"Dobré" babičkovské rady jak vychovávat dítě

Anonymní
21.1.14 09:35

Dobré babičkovské "rady"

Ahoj holky,
ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s dobře míněnými radami od našich maminek a tchýní.
Věc se má tak, že moje mamina má dojem, že mi musí ve všem radit a říkat jak je správné prcka vychovávat, co mu kupovat atd. Čekáme v červnu miminko a od té chvíle co jsme jí to řekli nepřestala vymýšlet jak si to máme v bytě uzpůsobit, co koupit a co dělat. Zkrátka nám začala organizovat náš život. Když jí řeknu „jo to máš možná pravdu, ale já jsem si myslela, že to udělám spíš tak a onak, že to koupím až to budu opravdu potřebovat…“ Ona se urazí a říká, že jsem nevychovala ani jedno dítě a že jsem nějaká chytrá… No upřímně mě to mrzí, nechci se s ní hádat mám jí ráda, ale pravděpodobně přestala respektovat náš vlastní život.
Hledám tipy jak jí taktně naznačit, že jsem za její rady ráda, že si je promyslím, ale udělám si to podle svého. Náznaky nefungují, je čím dál tím víc uražená a já nevím jak z toho ven. Hlavně se bojím toho, až se nám mimi narodí tak to bude ještě horší dobře míněné rady budou mnohem častější.
Děkuju za tipy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13837
21.1.14 09:37

Tak na tu mou zabralo jedině to, že jsem jí řekla, že je to budu dělat a dělám takhle. Žádné náznaky, úsměvy nebo děkování ničemu nepomohlo. Hele, těžce to nese i dnes, tak ale je to mé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16987
21.1.14 09:40

Já se tchyně zeptala, jestli ona dávala na rady starších nebo si děti vychovala podle svého.. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
21.1.14 09:41

Já debaty ukončila tím, že jsem řekla, že oni měli tu skvělou šanci vychovávat si své děti podle svého uvážení a nemuseli si do výchovy nikým nechat kecat a teď jsem na řadě já, jelikož to jsou MOJE děti. Ty chceš nějak taktně, tak to nevím, protože já se snažila držet dobrou náladu do cca roka věku staršího syna. Pak už bouchli saze a od té doby stačí připomenout, jak jí lezli rady její tchýně na nervy (v případě, že to přehání). Jinak si k ní běžně pro rady nebo konzultaci chodím pořád. Pořád je toho hodně, co se od ní můžu naučit, pořád je hodně „chytáků“, které zná a které platí, nebo si prostě chodím jen postěžovat a ona se může škodolibě usmívat, že mi děti vrací to, co jsem dělala já ji :lol:

Příspěvek upraven 21.01.14 v 09:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s dobře míněnými radami od našich maminek a tchýní.
Věc se má tak, že moje mamina má dojem, že mi musí ve všem radit a říkat jak je správné prcka vychovávat, co mu kupovat atd. Čekáme v červnu miminko a od té chvíle co jsme jí to řekli nepřestala vymýšlet jak si to máme v bytě uzpůsobit, co koupit a co dělat. Zkrátka nám začala organizovat náš život. Když jí řeknu „jo to máš možná pravdu, ale já jsem si myslela, že to udělám spíš tak a onak, že to koupím až to budu opravdu potřebovat…“ Ona se urazí a říká, že jsem nevychovala ani jedno dítě a že jsem nějaká chytrá… No upřímně mě to mrzí, nechci se s ní hádat mám jí ráda, ale pravděpodobně přestala respektovat náš vlastní život.
Hledám tipy jak jí taktně naznačit, že jsem za její rady ráda, že si je promyslím, ale udělám si to podle svého. Náznaky nefungují, je čím dál tím víc uražená a já nevím jak z toho ven. Hlavně se bojím toho, až se nám mimi narodí tak to bude ještě horší dobře míněné rady budou mnohem častější.
Děkuju za tipy.

