Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat,do kdy jste vytírali pupík,jak často a ukončili jste sami dle svého uvážení nebo na radu dr?Mám 4týdny starého chlapečka a pupík je fakt ok..Vytírám preventivně obden..díky
Ahoj Kokhino,
pupík jsme vytírali dokud nám na štětičce zůstávaly zbytky zaschlé krve. My jsme to měli docela dlouho, asi měsíc. Teprve pak jsme začali koupat ve vaničce. Je fakt, že čím častěji jsme vytírali (třeba 2× denně), tím víc jsme to asi narušovali a tím víc nepořádku v pupíku bylo. Takže bych radila nepřehánět to.
Jitka a Hanička (4 měsíce)
Ahoj,
my jsme vytírali pupík asi 3 týdny. Hojilo se nám to dobře, ale taky mně připadalo, že čím častěji jsme vytírali, tím tam ty krve bylo víc. Tak jsme přestali a je to vpohodě.
Mirka.
Ahoj
Kubikovy jsem vytirala pupik asi tak tri tydny.. hojil se nam moc dobre a pak uz to nebylo potreba.. ne steticce uz nic nebylo a ni stroupky a ni jina necistota tak jsme toho nechaly..
pa Maty +Kuba 4,5 m
Ahoj. Naší Elišce se pupík úplně zahojil až za šest týdnů. Krev jí netekla, ale měla tam vždy takový zaschlý žlutavý špuntík. Myslím, že je důležité pupík zakapávat, dokud takové projevy úplně nezmizí. Pupíček jsem zakapávala 2× až 3× denně, ale čistila jen 1× denně po koupání. Pokud už máte pupík úplně v pohodě, tak ho vytírat nemusíš. Kamarádky holčičce se pupík zahojil už do tří týdnů.
Pozeram, ze prax je v roznych krajinach odlisna.
V Holandsku sa pupcek nevytiera vobec. Kedze Dani je nas prvorodeny, pocujem o vytierani pupceka prvy krat. ![]()
Pupocny kyptik mu odpadol na 10.den, nic sme s nim nerobili predtym ani potom. Po odpadnuti niekolko dni mu odtial vytekala taka zlta tekutina, v poradni nam sestricka povedala, ze je to preto, ze tam ostal kusok ziveho masa z pupocnika, ten potrela istou chemickou latkou (dusicnan strieborny?), co sa pouziva na akesi vypalovanie za studena. Vobec to neboli. Toto nam spravila 2× a bol pokoj. Inak to vytekanie je vraj bezne.
A Danka sme kupali uz od narodenia v kybliku - aj ked mal pupocny kyptik, aj ked mu odpadol…
Problemy v podobe nejakych zapalov a podobne sme nemali ziadne.
Takze to vyzera tak, ze s tym vytieranim to nie je az take horuce. ![]()
Pa!
Schamka + Dani
Všem děkuji za odpovědi,my už to máme zhojené přes 14dní,nic na štětičce nemá,jen tu fial.vodičku,tak se mi to zdálo na hlavu..ale prevence je prevence..děkuji
a mějte se..