Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, tak ted jak kdybych četla uplne nas případ. My mame 2 mesicni holcicku, od začátku plne kojena. Mleka me prislo, ze mam dost, ale mala se cca 2 tydny po porodu zacala u prsa strasne vztekat. Postupně to bylo horsi a horsi, zacala behem dne plakat. Postupem casu jsme přišli na to, ze to bylo casto hlady. Protoze i kdyz me přišlo, ze mam mleka dost, tak asi ji nestaci. Zkusili jsme zacit prikrmovat um a jak pises ty - mala je uplne vymenena. Zacala se smat, je spokojenejsi a i brisko uz nas skoro netrapi (trpela po porodu na brisko). I doktorka me sama rekla, ze kojeni se sice strasne vyzdvihuje, jak je to nejlepší atd, ale někdy je to pro miminko spis horsi a um casto vyresi nektere problemy. Ja postupně ubiram kojeni. Ted kojim jen 3× denne (v noci, ráno, navecer) a jinak davame um. Prsa se me predtim hodne nalevala, uz treba po 4 hodinách. Ted kdyz kojim treba po 12 hodinach, tak jsou prsa ok. Záleží na tobe, jak a jestli si chceš kojeni udrzet. Ja budu postupne koncit. Protože i kdyz nakojim, tak mala po hodine zase rve hlady. Ale rikam, mame uplne stejny případ. Drzim pesti ![]()
Takhle male mimco bych neodstavovala. Jeste mu to dava hodne. Rika se, ze pri menstruaci je jina(horsi) chut mleka. Na navyseni tvorby mleka jsem: pila kojici caje, meltu a celkem hodne tekutin, nahrivala prsa pred kojenim, odsavala po kazdem kojeni elektrickou odsavackou-to pomohlo nejvic. Jinak jsem nakojila a pak dokrmila UM nebo odsatym mlekem tolik kolik vypil. Plne rozkojit se mi podarilo, ale protoze to byl hubenour, tak jsem zacala ve 4 mesicich davat zeleninove prikrmy.
@Lenny93 Děkuji
. Kojis tedy 3×, a před spaním kojis nebo UM? Kolikrát denně dáváš UM, když to mas takhle kombinované?
@alena1995 Pred spaním davam um. Jinak ted to mame zhruba tak, ze kdyz ten den beru ze zacina po pulnoci, tak kojim cca ve 2 rano, pak se vzbudi cca v 5-6 ráno, to taky kojim. Pak davam um cca v 9, ve 12, ve 3 - micham ji podle navodu a veku 120 ml + 4 odměrky. Nekdy vypije, nekdy treba 20 ml necha. Pak navecer zase kojim a cca v 8-9 zase um. Ale rikam, navecer je po tom prsu brzy hladova. V noci jak je rozespala, tak se nakoji a usne a asi ji to na chvilku zasytí. Ale behem dne bychom nemeli sanci jen kojit. Ja vim, ze z mleka dostava protilatky a vse potrebne, ale pokud by ti kojeni dal neslo, netrap se. Jsou sice zensky, co budou tvrde zastankyne kojeni, ale nekdy se neda nic delat. Me to z jedne strany taky mrzi, ze plne nekojim. Ale když vidim, ze mala neplace a je najednou spokojena, tak to je nejvic. Me je taky po psychicke stránce lip nez predtim. Spokojená maminka = spokojene miminko ![]()
@alena1995
Jinak ja jsem byla kojena 3 mesice a segra 6 tydnu a nejzdravejsi deti siroko daleko. Mozna popremyslejte, co bude nejlepsi take pro vas. Ja kdyz jsem se konecne plne rozkojila(po mesici odsavani/dokrmovani), tak jsem se nejak psychicky srovnala a bylo to lepsi. U druheho ditete uz problem nebyl a tam mi doslo, ze je to kojeni hodne o tom si verit(alespon u me).
Pokud budes kojit dal a jen dokrmovat po nakojení, tak to taky jde, ja to takhle udrzela do roka, pak byl bojkot a presel na lahev. Dalsi dve deti kojim plne a nikdy dokrm nepotrebovaly.
Jeste bych vyloucila treba kratkou jaz. uzdicku, pokud vam nekontrolovali. A podporila bylinkami, fakt pomahaji
http://m.poradkyneprikojeni.cz/…vorby-mleka/
Ahoj ženy,
mám dotaz, protože jsem se s tím ještě nesetkala, doktorka má dovolenou a já nemám nikoho kdo by poradil (máma by mi poradila, ale před třiceti lety to možna bylo jinak
)
Mam 3 měsíční mimino-kojeny, dostala jsem MS, a malej najednou stále brečel, nespal déle než hodinu, stále byl u prsa, sál, ale jakmile jsem ho položila, tak rev (ten byl občas i u prsa). Za tři týdny přibral pouze 250g (vím, nemá se řídit tabulkou, ale tohle mi přijde dost málo).
Dnes jsem mu dala UM a úplně vyměněné dítě. ALE mléko stále mám, ale žádná sláva.
Má otázka- protože kojení mi ke „svaté“ a ještě nějaké mléko mám, můžu to kombinovat s UM a pokud ano, kolik dávat (nyní 180ml). Nebo je lepší úplně odstavit? Já ani nevím jak úplně odstavit, odsávat?
Neni to prsofil, takže usne a uklidní se i bez prsa.
Pro rypalky- věřte, že jsem zkoušela 2 týdny se co nejvíce rozkojit, ale bohužel to nejde a hrozně mě to mrzí. Nechci přestat kojit kvůli své pohodlnosti.
Moc děkuji za odpověď.