Asi je strašně natěšená ne? :lol: Musíš ji naznačit, že si vážíš jak tě vychovala, ale, že by bylo vhodné nechat tě si ted vychovat vlastní dítě. To je těžký, mě je vždy líto, když tu holky potřebují poradit jak jednat s maminkou :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067

Tak kdyz nefunguji naznaky je to blbe :nevim: co kdyby si sni promluvil manzel, tchyne nebo jeji manzel…holt si musi uvedomit ze jsi dospela holka a za chvili budes i mama a mas svuj rozum.
moje mamka ma treba take tendenci me neustale do veci zasahovat ale co se tyce vybaveni pro dceru to nechava na me a i se se mnou o hodne vecech chce treba poradit. ja jsem teda i dost uprimny clovek a vse reknu na rovinu - nekdy me to hodne mrzi, ale pres todle nejede vlak
chapu ze se sni nechces hadat, obzvlaste ted v tehotenstvi ale chce to rozhodne rychle probrat nebo to bude jen a jen horsi
preji pevne nervy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
21.1.14 09:44

Ver, ze az se miminko narodi, bude to jeste horsi :lol:
S rodinou z nasi strany jsem nemela az takove problemy… sice mi casto nejakou radu daji, ale jeji plneni nevyzaduji. Potom mlci a mysli si sve. Samozrejme male sem tam podstrcili zakazane jidlo, ale nic vylozene ublizujiciho, tak jsem delala, ze to nevidim a nechavam babickam a vnucce pocita sladkeho tajemstvi, ze to „maminka nevi“… :lol:
Ale napriklad k byvale tchyni ma dcera vylozeny zakaz chodit! Kvuli cigaretam. Pokud je tak debilni a pitoma, ze nemuze vydrzet jednu navstevu nekourit, tak at si polibi!

Hlavne jim vsechno rekni na rovinu a vykasli se na jemne naznaky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
21.1.14 09:45

Ke komu jinému být upřímná než k vlastní mámě? Jednoduše, přímo, mami, je to náš život uděláme si to jak my chceme, když budu chtít radu, zeptám se, pusu mám a mluvit umím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1561
21.1.14 09:46

Doporučuju nenaznačovat, ale říct na rovinu, některé „babičky“ dělají rady hluché a natvrdle a tyhle narážky nevnímají. Prostě říct, že si to chceš dělat podle svého a babičky jsou od hlídání a rozmazlování, na výchovu a starosti jsou rodiče :D držím palce, se mnou se matka nebavila 3 mesíce… a i ted má skvělé poznámky, ale to už na ni i křiknu NE, že od doby co ona měla dítě uplynulo 30 let tak at se s tim vyrovná… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
21.1.14 09:47

A nejhorší to máme my, nám „radíte“ všechny, babičky, matky i vlastní ženy. :-) Asi to bude od přírody… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
21.1.14 09:48
@dalimil píše:
A nejhorší to máme my, nám „radíte“ všechny, babičky, matky i vlastní ženy. :-) Asi to bude od přírody… :palec:

Když vy jste bez nás tak bezradní :lol: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
21.1.14 09:50
@Kakika píše:
Když vy jste bez nás tak bezradní :lol: :hug:
:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
21.1.14 09:51
@dalimil píše:
A nejhorší to máme my, nám „radíte“ všechny, babičky, matky i vlastní ženy. :-) Asi to bude od přírody… :palec:
:mrgreen: :palec:
  • Citovat
  • Upravit
Ariadne
21.1.14 09:54

Moje mamka taky radí víc než tchýně. Nepomohlo nic jiného, než jí to vyvracet a pořád říkat, že si to udělám podle svého a že doba jaksi za 30 let se změnila. Některé rady jsem si vzala, některé vůbec.

Když po 6N malá pořád pila co 2h, bylo léto horko a já nechtěla dávat čaj, ale kojila jsem. Odpověď mámy byla, že mám slabý mlíko a proto pořád pije :roll: Když to pronesla několikrát, tak jsem regulérně vystartovala a sjela jí, že slabý mlíko nemám, to by malá neměla víc kg než průměr a že podobný řeči už nehodlám poslouchat. Dokonce tomu tehdy říkala odstředěné mléko. to mě fakt nas…

• Citovat
  • Upravit
1561
21.1.14 09:56

@Ariadne to znam, me řekla když bylo malému 4 mesíce: ty ještě kojíš? dej mu rohlik… :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová