do těch 10m budu dávat Nutrilon 2. Tak to nějak musim propočítat…
ještě jednou díky moc ![]()
Monika
Ahojky, já mé 16 měsíční holčice kupuji Bebu bifidus 2 , protože Beba 3 se mi zdá příšerně předražená. Nějak jí to nevadí,ale doufám, že se to může . . .
Jaké máte zkušenosti?
Tak jsem našla na Nestle webu toto: Je to sice propagace jejich výrobku, ale snad je tam aspoň trochu srozumitelné, proč Bebu 2 po roce věku dítěte změnit na mléko s jiným poměrem látek:
Takže kopíruji:
Mléko je velmi důležitou složkou dětského jídelníčku. Dodává tělu bílkoviny, mnoho vitamínů, je hlavním zdrojem vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů. U kojenců je potřeba vápníku a ostatních živin ideálně pokryta z mateřského mléka nebo kojenecké mléčné výživy.
Ve věku 12 měsíců je však vhodné nahradit pokračovací kojeneckou mléčnou výživu mlékem, které je lépe optimalizováno pro potřeby dítěte tohoto věku. Uvedenému určení plně odpovídají tzv. batolecí nebo juniorská mléka. Obecně je doporučováno vyvarovat se nebo omezit podávání kravského mléka až do věku 3 let hned z několika důvodů.
Plně neupravené kravské mléko má nevhodný poměr bílkovin, tuků, cukrů a solí. Je velmi nevhodným zdrojem železa a může přispívat k chudokrevnosti. V neposlední řadě není nikdy zaručena správnost jeho obsahu a mikrobiologická nezávadnost pro malé děti. Není vhodné používat ani polotučné mléko - částečně pro snížený obsah tuků, a částečně pro jejich nevhodný poměr zastoupení.
V současné době společnost Nestlé jako jediná na trhu nabízí v kategorii mléčných batolecích či juniorských výživ jedinečné mléko Junior mléko BIFIDUS s probiotiky.
Nestlé Junior mléko Bifidus od ukončeného 12. měsíce věku do 3 let
Pokračovací mléčná výživa pro starší děti. Složením plně odpovídá potřebám rychle rostoucího organismu. Je jedinou vhodnou mléčnou výživou pro toto období, kdy je ještě nutný zvýšený přísun živin ve správném poměru (tuky, minerální látky, stopové prvky a vitamíny). Ten nelze v žádném případě zajistit kravským mlékem, které je jinak bohatým zdrojem některých minerálů. Junior mléko Bifidus je v tomto ohledu jedinečné, neboť jako jediné mléko této kategorie na trhu obsahuje nejen všechny potřebné živiny pro zdravý růst dítěte, ale je navíc obohaceno o " zdraví prospěšné" probiotické bakterie. Pravidelný příjem Junior mléka Bifidus prokazatelně podporuje dětské zdraví.
Na druhou stranu jsem vyhledala to následující, tak si pak vyberte.. Je to odpověď lékaře z jedné poradny:
Dobry den, chtelua bych se zeptat, jak je to s kravskym mlekem u batolat. Docetla jsem se (mj. i z Vasi knizky), ze od roka ho muzou pit (plnotucne), jogurty a kysane vyrobky i drive. Na druhou stranu se zde v CR zrejme automaticky predpoklada (jak se mi zda z ruznych prispevku na internetu atd.), ze se po odstaveni diteti kolem cca. roku veku bude podavat „umele“ pokracovaci mleko a nikoliv „normalni“ kravske. Pritom v jinych zemich (ja znam hlavne Nemecko, studovala jsem tam) tomu tak neni a i pediatri v poradnach jako je ta Vase radi maminkam podavat normalni kravske mleko a mlecne vyrobky - a to dokonce u deti ohrozenych alergii, protoze pry by se alergie do te doby uz stejne projevila! Zduraznuje se tam podle meho dojmu mnohem vic nez tady,ze od ze od roka uz dite „neni mimino“ a ze by melo jiz zacit jist „normalni rodinnou stravu“, akorat min korenenou atd. (a zdravou). Jak podle Vas dochazi k tomuto rozdilnemu pristupu? Neni u nas v CR proste silnejsi „lobby“ vyrobcu umelych mlek??! Podobne je tomu ostatne i s vodou - v Nemecku pediatri bezne radi pouzivat pro miminka a male deti vodu z vodovodu, zatim co tady „frci“ voda balena…
Moc Vam predem dekuji za odpoved, moc si Vaseho nazoru vazim. S pozdravem, M.Mrackova
Osobně si myslím, maminko, že jste uhodila hřebíčkem na hlavičku. Musím říct, že i v aktualizovaném vydání výživy kojence, které s dr Paulovou připravuejem do tisku musím uvádět skutečnost, že gastroeterologové doporučují tzv batolecí mléka, ale nejsou podmínkou. dítě od roku může pít pasterované kravské mléko, a je to v pořádku. Stejně tak balená voda není podmínkou, a není nutná.
nedokážu posoudit, jak silné je lobby firme v této konkrétní věci, ale určitě hraje roli i v ovlivňování názorů a následných doporučení gastroenterologů.
Tak to jsou dvě naprosto odlišné informace.....
. Mě osobně se ten druhý názor líbí víc. Nicméně UM kupuju pořád, protože dětem chutná. Jediné obyčejné mléko, které našemu klukovi chutnalo, bylo BIO mléko Olma (plnotučné čerstvé). Jiné mi nevypije.
K tomu, jestli děti musí přecházet na pokračovací mléka.
Kdysi jsem to řešila s naší dr. (asi před dvěma lety). Koupila jsem tenkrát nějakou Bebu a ta byla tak hustá, že připomínala spíš kaši. Tenkrát mě nenapadlo, že jiné značky takhle husté nebudou. Takže jsem se naší dr. ptala, jestli musím nějaké pokračovací mléko dávat. Odpověděla mi zhruba, že je to naše věc, jaké mléko nám vyhovuje a chutná, jestli dítěti stačí a nemá po něm hlad. Což kluk neměl, takže jsme dlouho kupovali počáteční mléko, v podstatě do doby, než jsem náhodou zjistila, že jiná mléka kaši nepřipomínají a přešli jsme na Hamilon 3 (taky Nutrilon 3, ale ten je dražší).
Ahojky Pimpo, ta Beba BIFI 2 je teď jako normální mléko, už jí nezahušťují. Malé chutná víc než Nutrilon. V lékárně se sežene 1200g za 280,–