Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemáte někdo odzkoušený tip, jak zamaskovat v jídle chuť brokolice, čím ji neutralizovat? Já ji miluju, pro manžela je v ní málo masa
a dcerka ji odmítá pro její výraznou chuť, objeví ji i úplně rozvařenou, rozmašírovanou, protože jí nechutná.
Ale kvůli vápníku bych ji ráda vařila, tabulkově je na něj bohatá.
U nás tedy já a syn brokolici milujeme ,ale zato přítel jí zrovna moc nemusí. Teď jsem vařila kuskus s brokolicí a sýrem a asi jsem tam dala víc sýra,což si přítel pochvaloval,že mu to chutnalo,když tam toho sýra bylo víc ![]()
Brokolici bych snedla sama (mnaaam) a mlsnym hubam naservirovala neco jineho.
Mohl by ji trochu zamaskovat syr, cesnek…
No nwm od kdy je v brokolici vápník, ale zá se zamaskovat třeba Já když někdy dělám brokolici, tak ji dělám k sýrové om. Ta omáčka tu brokolici zjemní a je pak lahodná…ale dá se oprančit na trochu másle a přidat třeba zakys. smetanu. Je to velice dobré a výživné.
já do brokolice dávám i slaninu, chlap by ji samotnou nepozřel ![]()
Lidka:
http://www.osteoporoza.cz/…vapnik-1.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Brokolice
![]()
Ideální by bylo, kdyby tam nebyla ani cítit, ani vidět…utopie??? ![]()
Já dávám brokolici do polévek, hodně nadrobno, možná i rozmixovat?
Kečup? To by mě nenapadlo. ![]()
V polívce ji mám skoro pořád, pokud je to bramboračka nebo zeleninová, jenže i když není poznat okem, chuťově ji odhalí.
Vizuální maskování prostě nepomáhá. ![]()
Taky jsem nevěděla,že je v brokolici vápník..Díky za informaci ![]()
Jak zamaskovat,nevím..Já ji dělám zapečenou s sýrem,někdy obalovanou jako květák,brokolicové placičky - tam dávám zeleninovou směs - není tak výrazná,v polévkách a Emičce v příkrmech.Dětem ale chutná.
Já dělám kuřecí s brokolicí a bramborem… no a jak dělám omáčku ke kuřeti, tak ji dělám z hořčice a kečupu… ona se pak ta omáčka nasákne do růžiček brokolice a takto ochucenou mi pak malá jedla..
dnes jí i jí tak, že je brokolice sólo a omáčka vedle.. ale i manžel říká, že má radši brokolici „ochucenou“ než jen přírodní chuť.. není její fanda, ale s tou omáčkou či v polévce ji taky zbaští.. ví, jak je to složením vitamínů apod. „dokonalá zelenina“, tak je uvědomělej
![]()
ještě mne napadá nemaskovat to, ale použít hru - hrát nějakou blbinu, kde brokolice bude mít kouzelnou moc…
po jejím pozření se něco stane… děti tyhle blbinky baví, i když ví, že je to sranda a nevěří na to…
takže když dcérunka nemá čas pít, tak občas zafunguje nápoj neviditelnosti - když se napije, není chvíli vidět… je to sranda a baví se u toho všichni
protože např. pila s kamarádem..a my se pak venku orientovali kde jsou děti jen podle toho, odkud je slyšíme, když je přece nevidíme.. nebo podle větvičky, kterou drželi v ruce a ta přece neviditelná není apod…
Na návštěvě jsem učila kamarádky dcerky jíst papriku tak, že se dělaly závody v křoupání .- komu paprika nejvíc bude chroupat mezi zoubky..... moje dcerka papriku jí, tak šla příkladem, její dvě dcerky to zkoušely.. jedna z nich papriku od té doby jí.. druhá jen zřídka.. ale i tak měla hra 50% úspěch
![]()
jojo, hry pomáhají… ![]()
Na tohle u nás bohužel nezabírají ani hry. Když už zmiňuješ tu papriku, tak na tu taky ne.
Ale my se řadíme k těm, co řeší jídlo svých dětí v diskuzi „nežere a nežere“ (teda u dcery, syn je naštěstí žroutík
), takže pak snad chápeš. ![]()
Efi, mohla bys mi prosím napsat recept na tu omáčku? Hořčice má taky spoustu vápníku, tak by to bylo ideální spojení. ![]()
Potřebuju nahradit mlíko, které mi už nějakou dobu nechce pít, s jogurtama je to taky bída, ach jo. ![]()
Eviah, ježíš, to není žádný recept - nějakou šťávu pustí maso (nebo se udělají takové ty výpeky)… a pak v hrnečku rozmíchám trochu plnotučné hořčice s kečupem a studenou vodou, rozmíchám trochu kukuřičného škrobu a přiliji to k masu.. ono se to probublá, zahoustně, udělá to prostě víc sosíku, spojí se to s chutí toho masa.. a pak do toho hodím v páře udělanou brokolici, promíchám a podávám… ono se to tak přinasákne a pak je to fakt jedlejší.. ![]()
Jinak mlíko - dcérunka baští mlíkovovou polívku
Miluje těstoviny = semolinové vlásečnicové nudle uvařím ve slané vodě.. a pak po slití přidám mléko… nabízela jsem jí,ž e jí to i osolím /já to ráda slané/, ona nechtěla, osolí jí to chuť těch těstovin.. má to ráda.. a těch nudliček v tom má tunu.. takže ji to zasytí a dostane do sebě 250ml mléka v pohodičce
Mně tohle asi kvůli mléku naučili v dětství a jsem ráda, že to „zkousla“ i dcerunka
![]()
Jo a ještě k vápníku - jestli ti jí tvrdý sýr, tak místo jogurtu dávat prostě častěji plátkový sýr…
Když dítěti nechutná na chlebu s máslem, tak dát klidně do ruky jen ruličku a zbaštit samotné.. to dětičky láká… moci jíst „zakázaně, nestandardně“ či jak to nazvat…