Do školky na Slovensko

Anonymní
30.10.11 10:44

do školky na slovensko

Ahojte maminky :)
Mám takový dotaz možná i prosbu o radu. Přtel má úžasnou možnost jít za dost dobré peníze na slovensko,našemu dítku byli dva roky. Zajímalo by me co by jste delali,co se tyce skolky eventuelne skoly :( mam strach ze to problem :( Jak by jste to resili,nebo mate s tim nejake zkusenosti? Dekuji moc za rady ci zkusenosti

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
30.10.11 10:54

Ahojky,nemam vubec zadnou zkusenost,ale rekla bych,ze se skolkou a nasledne pak se skolou by nemusel byt vubec zadny problem :) Vzdyt prece slovenstine je dost dobre rozumet,dite by se zaclenilo urcite dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.11 10:57

Ja ji jen nechci zatezovat zivot tim ze sic je podobna co se tyce psani a tak je to jina rec a kdybyby nahodou jsme se chteli vratit zpet do cech byl by asi pro ni problem se ucit čj.Nevim mozna je tohle otazka primo pro odbornika. Me hodne zalezi na male a tak ji jen tak nechci do neceho hodit a experimentovat :(

• Citovat
  • Upravit
13943
30.10.11 11:16

Vždyť doma budete mluvit česky.. Ve školce se mluvnice neučí, to bych řešila až pak případně ve škole, např. domácím učitelem ČJ. Pokud vám opravdu nic jiného nebrání odejít na Slovensko, tak bych do toho šla :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.10.11 11:25

Kámoška se přestěhovala ze Slovenska někdy ve třetí (? teď abych nekecala) třídě. Učila se vždycky výborně, poznala jsem ji v šesté třídě a neměla jediný problém - sem tam řekla třeba klůče místo klíče, ale to se tady na Valašsku snese :lol: Teď mluví, čte i píše česky v pohodě… Ale jak s ní budu, tak se můžu zeptat, jestli z toho měla nějaké trauma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4387
30.10.11 11:26

A coho sa bojis jazykovej beriery medzi slovencinou a cestinou? :-D Tak toho sa ozaj bat nemusis :-D . Poznam vela parov Slovakov co ziju v Cechach a dieta sa hned naucilo aj cestinu.
Ked som bola v Anglicku, tak tam boli Poliaci a ich dieta vedelo skor po anglicky aj lepsie ako oni :-D .
Deti su na jazyky velmi sikovne. A slovencina a cestina su si dost podobne, tak tu by nemal problem ani jazykovy analfabet :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
30.10.11 11:30

Já bych šla bez váhání, hned. :-) Prarodiče se s taťkou jak byl malý velmi často stěhovali - Polsko, pak Slovensko, nakonec Česko. Taťka bez problémů hovoří všemi třemi jazyky. Tím chci v podstatě říct, že děti se jazyk učí velmi rychle a ani jim to nepřijde, navíc když je vaše dcerka ještě tak malá, mezi dětmi va školce nebo event. na hřišti se naučí, ani nebude vědět. A slovenština je přece hodně podobná. Jestli jsi měla spíš pocit, žer by měl být problém v tom „administrativním“ řešení věci jako je školka, škola apod. - tak to si nemyslím. U nás je přece taky spousta cizinců na prac. povolení a jejich děti tu do školy chodí běžně. Přeju vám hodně štěstí a ať se vám tam líbí! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4157
30.10.11 11:41

V tom žádný problém nevidím, já jsem Slovenka, žiju v ČR 10 let a během tří let jsem se naučila plynule češtinu slovem i písmem a to jsem dospěla.
Ségra žije v německu, kvůli práci se o malou 4letou neteř částečně stará i babička, malá chodí do školky v německu, doma mluví slovensky a někdy i česky, dívá se hodně na český pohádky, když jsou na Slovensku delší dobu, tak chodí do školky tam a nemá žádný problém. Děti se přizpůsobí hodně rychle.
Jiný příklad: kámoška se před rokem ze Slovenska přistěhovala s dětma sem do ČR, nejstarší chodí do páté třídy a během jednoho roku se plně adaptovala, s češtinou měla ze začátku problém, ale brzy to dohnala. Mladší čtyř letá už taky nemá problém mluvit česky a malej zatím nemluví :-)
Nebála bych se toho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
30.10.11 12:20

Jak jsi stará? Já ještě pamatuji Československo a měla jsem spolužáky nebo kamarády, kteří zažili stěhování mezi Čechy a Slovenskem a problémy nebývaly, maximálně tak děti měly ve škole nějakou dobu hájení co se týkalo známkování mluvnice. Nemluvě tedy o tom, že i já, celoživotní Pražák, běžně koukala na pořady ve slovenštině nebo četla slovenské časopisy či knížky, takže jazyková bariéra nebyla. Já bych neměla nejmenší strach dát dítě do slovenské školky X školy, to musí zvládnout, i kdyby nechtělo :wink:

A co se češtiny týká - mám takový mlhavý pocit, že děti Češi by měli plnit povinnou školní docházku v ČR. Tedy že mohou chodit do školy v zahaničí, ale zároveň by měli by být přihlášení do nějaké české školy, kvůli vykonávání či uznávání zkoušek či co, takže češtinu bys dítě asi musela doučovat doma. Ale je to fakt jenom mlhavý pocit, cíleně jsem po tom nikdy nepátrala, tak netuším, jak to v praxi probíhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4157
30.10.11 12:28

Les: já se ze Slovenska odstěhovala v 18ti a v 21ti jsem už plynule mluvila i psala, málokdo poznal že jsem Slovenka, ale to je o tom, jestli člověk chce nebo ne… znám případy, že tady žijou 15-20let a nemluví česky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin