Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky. Terezce je 7 měsíců a do teď jsem jí kaši i čajík (ten pijem až poslední cca měsíc) dělala z převařené kojo vody. Jenže teď jak je teplo tak Terka pořád pije, já jsem ráda, sama se snažím taky hodně pít, ale nestíhám kupovat kojo vodu. Tak mě napadlo, kdy bude moct třeba normální neperlivou? Tu mají skoro všude. Děkuji za info ![]()
Pokud jste napojeni na vodovodní řád, tak převařuj vodu z vodovodu. Proč myslíš, že voda z plastových lahví je lepší? Nevíš, kde a jak dlouho byly skladovány - na slunci, v teple, atd. Já používala od novorozence vodu z vodovodního řádu a nikdy mu nic nebylo.
Aghata
Tedy, já ti to nepřikazuji
ono to tak vyznělo, to jsem nechtěla. Jen píšu můj názor a zkušenost.
Agh.
Já myslím přestala převařovat někdy v 10. měsících.
Jinak sice jsme připojeni na vodovodní řád, ale rozhodně nejen naše dítě, ale i my sami pijeme vodu kojeneckou, protože v ní není olovo jako v naší vodě z kohoutku ![]()
Ja prestala prevarovat kojo vodu kolem 7 mesice a ted prevaruji normos z kohoutku
Ahoj, kojeneckou vodu jsme používali do půl roku, pak normálně převařenou z kohoutku. Klidně už můžeš, stejně je voda z vodovodu lepší než kupovaná. Ahoj, M.
Převařovala jsem do půl roku, pak jsem používala kojeneckou a používám doteď, ani my sami z kohoutku nepijem. Když jsme bydleli v Praze tak ano, tam byla dobrá i chuťově, ale tady ve středočeském kraji je to humus..
pokud pouzivas kojeneckou vodu fromin tak nemusis prevarovat.proto je to kojenecka voda.Jinak mi to rikalo vice lidi ze tuto nemusis.Mala bude mit tri mesice posledni dobe taky neprevaruji.Jinak kamaradce to rikala i doktorka ze je urcena rovnou a je to na ni i napsane.
Ogulaa jenom pro zajímavost, jestli ti to nevadí, kde jste ve středočeském, že máte vodu špatnou? My jedeme kladenskou Klíčavu a musím říct, že nám chutná…naopak víc, než předtím pražská voda…
K dotazu: Já od 6-ti m., co jsem malého začala učit pít, tak převařuji vodovodní…jak jsem z malé vsi a do města nakoupit jezdíme tak max. 1× za týden, tak jsem se k té kojenecké nějak neprobojovala ![]()
Jen musím naopak konstatovat, že mě zrovna minule doktorka říkala, že i tu kojeneckou vodu bych měla převařovat do 1 roku…
Opravdu ji nepřevařujete?? No, mě by to teď, když už Mates hezky pije a v teple i hodně, docela usnadnilo práci… bude mu 9m…
Já nepřevařuji už asi dva měsíce…
A ohledně vody, sama piju balenou, tak ji dávám i malému. Co jsem našla, tak vhodná pro kojence je nejen Fromin, ale i Dobrá voda a Aquila (je to tam napsaný). Dřív jsem teda převařovala i Frominku, zvlášť pokud mi stála už otevřená na lince, nevěřím moc, jak výrobce zajistí vodě v obyčejné PET lahvi sterilitu… ![]()
Vulpes : my jsme z Nymburska a tady teče z kohoutku spíš písek než voda ![]()
Jeste jedna vec mi tady vodu rychle spotrebujeme.Ale jinak ji nechavam v lednicce.S kohoutku bych prevarovala.Ale stou kojeneckou je to na tezko nekdo rika jo nekdo ne.Co doktor to nazor.
Ty máš problém sehnat vodu vhodnou pro kojence? Jsou vody kojenecké (Fromin, Horský pramen) - ty nesmí být nijak upraveny a vody vhodné pro přípravu kojenecké stravy (Aquilla, Dobrá voda, Toma Natura, možná i Aqua Bella) - ty mohou být nějak upraveny, asi odželezněny, už jsem to zapomněla. Ale nějakou z nich mají snad v každém obchodě, nebo ne?
Mimochodem se mi vždyky líbí reakce typu: „Já používala od novorozence vodu z vodovodního řádu a nikdy mu nic nebylo“ … docela by mě zajímalo, jak na novorozenci poznat, jestli ta voda neosahuje moc dusičnanů nebo olova… a jak poznat, jak moc zdraví „prospívá“ chlórování vody… taky se vám tak dobře dýchá na plavečáku?
Měj se hezky.
Ja cca od deseti mesicu davam z kohoutku neprevarenou. Mame tu pry jednu z nejcistsich lokalit v CR (jsme v podkrkonosi), pry mame kvalitni vodu, rikal znamy z cisticky. Jinak balenou jsem nekupovala nikdy, neverim ji.
Bydlime na Praze-vychod. Voda je tu dobra - delali jsme dva nezavisle rozbory. Jen je tvrda. Mame odvapnovac Ecowater a voda je nyni jak ze studanky.
Pro nepodepsaneho anonyma - doma sice chemickou laborator nemame, ale fakt si myslis, ze balena voda, ktera stala mesic v zadnim traktu Tesca na slunicku pri 30 stupnich je porad lepsi nez prevarena voda z kohoutku?
Mimochodem prala bych ti zit v nejake jizni zemi - ja uz tu zkusenost mam a zlata ceska kohoutkova kontrolovana voda. Jeste doporucuji oprasit znalosti chemie - chlor je tekava latka - staci vodu na nejakou dobu odstavit. Zila jsem par let v zemi, kde musis v balene vode i umyt ovoce a zeleninu a jeste do ni nakapat neutralizer. Asi tak.
Anonymni Helenka