Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn jezdi od druhé třídy do a ze školy sám.Nemusí nikde přestupovat. V 10-11 letech to musí zvládnout .
Úplně v pohodě, už je dost velká. Já dojížděla busem od 3. třídy.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, řeším teď velké dilema. Dcera momentálně chodí do školy (4. třída) u nás ve vsi kde není spokojená a chce přestoupit. Od září navíc bude dojíždět do města na kroužek a bylo by to celkem složité 2× týdně ji vozit kvůli mojí pracovní době. Má možnost přestoupit do školy v onom městě a na kroužek by to měla 5 minut pěšky. Nová škola je výborná, jsou velice vstřícní, má to samá superlativa až na to, že by dojížděla s jedním přestupem. Autobusy navazují dobře a zastávku máme rovnou u domu. Jen pořád váhám zda to od 5. třídy, od 11 let bude zvládat. Šikovná je, ale asi bych potřebovala zpětnou vazbu od někoho kdo už toto řešil. Moc díky.
v 11 letech myslím, že už v pohodě zvládne ![]()
Já myslím, že to zvládne bez problémů. Jen by to třeba chtělo párkrát to s ní projet pro jistotu. Já kdysi chodila na základku u nás ve vesnici, ale ta úroveň nic moc. Třídy byly dohromady a člověk se moc nenaučil tak jsem v polovině druhé třídy přešla do nejbližšího města. Bylo mi tehdy osm a zvládla jsem to. Mamka jela asi dvakrát se mnou ať vím, kde je zastávka a pak už jsem jezdila sama.
Sama jsem dojížděla od 1.třídy 3km a od 6.pak do města 15km. Ano je to 25 let, byla tenkrát jiná doba, ale zase nebyly mobily, takže když mi to ujelo, musela jsem shánět budku, abych našim mohla zavolat. Ježdění autobusem sama v tomhle věku pro mě bylo bez problému. Dcera určitě má mobil, takže pokud by se stalo něco nečekaného (navazující spoj ujel apod.), může vám zavolat. Pokud chce sama přestoupit, nechala bych ji.
Moje dcera je ve 3. třídě a jezdí mhd sama běžně. Loni jezdila jen na kroužek (3 stanice busem, bez přecházení velké silnice), letos už zvládá bus+metro. Teda pouštím jí jen na trasy, které jela hodněkrát a zná je. Takže v 11 letech to musí zvládnout.
Mobil předpokládám má, tak vždycky může zavolat, když bude problém. ![]()
A bude jich jezdit víc?
Od nás ze vsi jezdí děcka samy od druhé třídy. Jezdí jim přímý spoj tak, že jsou všichni v 7:45 ve škole. Výhoda je také v tom, že jich jezdí celá banda, né jen jednotlivec… takže v jednotě je síla.
V jedenácti letech už 100% sama a měla by to v pohodě zmáknout. Projela bych to 3× s ní a klidně už ji nechala… ale jak řikám, ideálně kdyby jezdilo více dětí. Chápu, že strach je. Ten ale bude vždycky… i když jí bude 20
![]()
Tady teda házim machry, ale moje maličkatá šestiletá holčička ( jedináček ) mi minulý týden přibehla ze zahrady domů se slovy „Mamííí, mamííí, přišel pro mě Pepík jestli můžu ven! Můůžuuu? Můůůžuuu?!“
No pustila jsem jí , že jo… ale byla jsem hodinu v nervu a sledovala z okna v podkroví kde je kdy zahlédnu. Naštěstí jsme fakt na vsi, takže žádná auta ani ruch. V pohodě to zvládli. A já teda byla jak na trní… už pořizujeme hodinky s GPS
Já jí dám Pepíka
![]()
jak píšou ostatní, ano nechala bych ji jezdit, ale předtím s ní tuto trasu nacvičila, kvůli tomu přestupu - aspoň 3× vyzkoušet
@Anonymní píše:
Ahoj holky, řeším teď velké dilema. Dcera momentálně chodí do školy (4. třída) u nás ve vsi kde není spokojená a chce přestoupit. Od září navíc bude dojíždět do města na kroužek a bylo by to celkem složité 2× týdně ji vozit kvůli mojí pracovní době. Má možnost přestoupit do školy v onom městě a na kroužek by to měla 5 minut pěšky. Nová škola je výborná, jsou velice vstřícní, má to samá superlativa až na to, že by dojížděla s jedním přestupem. Autobusy navazují dobře a zastávku máme rovnou u domu. Jen pořád váhám zda to od 5. třídy, od 11 let bude zvládat. Šikovná je, ale asi bych potřebovala zpětnou vazbu od někoho kdo už toto řešil. Moc díky.
Jako problém bych to neviděla, jen bych do předu se snažila vyřešit situaci, co dcera bude dělat, když jí ujede spoj. A to jak ráno, tak i odpoledne.
Moje děti jezdí od první třídy. A problém to není a zvládají. Dceři je 12 a jako jezdí si bez problémů. Takže jako v dojíždění fakt problém nevidím.
@Anonymní píše:
Samozřejmě že zvládne. Vždyť od 11 jsou osmiletá gymnázia a ty má málokdo u domu . Z našeho jsme dojížděli všichni..
@FreeLady12 ten strach znám. Děti chodí taky ven a já jsem celou dobu jak na trní, i když nyní už méně, než když šly poprvé. Jinak dcera taky jezdí busem od první třídy sama a taky jí jezdí celá třída, ale na zastávku ji stále vodím, nejsou tu moc přechody a přechází celkem rušnou silnici.
Holky, díky za povzbuzení. Do školy si ji přes telefon budu ze začátku hlídat aby jí to neujelo a zpět když jí ujede jeden bus tak za hodinu jede další. Navíc to k té škole zajížďku mám, ale ne tak dramatickou (běžně jezdím úplně na jinou stranu a kratší trasu) tudíž ji občas můžu vyzvednout. Nicméně to zase nechci dělat pravidelně neb mám doma ještě druhou dceru, která půjde do 2. třídy. Mobil pochopitelně má.
Padl tady dotaz zda s ní nebudou jezdit jiní spolužáci. Bohužel ne, od nás ze vsi začínají jezdit děti na druhý stupeň od 6. třídy a to do jiného menšího města tudíž bude jezdit úplně sama.
Do školy se jedeme příští pátek podívat, pojedeme busem aby si to zkusila a pak to projedeme ještě párkrát o prázdninách.