Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To by časově nemělo vadit, důležité je datum ve formuláři. Pokud půjdeš za referentkou osobně, tak ti to uzná.
Stejně ty výplaty zpracovávají až zpětně.
Já dostala první mateřskou až ke konci dalšího měsíce, za druhý měsíc pak hned na začátku třetího. ![]()
Ma materskou dovolenou nastupovat nebudes, kdyz nejsi zamestnana. Budes zadat o penezitou pomoc v materstvi. Lekar muze neschopenku ukoncit zpetne a napsat ti datum zacatku pobirani ppm od 24.1. Ale je to v podstate jedno. Vyse ppm byva v podobne vysi jako pn, rozdil v jednom dni nebude markantni. Dulezite je, aby ses s nastupem na ppm vesla do ochranne lhuty.
Papír můžeš odevzdat klidně hned. Zvolis si tam datum od kdy budeš čerpat PPM a neschopenku ti doktor ukončí den pred.
Děkuji moc děvčata. Člověk je takový hloupý, když to vyřizuje poprvé.
Moc jste mi pomohly.
@JancaS84 píše:
A do ochrane lhůty se vejdes, máš to spočítané?
Volala jsem tam a prý se tam v pohodě vejdu, nárok mám. Mně šlo akorát o to, jestli to nebude nejak pozde pro to vyřízení, ale když tu píšete, že je důležité datum ve formuláři, tak v podstate, i kdybych to zaslala poštou, tak by to nemělo vadit. Na to jsem se už OSSZ zapomněla zeptat, těch dotazů je tolik a člověka to napadne až potom
.
I kdyby si to poslala později tak o peníze nepřijdeš. Mě to v práci poslali bez přílohy, oni teda tvrdili že to poslali, OSSZ zase že jim to nepřišlo. Tak mě pak doplaceli 3 měsíce zároveň než se to vyřešilo.
@JancaS84 píše:
I kdyby si to poslala později tak o peníze nepřijdeš. Mě to v práci poslali bez přílohy, oni teda tvrdili že to poslali, OSSZ zase že jim to nepřišlo. Tak mě pak doplaceli 3 měsíce zároveň než se to vyřešilo.
Tak super, je dobré znát zkušenosti jiných. Díky ![]()
@MazanaMatka píše:
To by časově nemělo vadit, důležité je datum ve formuláři. Pokud půjdeš za referentkou osobně, tak ti to uzná.
Stejně ty výplaty zpracovávají až zpětně.
Já dostala první mateřskou až ke konci dalšího měsíce, za druhý měsíc pak hned na začátku třetího.
Nemusí chodit osobně za referentkou, normálně běžně se formuláře odevzdávají až po nástupu.
Neschopenka musí být ukončena nejpozději 6 týdnů před porodem, když nastupuješ na PPM, takže doktor bude muset vyřešit ukončení zpětně. Na žádost o PPM si normálně napiš datum nástupu těch 6 týdnů před porodem.
V práci to odešli nejlépe na mzdové oddělení, aby ti k tomu doplnili přílohu.
Taky mám dotaz, mateřská ke vyšší než nemocenská?
Na ČSSZ mi moc neodpověděli, prý až budou mít doklady ![]()
@Arianna007 Může být vyšší, nižší nebo zhruba stejná, nedá se odpovědět. Záleží jak ti vychází to období, ze kterého se počítá vyměřovací základ, můžou tam být zrovna třeba prémie, které to ovlivní. A nemocenská není pořád stejná, zvyšují se procenta.
Ahoj,
mám takový netradiční, možná i hloupý dotaz, ale jsem z toho trochu mimo. Jde o to, do kdy musím odevzdat svému původnímu zaměstnavateli (v současné době tam již nepracuji, jsem na neschopence) žádost o mateřskou. Jde o to, že budu ukončovat neschopenku na poslední chvíli, den po termínu (6 týdnů před porodem), z důvodu onemocnění lékaře. Tak jestli ještě v ten den mám zajet do svého původního zaměstnání s tou žádostí, nebo stačí i druhý den, a zda na pobočku, kde jsem pracovala či přímo zaměstnavateli uvedeného ve smlouvě. Je to dost netradiční otázka, ale tím, že se ta neschopenka ukončuje takhle pozdě, tak mám docela obavy, abych nepřišla o pár dní mateřské. Protože nejpozději mohu nastoupit na MD 24.1. tak aby to vyšlo s 6 týdnů před porodem a já budu 25.1. teprve ukončovat neschopenku. Děkuji za rady. Je to bláznivé