Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Syn je předškolák- chodi poslední rok do MŠ. Trochu máme víc absence k vůli nemocem- ucitelkam se to nelíbí a chcou to nějak řešit a počítat procenta jeho docházky. Prosím jaké můžeme mít problémy? Nevezmou ho k vůli tomu do první třídy? bude muset mít odklad? Děkuji
To tě učitelky straší. U nás to nikdo neřeší, byly děti co odjely třeba na měsíc pryč a pak docházely taky minimálně. Chci jen podepsat omluvny list - pro delší absenci to musí schválit reditelka - což bez problému udělá. I nás to otravuje hlídat a nechávat podepisovat omluvné listy. Vždy jim říkám, at tam napíši co chtějí, nikdo to nekontroluje, ale ze zákona to být musí. Jedine co děláme jsou průměry, kolik děti chodí do MŠ a kolik spí. Ale není to jmenovitě.
Dochazku omlouva rodic, skolka nema v tomto zadne pravomoce.
@Enna123 píše:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Syn je předškolák- chodi poslední rok do MŠ. Trochu máme víc absence k vůli nemocem- ucitelkam se to nelíbí a chcou to nějak řešit a počítat procenta jeho docházky. Prosím jaké můžeme mít problémy? Nevezmou ho k vůli tomu do první třídy? bude muset mít odklad? Děkuji
Pokud bude na školu připravený tak není na odklad kvůli docházce důvod. Ale zase pokud bývá fakt hodně nemocný tak jestli to není na zvážení. Začátek školy je docela náročný a když toho hodně zmešká tak se to těžko dohání.
Samozrejme, ze nebude mít odklad kvůli absenci v předškolním roce. V klidu
Mě úplně zaráží co si jsou schopny učitelky v Mš vymýšlet za kraviny. Pokud máš nemocný dítě, tak co máš jako dělat. Pak bys zase poslouchala, že tam dáváš nemocný dítě. Pokud chodíš do práce a když je dítě nemocný a jsi s ním doma, tak ti fakt nemůžou nic(ocr). Blbý by bylo Pokud by měly učitelky pocit, že je u vás doma něco špatně, mohly by to jedině řešit socialkou.
ale pokud jdeš vždycky s nemocným dítětem k doktorce, tak ti můžou políbit…
Předškolní docházka je už pár let povinna, proto se eviduje, proto se vyžadují omluvenky. Ale to je vše. Žádná procenta se neřeší, žádné přezkoušení, už vůbec ne odklad. Jediné, co by se řešit hypoteticky mohlo, tak zanedbání. Ale to by k tomu řešení musely učitelky mít víc jiných důvodů. Ona se ta povinna předškolní docházka zavedla právě kvůli těm dětem, co na ně rodiče kašlou, pak je dají rovnou do školy a dítě tam poprvé vidí pastelku… u takových by se ta vysoká absence řešila. Ale to předpokládám není váš případ. Nicméně pokud je dítě tak moc nemocný, že mají učitelky potřebu to řešit, tak to řešte hlavně vy. Byt půlku první třídy doma není nic, co by tomu diteti prospělo. Pokud absence nemocemi jen omlouvate, s ucitelkama se prostě domluvte. Nemají na vás páku, a pokud tam není žádné to zanedbání, dítě má znalosti a dovednosti úměrné věku, nikdo to nebude řešit.
@Enna123 píše:
Nemohou nic, omlouvas ty jako rodič… Ale doporucuju parkrat dat ditko do skolky kaslajici, ideálně když uz mu je po nemoci dobře a jen kašle, ony se ucitelky zklidní ![]()
30% chodila do školky, 70% doma ![]()
Omluvenky jsem vypisovala x týdnů zpětně a nikdo nic neřešil. Byly rády, že mají další děcko z krku …
Naše dítě září, říjen docházka 0 je fakt že bylo vážněji nemocné, pak byl dva dny a 14 dní doma s angínou, no a zbytek chodil střídavě, a ted bude zase měsíc mimo, jediný co tak ho učitelka politovala, že doufá že ve škole tak moc nemocný nebude
@Enna123 nesmysl. Žádně procento, které musí mít dítě povinně odchozené v předškolním roce neexistuje. Pokud všechnu absenci řádně omlouváš, není důvod se něčeho bát ![]()
Jediné co, že nepřítomnost ve školce musí být omluvena - my na to máme papírky v šatně. Děti ve školce bývají prostě nemocnější než pak ve škole a to i v předškolním roce myslím hlavně ty co bývají nemocnější… Je tam těsnější kontakt dětí děti jsou mladší nedodržují tolik hygienické pravidla a taky jsou tam o hodně dleší dobu.
Neexistují žádná povinná procenta docházky. U nás ve školce se často nemocní předškoláci řešili tak, že dostali na doma nějaké pracovní listy.
@Enna123 Zeptala bych se jich, na základě jakého zákona nebo nařízení to chtějí počítat. A řekla, že jsem se snažila takový předpis dohledat, ale neúspěšně, tak jestli by mě mohly nasměřovat, že si to na internetu dohledám, abych věděla, jak to s těmi procenty přesně je.
@Enna123 ve školce se mi to zdá opravdu nemocný, nechápu proč to tolik řeší ve školce
, chápu už třeba 1. třída ale školka?
.. moje děti moc do školky nechodily ani v předškolákách, většinou pracuji odpoledne tak jsem si je často nechávala doma, paní učitelka mi sama řekla že není třeba to tolik hrotit v té školce, nevím jestli to může udělat ale přijde mi to nesmyslné ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.