Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
mam takovy dotaz - bude jich vic ..
zacala jsem maleho dokrmovat cca v mesici a pul, protoze v noci skoro vubec nespal a brecel, mel hlad a ja jsem byla uplne vycucla. Ted je na nutrilonu a me se zda, ze toho vypije pres den moc - kdyz se narodil mel 4240gr a 53cm. Jak rikam, rano je schopny vypit i 150ml nutrilonu a kolem obeda znova, pak treba v pet nebo v sest dalsich 150ml a pred spanim - to byva nekdy v osm nekdy v devet dalsich 150ml. V noci se vzbudi tak kolem 4 hod a prisaje se, pak jeste kolem seste a taky se prisaje na prs ale moc se mu nechce, pres den nechce prso vubec. Opravdu se mi zda, ze toho pije strasne moc. Plinu ma pokadenou 2× denne a pocuranou tak 4 x az 6×. Tak nevim, jestli ho neprekrmuju ;o( ![]()
ahojky,
jak já to pročítám, tak ti jí 4× přes den těch cca 150 ml a pak v noci? To vůbec není moc… Kolik ti za 24 hodin vypije celkem toho Nutrilonu?
Pokud to je jak píšeš, tak mě trochu překvapuje ta pauza pěti hodin bez jídla mezi „kolem oběda“ a pak „v pět nebo šest“. Ale teba mu to tak vyhovuje, pije víc a míňkrát, každé mimčo je jiné ![]()
Dítě by mělo vypít cca 130-150 ml na kilogram, tak si to spočti podle současné jeho váhy. Plen by těch šest mít měl.
Ahojky! Nám je teď 2 a půl měsíce a od těch necelých dvou malá vypije 150ml Hami po 3 hodinách denně od 6 - 20 hodin. Vychází jí to na 6 dávek za den ![]()
Ted jsem ho vazila a ma 6,9kg, a ano, ji 4× denne tech 150ml a pak rano ve 4 kdyz se vzbudi tak ho nakojim, ale to je prisatej tak max 10min, dyl to nevydrzi. A jak to tak pocitam, tak by toho mohl vypit klidne i 6 davek. Tak to jsem netusila … njn clovek se porad uci. ![]()
diky moc za odpoved, ja jsem mela obavy, jestli ho neprekrmuju a spis jsem ho trapila hlady ;o) no ale on byl spokojenej, takze je to v pohode ![]()
No vidíš to, takže „podle tabulek“ by měl pít cca litr mlíčka
Ale důležitá je spokojenost dítěte + prospívání (= přírůstky na váze a počurané plínky). Spousty miminek pije míň než udávájí tabulky. Čistě osobně bych ale dávala přes den 5×, třeba menší množství, aby měl dřív hlad a myslím, že by to pak v noci vyšlo jen 1×, ale jak říkám to je čistě osobní názor. Důležité je, co vyhovuje vám ![]()
Jo a jeste takova mala pripominka, jsem opravdu hrozna matka, protoze jsem si uvedomila az ted vecer, ze maly bude mit pristi sobotu uz tri mesice ;o)) ja jsem fakt pako.
![]()
Já jsem taky malého v tomhle věku dokrmovala a tápala jsem jako ty
Já tedy napřed vždycky kojila a pak dostal lahvičku. Pil tedy každé tři hodiny. Ptala jsem se doktora a ten se mě akorát zeptal, jestli malý nepláče, jestli nemá bolesti bříška. Neměl, tak mávl rukou a říkal, ať mu dám, kolik vypije ![]()
madi píše:
Já jsem taky malého v tomhle věku dokrmovala a tápala jsem jako tyJá tedy napřed vždycky kojila a pak dostal lahvičku. Pil tedy každé tři hodiny. Ptala jsem se doktora a ten se mě akorát zeptal, jestli malý nepláče, jestli nemá bolesti bříška. Neměl, tak mávl rukou a říkal, ať mu dám, kolik vypije
Madi ahoj, a jak jsi poznala, kolik máš dokrmit? U nás po kojení je třeba půl hoďky klid, pak brečí hlady, tak dám třeba jen 60ml…??? (máme 3100g) ![]()
Ahojky! My začali po kojení dokrmovat ve 4 týdnech a dr. mi říkala, že mám malé udělat 90ml a že uvidím, kolik toho vypije - od toho se mám odrazit… ![]()
Jak to sleduju dneska, tak dneska pije podle vzoru v 6 hod 150ml, v 9hod 150ml a ted pil v 12:30hod 130ml. Takze je to dobre, jeste nejaky cajik mezi tim a je to v pohodicce.
holky ja kojim, ale premyslim, ze aspon na noc bych ho dokrmovala, aby mi spal. Protoze v noci mi stava dvakrat az trikrat je mu uz tri a pul mesice a rikeji, ze uz by mel vydrzet spat celou noc a nekdy se i stane ze nespi vubec. Myslite, ze je to pro mim dobre nebo je lepsi ho kojit cim vice to jde?
Pomuze dokrmeni aby spal dele? Zaroven je s ekzemem tak nevim jestli mu umelka neublizi ![]()
misa.m píše:madi píše:Madi ahoj, a jak jsi poznala, kolik máš dokrmit? U nás po kojení je třeba půl hoďky klid, pak brečí hlady, tak dám třeba jen 60ml…??? (máme 3100g)
Já jsem taky malého v tomhle věku dokrmovala a tápala jsem jako tyJá tedy napřed vždycky kojila a pak dostal lahvičku. Pil tedy každé tři hodiny. Ptala jsem se doktora a ten se mě akorát zeptal, jestli malý nepláče, jestli nemá bolesti bříška. Neměl, tak mávl rukou a říkal, ať mu dám, kolik vypije
Ahoj. No poznala jsem to celkem jednodušše. Malý z ničeho nic začal pít při jednom kojení třeba 45 minut a to jsem ho pak ještě s řevem odtrhávala. Přitom předtím mu stačilo 10 minut a byl spokojený. A při převážení u doktora přestal nabírat, takže jsme začali přikrmovat.
Napřed jsem nakojila a dala z lahvičky 50 ml. Tak asi tři dny, než se vykadil a my zjistili, že mu to nepůsobí problémy. Pak jsem mu postupně nabízela víc, co vypil, tak vypil. Když měl málo, většinou se sám přihlásil ![]()