Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, mám na Vás prosbu. Vyzkoušela jsem už řadu zelňaček podle receptů, ale nikdy nebyla dobrá..prostě bez chuti, …vůbec ne kyselá, jak má být…prostě bez chuti…
Mohly byste mi poradit nějaký zaručený recept? Díky moc!!! Opravdu. Laddmie
ahoj…musis delat z kysaneho zeli…nebo pak jeste prioctovat aby byla dostatecne kysela ![]()
taky dělám z kyselého zelí - spěním cibulku, lupnu kyselé zelí, povařím pak přidám mletou papriku a pepř, brambor, ke konci zaleju smetanou a přidám klobásku. Vždycky je kyselá až až
tak ať se příště podaří. Joo a toho zelí dávám fakt hodně, u nás to tak mají všichni rádi. ![]()
Základ je zelí, nejlépe domácí
, pokud nemáš domácí tak je super buď otické nebo kateřinické. Doporučuji neproplachovat. každý dělá zelňačku trochu jinak. Já dělám s uzeným masem ( většinou křížovou kost ). Maso povařím zvlášť, pak nakraju na kostičky. Zelí uvařím samostatně( spolu s novým kořením, pepřem a bobkovým listem ), brambory taky. Pak smíchám vařené zelí, brambory, uzené a přidávám podle chuti vývar s uzeného. Dochutím solí, pepřem a česnekem.Zahustím zásmažkou. Vařím 5 litrů, nikdy se nevyhodila.
Tak aby byla zelňačka kyselá, tak v žádném případě zelí neproplachovat, jak už někdo psal. A protože mám zelňačku ráda hodně kyselou, tak vodu ze zelí vždy dávám do polívky
Sati píše:
Základ je zelí, nejlépe domácí
Nadbývá Ti nějaké
? :velmitoužebnýsmajlík: ![]()
ale POZOR
pokud si chceš dát do zelňačky brambory, tak je nejdřív povař a pak až přidej to kys. zelí, jinak ty brambory vživotě nedovaříš, vim z vlastní zkušenosti
cibulka-uzenina-brambory-zelí
To je pravda..tudle jsem vařila zelnačku..a myslela jsem že u toho vystojím důlek..normálně vařím brambor zvlášt..nevím co mě to napadlo to dát dohromady.. ![]()
Ahoj, taky mám ráda zelňačku a mám moc ráda mámy recept. Usmažit cibulku, na ní dát klobásu, pak hodit trošku přecezelé a pokrájené kysané zelí, zasypak paprikou (někdy dám i trošku chilli), dát list, dva bobkáče, pár kuliček novýho a pepře. Pak povařit, v půlce přidat brambor, zahustit smetanou s moukou a dochutit solí a trošku cukru ( ten fakt dělá svoje a je výborná).
Len-til-kah píše:Sati píše:Nadbývá Ti nějaké
Základ je zelí, nejlépe domácí? :velmitoužebnýsmajlík:
se dá udělat i teď, u cuketky byl super recept… že jsi to ty, zkusím pohledat.
http://www.cuketka.cz/?… české zelí se dá koupit celkem dobře…
dej vědět, jestli to vyzkoušíš, možná se pak taky donutím:)
Hooolky, já teď držím dietu a na těchhle diskusích ujíždím. Zelňačku miluju. Mňam. Zelí jsem měla letos svoje - bašta. Před vařením neproplachuju, vařím zvlášť, s klobáskou (popř. uzeným tempehem-zdravější), bez papriky, jen jsem teď začala přidávat na konci majoránku (v hospodě to tak měli a chutnalo mi to).
Vařím podobně jako Panuška (zdravím
), přidávám bobkový list, nové koření, trošku vegety a na závěr trochu zahustím moukou s vodou, provařím, vmíchám vajíčko a vypnu plyn. Dělám ji v tom největším hrnci , co máme(5 litrů) a na druhý den nezbude.
Kamarádka přidává sušené houby a má polívku taky moc dobrou.
Už vím, co budu pozítří vařit, zítra budou pečená křídla s rýží ![]()
Ahoj, úplně se mi sbíhají sliny
Já dávám papriku maďarskou (dá se tu taky sehnat, já ji mám od kamarádky Maďarky
) a je to teda fakt rozdíl nepopsatelný
a klobásky 2 druhy+ někdy uzený. Jsme zkrátka prožraní ![]()
Len-til-kah píše:Sati píše:Nadbývá Ti nějaké
Základ je zelí, nejlépe domácí? :velmitoužebnýsmajlík:
Tož nějaké ještě mám, ty bys chtěla? ![]()