Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny,
potřebovala bych poradit. Mám pětiměsíční mimčo, které od narození kojím. Protože jsme pořád blinkali, tak nás poslali na sono, ale vše bylo v pořádku. Blinkání ale přetrvává. Protože se malá nedávno začala v noci budit po dvou hodinách (dříve až po pěti) a přes den vyžadovala pít už po hodině, začala jsem dokrmovat kašičkou a pak dokojit. Kašiča je super v tom, že už tolik neblinká, ale i tak se v noci budí po třech hodinách a často se stává, že má problémy, jako když ji to tam tlačí. Nosim jí v náruči třeba půl hodiny a pak si teprve krkne a je to dobré, ale tu půl hodinku v náruči propláče a já ji nemůžu nijak pomoci nebo tomu předejít. Někdy zjistím, že má už hlad. Kdyby to totiž bylo dvakrát do týdne, tak to zas až tak neřeším, ale když je to třeba pětkrát za týden, tak je to síla.Zkoušela jsem ji po krmení než ji dám lehnout třeba třičtvrtě hodinky nosit a různě s ní manipulovat, aby ten vzduch všechen vyšel, ale marně. Bohužel na to trpí už od malička, tak nedočkavě čekám, kdy to přestane. Už i přemýšlím, jestli nedělám chybu v dokrmování, jestli nejsou nějaká pravidla, jak postupovat, kolik krmit, jestli ji nedávám kaše málo, jestli ji vůbec k tomu stačí k napití moje mléko(třeba ho mám už moc slabé), aby nebyla dehydrovaná. Jestli můžu kaši kombinovat s mým mlékem a k tomu i podávat čaj… (to se ale pak ta kaše v bříšku zase víc naředí a bude víc blinkat) Prosím poraďte kdo máte zkušenosti.
Třeba ten přechod na jinou stravu je úplně normální a chce to čas. Fakt nevím.....Potřebuji poradit a nastavit nějaký režim v krmení.¨
Díky. Jitu
Ahoj! Čajík bych určitě nedávala, v porodnici mě předtím varovali že je nějaký nový výzkum kde dokázali že u malých dětí kombinace mléka a čaje způsobuje zvracení. Jinak my taky blinkáme z důvodu rýmy a doktorka doporučila kojit po pěti minutách 20 minut a mezitím dávat odříhnout aby nebylo mimčo nafouklé. Nevím jestli jsem poradila, ale můžeš to zkusit, tak ať je to brzy dobré.
Taky jsem rozdělila kojení na polovic a v polovině nechávala brknout, jde to snadněji, než když je bříško úplně plné. Čaj bych taky nepoužívala, není potřeba.
Zkontroluj si techniku kojení nebo zkus jinou polohu, aby se dítě zbytečně nenalokalo vzduchu.
Kaše na noc by neměla být přiliš hustá. Pokud chce po hodině dokojit, tak klidně dát.
Jakou kaši dáváš?
a zkoušela jsi kapičky na bolení bříška, sab simplex, baby calm, probio kapky?
já bych tohle zkusila, pokud jí bolí bříško, kaši bych na noc nedávala, spíš teda UM, pokud myslíš, že jí to víc zasytí (u nás se teda nepotvrdilo ani zasycení kaší)
kaši bych teda zkusila nemléčnou, popř. takové ty špaldová atd. nebo má nestlé přímo proti problémům zažívacím. Vím, že mléčné jsou chutnější, ale pětiměsíční mimčo kojené, má na mléčné kaše klidně ještě čas.
ještě možná pokud blinká zkusit tu kaši pro alergiky Sinlac prodává se v lékárně.
dávám sunar kukuřično-rýžová kaše. Pak ještě dokojuji, takže se ta kaše v bříšku většinou naředí a neměla by být snad tak těžká. Také jsem zkoušela dávat odkrknout během kojení, ale ani to nepomohlo a neobešlo se to bez pláče. Techniku kojení jsem zkoušela několik poloh, pročítala jsem si i v knížkách, jaká je nejlepší poloha, ale nic nezabírá. Díky té kaši se jí to třeba vrátí, ale jen trochu a hlavně ne gejzírem. Když jsem jen kojila, tak musela mít třeba i dvě hodiny po plenu kolem krku a když jsem ji oblékala do kočárku, tak třeba i třikrát převlékala, protože ani plena to kolikrát nestačila vstřebat, kolik toho bylo.
Jak dlouho po té kaši by se mělo počkat, než se dá mimčo večer do postýlky?
dáváme kapičky sab simplex a po těch tedy prdí jak divá (ty působily i na mne, když jsem jednou olízla lžičku), ale jinak to nijak jinak nezabírá.
Hlavně pořád musíme dávat široké balení, tak alespoň pomáhají na prdíky.
tak zkus ty probio, jsou drahé, ale pomůžou na mikrofloru uvnitř střev a většinou po využívání dvou balení jsou děti bez potíží bolení bříška.
kaši teda vyměň za tu nemléčnou a zkus to. třeba hipp má probio kaši rýžovou nemléčnou, můžeš dát odstříkané mléko.
proč široké balení
na to zvracení je taky nějaký gel od Nutrilonu, dává se před papáním
Tak v tom případě bych zkusila kaši z Tvého mléka a ne ze sunaru.
Odstříkej večerní dávku, ohřej ve vodní lázni a zahusti rýžovou krupičkou(nemléčnou, neochucenou) od Nestlé.
Myslím tuto http://www.pharmacyplus.cz/shop.php?…
Já nikdy nepoužívala ochucené ani mléčné kaše, vždycky jsem si vystačila se svým mlékem a rýžovou krupičkou. Později jsem vařila z ovesných vloček, jáhel, krupice a pak jsem tam i přidávala ovoce.
Nevím jestli jsi to tam psala, ale pij čaj pro kojící matky popřípadě dětské na dobré trávení.
široké balení pořád kvůli kyčlím. Na kontrolu jdeme až začátkem dubna.
Já už moc mléka nemám, tak jsem právě ráda, že je ta kaše ze Sunaru mléčná.
Vyzkouším co navrhujete.
moc děkuji za typy.
když nemáš mlíko, tak do toho zkus nějaké co má probio kultury - pro menší děti určo dělá Hipp, možná Hami /ale to nevím jistě/
já používám kaše všechny a spokojenost. Pokud by Robik jiné nejedl, dala bych krupičku, ale tyhle jsou dobré a už se nemusím zabývat mlékem. Kojili jsme do 11 měsíce a tak od šestého už bych taky neměla co odstříkat. Dneska si ale člověk může vybrat a myslím, že žádná možnost není špatná.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, chlapeček skoro dva měsíce. Od začátku kojim a poslední dobou začal strašně plakat přes den a problém s nespavostí taky přes den v noci spí krásně, spozorovala jsem ze mam i prsa mekci ze se asi toho nedela tolik jako předtím. Zkusily jsme střídat kojení a UM a je po problému, je klidnější spokojenější A neplace už jako před tím, napapa se a usne. Jenže tim ze jsem od začátku kojila tak mám takový blbí pocit z toho ze mu občas dávám UM je na tom někdo podobné?
Dost lidí sunar odsuzuje. Tak.me zajima vas nazor. Děkuji
Tak po šestinedělí se normálně začíná tvořit méně mléka, jen podle potřeby miminka, takže čím méně budeš kojit, tím méně se ho bude dělat. Zároveň jsou v té době miminka protivnější, protože jim to už neteče tak rychle a u jídla musí víc sát a to se jim nelíbí. Já UM neodsuzuji, ale možná jsi hodila flintu do žita příliš rychle.
@Michaela2206 píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, chlapeček skoro dva měsíce. Od začátku kojim a poslední dobou začal strašně plakat přes den a problém s nespavostí taky přes den v noci spí krásně, spozorovala jsem ze mam i prsa mekci ze se asi toho nedela tolik jako předtím. Zkusily jsme střídat kojení a UM a je po problému, je klidnější spokojenější A neplace už jako před tím, napapa se a usne. Jenže tim ze jsem od začátku kojila tak mám takový blbí pocit z toho ze mu občas dávám UM je na tom někdo podobné?Dost lidí sunar odsuzuje. Tak.me zajima vas nazor. Děkuji
Blbej pocit sem měla, když mi po sunaru zvracel a po hipp nemohl kakat, ale mít po Um spokojené mimco je výhra v loterii ![]()
@Michaela2206
Ahoj, já takhle funguju už přes dva měsíce a žádný problém. Jednou denně používám odsavacku a pohoda.